KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Özsoy: 170 sivil öldürüldü

Sokağa çıkma yasaklarına ilişkin meclise soru önergesi sunan Özsoy, “İlan edilen bütün sokağa çıkma yasaklarında ise çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere toplam 170 sivil vatandaş güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür” dedi.

Özsoy: 170 sivil öldürüldü
13 OCAK 2016 ÇARŞAMBA 23:19
0
2321
1
AA aa

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Hişyar Özsoy, Cizre, Silopi ve Sur ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasakları ve sivil ölümlere ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sundu.

Sorularının İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Özsoy, Silopi, Cizre ve Sur ilçelerinde 88, ilan edilen bütün sokağa çıkma yasaklarında ise çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere toplamda 170 sivil vatandaşın güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü savundu.

Cizre, Silopi ve Sur ilçelerinde yasaktan etkilenen toplam 93 Bin insanın göç etmek zorunda kaldığını kaydeden Özsoy, “Yaptığınız açıklamada Cizre, Silopi, Sur, Dargeçit ve Nusaybin ilçelerinde öldürülen 320 kişiden 18'nin sivil, kalan 302'sinin ise PKK'li  olduğu iddia edilmiştir.  Buradan çıkardığımız sonuç şudur ki bakanlığınız ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında 320 insanın öldürüldüğünü ve 93.000 insanı göç etmek zorunda bıraktığını açıkça kabul etmiştir. Buna ek olarak bu 320 kişiyi öldürebilmek için toplam 14.068 güvenlik görevlisinin bölgede görev yaptığını belirtmiştir.  Güvenlik güçlerinin sivillerin yaşadığı evleri tanklarla ve bomba atarlarla nasıl vurduğu, beyaz bayrak taşıyan sivillere nasıl ateş açtığı, çocukları ve kadınları sokak ortasında nasıl katlettiğine dair görüntüler her gün basın organlarında ve sosyal medyada yer almaktadır. Buna ek olarak partimizin ve yerel halkın kurduğu kriz masalarında devlet güçlerince öldürülen her insanın kimlik bilgileri mevcut olup kaçının sivil olduğu açıkça bilinmektedir. Bu doğrultuda vermiş olduğunuz bilanço elimizdeki verilerle kesinlikle örtüşmemektedir. Bakanlığınız tarafından Silopi, Cizre ve Sur ilçelerinde ilan ettiğiniz sokağa çıkma yasaklarında son bir ayda en az 88 sivil vatandaş güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür. İlan edilen bütün sokağa çıkma yasaklarında ise çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere toplam 170 sivil vatandaş güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür. Bu sivillerin hepsinin nasıl ve ne zaman katledildikleri ve kimlik bilgileri tüm halkımız ve partimiz tarafından kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Çocuk ve 50 yaş üzerinde öldürülen insanların isimlerini tek tek yazan Özsoy, şu sorularının cevaplandırılmasını istedi;

1) Çoğunluğu sokağa çıkma yasakları sırasında olmak üzere 7 Haziran'dan bu güne devlet güçlerince öldürülen 67 çocuğu bakanlığınız hangi kanıta dayanarak kamuoyuna “terörist” olarak lanse etmektedir?

2) Çoğunluğu sokağa çıkma yasakları sırasında olmak üzere,  7 Haziran'dan bu güne devlet güçlerince öldürülen ve yaşları 50'nin üstünde olan 48 sivili, bakanlığınız hangi kanıta dayanarak kamuoyuna “terörist” olarak lanse etmektedir? 

3) Sivil ölümleri kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz? Öldürdüğünüzü iddia ettiğiniz 302 PKK'linin kimlik bilgilerini kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz? Öldürülen insanların çoğunun yaş ortalamasının ya 18'in altında ya da 50'ın üstünde olduğunu kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz?

4) Çoğunluğu sokağa çıkma yasakları sırasında olmak üzere,  7 Haziran'dan bu güne devlet güçlerince öldürülen ve yaşları 18 ile 50 arasında olan sivilleri bakanlığınız hangi kanıta dayanarak kamuoyuna PKK'li olarak lanse etmektedir?

5) Kürdistan'da ilçeler, mahalleler ve kentler halihazırda tanklarla bombalanırken ölen insanların kimliklerini resmi olarak kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz? Bu bilgileri kamuyuna ne zaman açıklayacaksınız?

6) Bir içişleri bakanı olarak sorumlu olduğunuz bir ülkede birkaç ay içinde yüzlerce insanın öldürülmesi ve yüzbinlerce insanın göç etmiş olması sizi rahatsız etmiyor mu? Bu yoğun göçe dair hiç bir sorumluluk duymuyor musunuz? Göç etmek zorunda bırakılan bunca insanın yaşadığı sorunlara dair yapmış olduğunuz somut çalışmalar nelerdir?

7) Bakanlığınızın verdiği resmi talimatlar doğrultusunda bölgedeki okulların ve hastanelerin dahi askeri karargâhlara dönüştürüldüğü defalarca kamuoyuna taşınmasına rağmen, Kürdistan'daki savaşı hangi yöntemlerle yürüttüğünüze dair TBMM'yi bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
azlı zaza (@Misafir_19337)
14 Ocak 2016 Perşembe 15:28
pkk mileti olduryor açık şekilde beli bide gelmiş konuşyor vallahi sizin gözleriniz kor olmamış kalbiniz kör olmuş hdpkk sizler hep ölümü savundunuz size karsı çıkanları tehtid ettiniz..bugun bu bölgede ki olumlerin tek sebebi sizi sizniz hdpkk..
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın