KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2026 Cuma

Pakistan da anayasa değişikliğine gidiyor

Pakistan'da Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan anayasa değişikliği paketi meclise sunuldu.

Pakistan da anayasa değişikliğine gidiyor
06 NİSAN 2010 SALI 15:21
0
1574
0
AA aa

Meclisten bu hafta geçmesi beklenen anayasa değişiklikleri, iktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinin oluşturduğu bir komisyonda hazırlandı.

Anayasa değişiklik paketinin öngördüğü önemli değişiklikler şunlar:

- Cumhurbaşkanı, meclisi feshetme ve istediği an olağanüstü hal ilan etme yetkisine sahip olmayacak. Askeri diktatör Ziya Ül Hak zamanında anayasa eklenen bu yetkiler, 1990'lı yıllarda Benazir Butto ve Navaz Şerif'in başbakanlıktan uzaklaştırılmasına neden olmuştu.

- Mahkemeler anayasanın askıya alınması işlemini geçerli kılma yetkisine sahip olmayacak.

- Yürütme yetkilerini cumhurbaşkanı yerine başbakan ve bakanlar kullanacak. Benzer şekilde eyaletlerde de eyalet başbakanları yürütme yetkisini kullanacak.

- Yargıçları atama yetkisi Yüksek Mahkeme baş yargıcının başkanlığında kurulacak 7 üyeli adli komisyona verilecek.

- Cumhurbaşkanı artık seçim komisyonu başkanını atayamayacak. Bunun yerine komisyon başkanı, başbakanın önerdiği üç aday arasından bir meclis komisyonu tarafından atanacak.

- Hükümetin görev süresi sona erdikten sonra, cumhurbaşkanı, görev süresi sona eren başbakan ve ana muhalefet partisi lideriyle görüşerek, geçici bir başbakan atamak zorunda olacak. Aynı prosedür, eyalet valileri için de kullanılacak.

- Başbakanlık için kapalı kapılar arasında pazarlıkları önlemek için başbakan ve eyalet başbakanları için açık olmaya yapılacak.

- İç karışıklık durumlarında cumhurbaşkanı, bir eyalette tek taraflı olarak olağanüstü hal ilan edemeyecek. Bunun yerine, eyalet meclisinden bu yönde bir karar alınması gerekecek. Başka durumlarda, tek taraflı hareket etmek için meclis ve senatonun onayını alması gerekecek.

- Cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanını, başbakanın yapacağı bağlayıcı öneri üzerine atayacak. Eskiden de cumhurbaşkanı genelkurmay başkanını başbakana danışarak atıyordu, ama başbakanın görüşü bağlayıcı değildi.

- Taliban'ın etkin olduğu Kuzeybatı Sınır Eyaletinin adı Hayber-Paktunkva olarak değiştirilecek.

- Başbakanlık için varolan iki dönem kısıtlaması kaldırılacak. Böylece Navaz Şerif'in başka bir dönem için başbakan olmasının önündeki engel kalkacak.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
16.10.2026
15:25
Bingöl`de çaldılar, Iğdır`da yakalandılar!
Bingöl'de çaldılar, Iğdır'da yakalandılar!
Bingöl'de bir tekstil iş yerinden çalınan yaklaşık 2,5-3 milyon TL değerindeki halı, yorgan, kumaş ve havlular Iğdır'da ele geçirildi. Operasyonda bir şüpheli suçüstü yakalanarak gözaltına alındı.
16.10.2026
15:15
Bingöl`ün Eylül konut satışı belli oldu
Bingöl'ün Eylül konut satışı belli oldu
Türkiye genelinde toplam konut satışlarının yüzde 36,2'sini ilk el, yüzde 63,8'ini ise ikinci el konutlar oluşturdu. Bölgede en çok konut satılan il Elâzığ olurken, Bingöl üçüncü sırada yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın