KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2025 Cuma
°C

Öss'de ikinci yerleştirme sinyali

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, milyonlarca gencin hayatını etkileyen ÖSS sınavı için "Tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok" dedi.

Öss`de ikinci yerleştirme sinyali
08 EKİM 2006 PAZAR 19:41
0
879
0
AA aa
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS ile ilgili olarak, ''Sadece test yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok'' dedi.

Yarımağan, aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini belirterek, sınav sisteminden şikayetlerin azaltılması için açık uçlu sorular da yöneltmek gerektiğini, ancak bunun yapılabilmesi için sınava giren aday sayısının önemli ölçüde azaltılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Yarımağan, yaptığı açıklamada, geçen ay Tiflis'te düzenlenen ve birçok ülkeden uzmanların yer aldığı ''Üniversiteye Giriş ve Sınavlar'' konulu uluslararası bir konferansa katıldığını, ağustos ayında da İngiltere'deki sistemi inceleme fırsatı bulduğunu kaydetti.

''SINAV YAPMAYAN ÜLKE YOK''

Bu konuda izlenimlerini anlatan Yarımağan, şunları söyledi:
''Burada şunu gördüm: Sınav yapmayan ülke yok ama bizim gibi her yere tek bir sınavla alan başka ülke de yok. Diğer ülkelerde sınavsız girilen yerler de oluyor. Sınavı merkezi yapan var, yerel yapan var, sınavın yanı sıra mülakat yapan var. Aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra bir de açık uçlu sorular soruyorlar. Bu uygulamaya en geç ABD başladı, onlar da öğrencilere bir paragraflık bir metin yazdırıyor. Diğer bazı ülkeler ise neredeyse sınavın tamamını açık uçlu sorulardan yapıyorlar ve merkezi olarak değerlendiriyorlar. Sadece test usulü sınav yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok. Bizim bu sınav sisteminden şikayetleri azaltmamız için test dışında da sınav yapmamız lazım.'' Test dışında da sınav yapılabilmesi için bazı değişikliklere gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ÖSS'de açık uçlu sorular yöneltilip yöneltilemeyeceği sorusu üzerine ''Bu bir kaynak meselesi. Bizim sınavları iyileştirebilmemiz için bu birikmeyi önlememiz lazım'' dedi.
1.5 milyon kişiye açık uçlu soru yöneltilemeyeceğini belirten Yarımağan, ''Sınava giren sayısının 500 binlere inmesi halinde bu mümkün olabilir. Bu 500 bin kişi için de kademeli sınav yaptığımızda daha iyi, daha sağlıklı sınav yapmış oluruz'' diye konuştu.

''RADİKAL DEĞİŞİKLİK OLMAZ''

Yarımağan, Türkiye'de üniversite sınavına 1.5 milyon civarında aday girdiği sürece sınav sisteminde radikal bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Yarımağan, sınava giren sayısının azalması için de meslek lisesi mezunlarının üniversiteye yönelmek yerine iş hayatına atılması gerektiğini kaydetti.

''ÜNİVERSİTEYE GİTME ORANI TÜRKİYE'DE YÜZDE 20''

Özellikle Batılı ülkelerde üniversiteye gitme oranının çağ nüfusunun yüzde 50'si olarak hedeflendiğini, hatta Türkiye'nin bulunduğu bölge ülkelerinin de bunu amaçladığını belirten Yarımağan, birçok ülkede bu oranın yüzde 40'lara ulaştığını kaydetti. Türkiye'de ise bu oranın yüzde 20 olduğunu söyleyen Yarımağan, ''Son 5 yılın verilerine göre bizde liseyi bitirenlerin oranı yüzde 40'' diye konuştu.

Türkiye'de öncelikle liseyi okuyan nüfusun artırılması gerektiğini ifade eden Yarımağan, üniversiteye gidenlerin oranının yüzde 50'ye yükselebilmesi için liseyi bitirenlerin oranının yüzde 60-70'lere ulaşması gerektiğini belirtti.


A.A
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
09:27
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Tandırda unutulan köz yangına neden oldu
Bingöl'ün Genç ilçesinde tandırda unutulan köz yangına neden oldu. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
11.09.2025
17:29
Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
11.09.2025
12:16
Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
11.09.2025
11:56
Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
11.09.2025
07:37
`Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın