KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2026 Salı
°C

Personel istihdamı artırılmalıdır

Sağlık Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, “Sendikamızın 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle hazırladığı araştırma raporuna göre, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık personelinin iş yükü yaklaşık 4 kat arttı. Personel istihdamı elzem bir hal almıştır” dedi

Personel istihdamı artırılmalıdır
14 MART 2009 CUMARTESİ 12:20
0
1260
0
AA aa
Sağlık Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, yaptığı basın açıklamasında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık personelinin iş yükü yaklaşık 4 kat arttığını söyledi. Yaptığı basın açıklamasında bunun ancak yeni personel istihdamı ile çözüleceğini dile getiren Hant, “Sendikamız Araştırma Bürosu, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir rapor yayınladı. Araştırma raporuna göre, 2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile bir yılda sunulan sağlık hizmeti yaklaşık 4 kat artarken, personel açığı da katlanarak büyüdü. 2002 yılında 66 milyon olan poliklinik hizmeti sayısının, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte 2008 yılında 217 milyona yükseldiğine dikkat çekilen Sendikamız raporunda, ‘sağlık hizmetinde yakalanan başarıda, iş yükü en az 4 kat artan sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları yatmaktadır' dedi. Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık altyapısında son 5 yılda önemli düzeyde gelişmeler kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, personel politikasında ve istihdamında ise yetersiz kalındığı belirtiliyor. Rapora göre, Türkiye hekim başına düşen nüfus açısından 53 ülkenin bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi listesinde 52. sırada, hemşire başına düşen nüfus açısından ise son sırada yer alıyor. Bu tabloya rağmen Sağlık çalışanlarının sağlık hizmetlerinin aksamaması için kendi sağlığından ödün vererek çalışmak zorunda kaldığı kaydedilen raporda, Ağır iş yükü altında çalışmak durumunda kalan sağlıkçıların mesleki risklerle karşılaşma oranının buna bağlı olarak yükseldiği belirtildi” diye konuştu.

“HASTA HAKLARI GÜZEL, YA ÇALIŞANIN HAKKI”Şube Başkanı Nedim Hant, sözlerine şöyle devam etti: “Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar, vatandaş odaklı olarak nitelendirilen Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık personelinin çalışma koşulları ve özlük haklarına da eğilmesi gerektiğini belirterek, OECD ve AB ülkeleri ile mukayese edildiğinde sağlık çalışanlarının çok büyük özveri ile hizmet verdikleri görülmektedir. Sağlıkta hizmet kalitesini artırma adına Hasta Hakları uygulaması başlatan Bakanlığımız, çalışanların haklarını da gözeten politikalar geliştirmelidir” dedi.

Genel Başkan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle gündeme getirdikleri sorunlara yönelik çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

-Başta hekim ve hemşire ihtiyacı olmak üzere personel istihdamı artırılmalıdır.

-Sağlık çalışanlarının çalışma süreleri AB'nin Çalışma Süreleri Direktifine uygun şekilde düzenlenmelidir.

-Sağlık Çalışanlarına yönelen şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınmalıdır

- Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemindeki adaletsizlikler giderilmelidir.

-Sağlık çalışanları mesleki risklere karşı sigortalanmalıdır.

- Çalışma barışına zarar veren farklı istihdam politikalarına son verilmeli ve sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir.

SENDİKAMIZ RAPORUNDA ÖNE ÇIKAN İSTATİSTİKLER İSE ŞÖYLE

100.000 kişiye düşen hekim sayısı ortalaması AB üyesi ülkelerde 317,75, Avrupa Bölgesi ülkelerde 338,12 iken Türkiye de bu ortalama 146,14'dır.Türkiye deki 100.000 kişiye düşen uzman hekim sayısı AB üyesi ülkeler ortalamasının yarısından azdır.

Ülkemizde 1000 kişiye düşen doktor sayısı 1,6 iken, OECD ortalaması 3,1 dir.

1000 kişiye düşen hemşire-ebe sayısı ise OECD ortalaması 9,7 iken, ülkemizde 2,1 dir.

Kişi başı hekime düşen müracaat sayısı 2002 de 3 iken, 2008 de 6.3

Bilgisayarlı tomografi cihazı sayısı 2002 de 121 iken, 2008 de 329

MR cihazı sayısı 2002 de 18 iken, 2008 de 200

Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki yoğun bakım yatak sayısı 2002 de 869 iken, 2008 de 6.633

Diyaliz cihazı sayısı 2002 de 1.510 iken, 2008 de 3.880

Hasta yatağı sayısı 2002 de 107.307 iken 2008 de 127.596”

Bingölolay Gazetesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.05.2026
19:14
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl Online tarafından düzenlenen ve her kullanıcının yalnızca bir kez oy kullanabildiği elektronik seçim anketi tamamlandı. Toplam 3 bin 84 kişinin katıldığı ankette seçmenin parti tercihleri, milletvekili performanslarına bakışı ve aday beklentileri dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
11.05.2026
19:08
Bingöl İŞKUR`dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl İŞKUR'dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl'de İŞKUR ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenecek İşgücü Uyum Programı kapsamında 85 kişi noter kurasıyla istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak.
11.05.2026
15:56
Kiğı`da siyanürlü maden tepkisi:
Kiğı'da siyanürlü maden tepkisi: 'Peri Vadisi talana teslim edilmesin'
Kiğı Peri Vadisi'nde planlanan siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı bir araya gelen platform ve dernekler, doğa, su kaynakları ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek madencilik projelerine tepki gösterdi.
11.05.2026
15:40
Bingöl`de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'ün Genç ilçesinde ilk kez düzenlenen Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, üç gün süren heyecan dolu yarışların ardından tamamlandı. Yarışlar boyunca sporcuların performansı izleyenlerden alkış alırken, organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.
10.05.2026
18:49
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Bingöl Şehir Stadyumu'nun yeniden yapılacak olması nedeniyle, 2. Lig'e yükselen 12 Bingölspor'un iç saha maçlarını Aşağı Çarşı'da oynayabilmesi için yeni proje hazırlanıyor. Bingöl Valisi Cahit Çelik, saha alnında incelemelerde bulunarak çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.
10.05.2026
16:54
‘Milyonluk usulsüzlük
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın