KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Oruç tutarken baklagil tüketin

Beslenme ve diyet uzmanları, Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklı beslenmelerinde kuru baklagil tüketiminin önemli olduğunu belirtti.

Oruç tutarken baklagil tüketin
25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ 00:10
0
1690
0
AA aa

Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, Ramazan ayı dolayısıyla kaleme aldığı yazısında, oruç tutarken kuru baklagil tüketmenin hem sağlıklı beslenme hem de tok tutma açısından çok yararlı olduğunu belirtti.

Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Bilgin, bu kapsamda kuru baklagillerin önemine vurgu yaptı. Ramazan ayında baklagil tüketmenin faydalarını sıralayan Bilgin, “Kuru baklagillerin insan vücuduna faydaları saymakla bitmemektedir. Kuru baklagiller en zengin besin grubudur. Sağlıklı ve ekonomik protein kaynağı olduğunu vurgulamakla beraber kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 vitamini haricindeki diğer B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini yönünden zengin bir besin grubudur” dedi.

“KURU BAKLAGİLLERİN AÇLIĞI ENGELLEYİCİ ÖZELLİĞİ VAR”

Ramazan'da uzun süre açlık durumu yaşandığına dikkat çeken Bilgin, bu nedenle hem sahurda yenebilecek hem de bütün gün oruç tutan kişiyi tok tutacak şekilde beslenilmesi gerektiğini vurguladı. Kuru baklagillerin sahur ve iftarda tokluk hissi vereceğinin altını çizen Bilgin, şöyle devam etti: “Kuru baklagiller açlığı engelleyici özelliği olan, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren ve içerdikleri düşük glisemik indeksten dolayı kan şekerini daha yavaş yükselten besin grubudur. Kuru baklagillerin protein miktarı yüksektir, bu yüzden tüketildiğinde doygunluğunuzun daha uzun süre kalmasını sağlarlar.

Tokluk duygusu yaratmaları ve acıkmayı engellemeleri sonucu fazla kalori de içermediklerinden iftar ve sahur menüleri için oldukça ideal bir besin grubudur. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içerisine mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin katılması ile protein kalitesi yükseltilebilir ve doygunluğunuzu arttırmaktadır. Aynı zamanda sahur veya iftarda hazırlayacağınız salatalara haşlanmış yeşil mercimek, nohut, kuru börülce, barbunya veya kuru fasulye ilave edilebilir ya da yaz aylarında lezzetli ve doyurucu bir alternatif olan kuru baklagilleri içeren soğuk çorba hazırlayabilirsiniz.”

“KURU BAKLAGİLLER BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ CANLANDIRIR”

Ramazan'da oruç tutanlarda bağırsak hareketlerinin de yavaşladığına işaret eden Bilgin, bu durumun da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığı yol açabildiğini kaydetti. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek bu rahatsızlıkların önlenebilmesi için yemeklerde lif-posa oranı yüksek besinleri tercih etmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Bilgin, oruç tutanlara şu önerilerde bulundu: “Lif içeriği yüksek olan besinler barbunya, börülce, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler ve tam tahıllılar tüketilmelidir. Bir porsiyon kuru baklagil yemeği günlük lif gereksinimimizin yarısını karşılamaktadır.

Özellikle sahurda seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar) tokluk hissi sağladığı için de tercih edilmelidir. Bunların yanında kuru baklagillerin iyi pişirilmesine dikkat edilmelidir. Islatma tekniği uygulanmasıyla bu sorun ortadan kalkar. Baklagiller kendi ağırlığı kadar su çekerek şişerler.

Oda ısısındaki suda 8-10 saat, sıcak suda daha kısa süre bekletmek yeterli olabilir. Zarların soyulması da sindirimi kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Sonuç olarak, Ramazan'da da yeterli ve dengeli beslenip, ideal kilonun korunması, bağırsak sağlığı, bağışıklık sisteminin korunması gibi pek çok faydaları olan kuru baklagillerin tüketimine dikkat edilmelidir.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın