KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mayıs 2024 Cuma
°C

Pamuk'u öldürtmek için 2 milyon ytl ve glock

Ergenekon örgütlenmesiyle bağlantılı olarak gözaltına alınan 35 kişinin telefon konuşmalarında, Orhan Pamuk'u öldürtmek için 2 milyon YTL kaynak aradıkları kayda geçti Zanlılar, Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili olarak da sorgulanıyor

Pamuk`u öldürtmek için 2 milyon ytl ve glock
24 OCAK 2008 PERŞEMBE 09:20
0
923
0
AA aa
Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen bombalarla ilgili olarak sürdürülen ve 35 kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında ortaya çıkarılan suikast planlarının zanlıların telefon görüşmelerine de yansıdığı belirtildi.
Zanlıların dinlenen telefon görüşmelerinde Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'u öldürtmek için 2 milyon YTL kaynak aradıkları, suikast silahı olarak da Glock marka tabanca seçtikleri kayda geçti. Zanlıların Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayeti ile ilgili olarak da sorgulandığı belirtildi.
Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili olarak sürdürülen soruşturma çerçevesinde önceki gün emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ, "Drej Ali" lakaplı Ali Yasak ve Sami Hoştan, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un da aralarında bulunduğu 33 kişi gözaltına alınmıştı.
"Ergenekon" adlı bir örgütlenmeyi oluşturdukları belirtilen zanlıların DTP'li Ahmet Türk, Leyla Zana, Osman Baydemir, Sebahat Tuncel ile yazar Orhan Pamuk ile gazeteci Fehmi Koru'yu hedef seçtikleri öne sürülmüştü.

Suikast silahı Glock seçildi

Mahkeme kararıyla 8 ay boyunca telefonları dinlenen ve izlenen zanlıların suikast planları ile ilgili olarak yaptığı telefon konuşmaları soruşturma dosyasında yer aldı.
Dinlenen telefon konuşmalarına göre örgütün Pamuk'a suikast planı için tetikçi, silah ve para bulmak amacıyla bir dizi çalışma yaptıkları iddia edildi. Glock marka silah ve tetikçinin bulunduğu, tetikçiye verilecek 2 milyon YTL'nin de temin edildiği yönündeki konuşmaların da dinlemeye takıldığı belirtildi.
Gözaltındaki emekli Tuğgeneral Küçük'ün telefon konuşmalarında eski uzman çavuş Muhammed Y.'yi tetikçileri bulması için Karadağ'a yönlendirdiğinin tespit edildiği öne sürüldü. Uzman çavuş Y.'nin de Karadağ ile kurduğu temasın ardından tetikçi olarak tutuklanarak cezaevine konulan Selim A.'yı bulduğu bildirildi.

Çiftçi-Hablemitoğlu bağlantısı

Polisin aralarında DTP'lilerin de bulunduğu olası suikast hedefindeki kişilerle ilgili bilgiyi MİT Müsteşarı Emre Taner'le de paylaştığı iddia edildi.
Çetenin en kritik dosyaları arasında İbrahim Çiftçi'nin öldürülmesi olayının da bulunduğu kaydedildi. Çiftçi'nin Hablemitoğlu'nu gözaltındakilerin talimatıyla vurduğu ancak parasını alamadığı için itirafta bulunduğu ve çetenin Çiftçi'yi bu nedenle el bombası atarak ortadan kaldırdığı iddia edildi.

Emniyet'e tehdit telefonları

Zanlıların gözaltına alınmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait numaralara tehdit telefonları geldiği ifade edildi.

Önemli davaların savcısı Zekeriya Öz

ESRA ALUS İstanbul
Ümraniye soruşturmasını sürdüren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, 10 Temmuz 2004'te Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu göreve atandı. Öz ilk olarak Ümraniye'de anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt'u kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren ve annesi Hanım Yeşilyurt'u da yaralayan 4 kişi hakkındaki görüşüyle dikkat çekti.
2 No'lu DGM, 1999 yılında verdiği kararda, sanıklardan İsmail Ayvacıoğlu ile Savaş Tüblek'i 75 yıl 8'er ay, Serdar Kaçmaz'ı 78 yıl 8 ay, İsmail Çolak'ı da 61 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme heyeti, aynı türden hürriyeti bağlayıcı cezaların toplamının TCK'nın 77/1. maddesi uyarınca 36 yılı geçemeyeceğini, bu nedenle sanıkların cezalarının infazının 36 yıl üzerinden yapılacağını kaydetti. Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu yasanın lehe olan hükümleri uygulandığında 4 hükümlünün cezalarında indirim yapılabileceği için "mağduriyetlerine mahal verilmemesi" amacıyla serbest bırakılmalarına karar verdi.
Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ise "yasada lehe hükümlülerin neler olduğunun belli olmadığını" gerekçe göstererek, bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edip hükümlülerin tutuklanmasını istedi. Bu talebi kabul eden mahkeme, tahliye kararını bozarak hükümlülerin cezasının infazının devamına karar verdi ve 4 kişi yeniden cezaevine konuldu.
Öz, El Kaide terör örgütünün İstanbul'daki 4 bombalama eyleminin ardından başlatılan soruşturmayı da yürüttü. Sanıklar hakkında 9 ay süren bir sürecin ardından El Kaide üyesi Louai Sakka'nın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında dava açtı.
Öz ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM), eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı ile İstanbul'daki terör olaylarıyla ilgili davada müebbet hapse çarptırılan El Kaide üyesi Louai Sakka'nın bağlantısını araştıran heyete de yardımda bulundu. BM Soruşturma Komisyonu üyesi biri İngiliz, diğeri Türk iki kişi, El Kaide davasına ilişkin Öz'ün bilgisine başvurarak tüm dosyayı almıştı.
Savcı Öz, son olarak Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasının ardından başlatılan ve yaklaşık 7 aydır süren soruşturmayı yürütüyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ERGENEKON DEĞERLENDİRMESİ:
Emniyet ile yargı dayanışmasının en güzel ifadesi

ANKARA Milliyet
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Ergenekon adı verilen örgütlenmeye yönelik başlatılan operasyonun Emniyet güçleri ile yargının sergilediği dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ziyareti sonrasında operasyona ilişkin sorulara yanıt verdi. Erdoğan şunları söyledi:

'4-5 yıldır bu şekilde'

"Geldiğimizden beri Türkiye'de çetelerle bu tür örgütlü suçlarla ilgili mücadelede güvenlik güçlerimizin ciddi, kararlı süreci başlattığını görüyorsunuz. 4-5 yıldır bu şekilde devam ediyor. Güvenlik güçlerimizin belli safhaya kadar bu işte müdahalesi olduktan sonra yargının devam ettirdiği süreç var.
Bizim memnun olduğumuz bir konu bu suçlarla ilgili olarak son olay, gerçekten yürütme ile yargının gayet güzel dayanışma içinde bu işi yürüttüğünün ifadesi oldu. Demek ki bu dayanışmanın, neleri olumlu istikamete getirebileceğini gösteriyor. Bu süreçle birlikte toplumumuzdaki huzur ortamını daha güzel şekilde yakalayalım. Emeği geçen yargı ve güvenlik güçlerimize, polis-asker-jandarma hepsine milletim adına teşekkür ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum."

Gözaltındaki zanlı sayısı 35'e yükseldi

Soruşturma kapsamında dün de Diyarbakır'da yakalanan iki kişi gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi. Emniyet'e giden Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün kontrolünde sürdürülen soruşturmada polisin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen arama, el koyma ve inceleme kararı doğrultusunda şüphelilerin ev ve işyerlerinde, otomobillerinde ve bazı derneklerde arama yaptığı öğrenildi.

Avukatlarıyla görüştüler

Gözaltındaki müvekkilleriyle görüşmek isteyen bazı avukatlar da dün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne geldi. Müvekkili Emin Caner Yiğit ile görüşen avukat Ayhan Sarıoğlu, suçlamalar hakkında kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, "Durumlarının iyi olduğunu gördük. Şu aşamada bir şey söylemek mümkün değil. Önümüze konan somut bir suçlama yok. Benim müvekkilim bayram ve kandillerde tebrik etmek için Veli Paşa'yı aradığı için gözaltında olduğunu tahmin ediyor. Önümüze somut deliler koysunlar, cevap verelim" dedi.
Veli Küçük'ün avukatlarından İsmet Koç da "Diğer avukat arkadaşım Veli Bey ile görüştü. Durumunun iyi olduğunu öğrendim, ancak somut bir suçlama yok. Onun için bir şey söylememiz mümkün değil. Gazetelerde çıkan haberlerde yer alan suikast planlarının doğru olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.




Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın