KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

'Ortalama Türk'ün partisi' hangisi?

Kapatma davası ile Ankara'da yeni siyasi oluşumlar konuşulurken Ankara yeni bir tanımı tartışıyor. Kitle partisi ne demek? Toplum CHP'yi niye alternatif olarak görmüyor?

`Ortalama Türk`ün partisi` hangisi?
12 MAYIS 2008 PAZARTESİ 10:39
0
1233
0
AA aa
Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol'un ilginç tespitleri..

‘Ortalama Türk'ün partisi?

Başbakan Erdoğan'ın AKP için, “Ortalama Türkün partisi” terimini kullanması, biraz da Olli Rehn'in “demokratik laiklik” terimiyle birlikte tartışılıyor.
“Ortalama Türk”ü kendi izlenimlerimize göre anlatırsak, sadece ait olduğumuz sosyal grubun ‘ortalama'sını anlatmış oluruz. Doğru bir tanım aramak için çeşitli araştırmalardaki verilere bakmak gerekir.
Elimizdeki ilk veri, A&G adlı güvenilir araştırma şirketinin bulgularıdır:
AKP'nin oyları ocak ayında yüzde 54'e çıkmış, ama nisan sonunda yüzde 42'ye inmiştir. Demek ki, AKP hâlâ toplumdaki ana siyasi akımdır ama bir noktadan itibaren oyları kaygandır; artabiliyor da azalabiliyor da... Ekonomi ve istikrar en önemli etkenlerdir. Piyasa daralırsa ve AKP'nin kendisi kavgacı görüntü verirse oyu azalıyor! Ya da tersi...
CHP'nin oyları azalmamış ama yüzde 19'daki oyunu ancak yüzde 23'e çıkarmış. Demek ki, CHP toplumdaki büyük eğilimlerden pek etkilenmiyor, sabit, durağan bir oy tabanı etrafında dolanıp duruyor. Toplumsal dinamiklerle ilişkisi zayıf, ‘izole' bir parti görüntüsü veriyor.

AKP-CHP farkı
AKP'nin oylarının yüksek ama kaygan olması bu partinin toplumsal dinamiklere duyarlılığını gösterir. CHP oylarının düşük ve durağan olması ise, toplumsal ihtiyaçlardan, arayışlardan pek etkilenmediğinin, ilişki kuramadığının resmidir.
İşte, milyonlarca esnafın, çiftçinin, işsizin sıkıntısı var... Toplumda demokratikleşme talepleri artıyor... Ama bu milyonlarca insan CHP'yi alternatif olarak görmüyor!
“Muhalefet boşluğu”
denilen gerçeğin sosyolojik anlamı, CHP'nin bu anlamda ‘izole' bir parti olmasıdır. Elitist, ideolojik bir parti; toplumsal ihtiyaçların partisi değil! Bunu Baykal da “Siyasal Katılma” adlı kitabında 1970'lerde yazmıştı zaten.
Dahası, CHP, bir süredir toplum kesimlerinden daha da ‘izole' olarak büsbütün ideolojik hale gelmiştir. Ertuğrul Özkök, CHP'nin ekonomi ve AB konularını AKP'ye bırakmasını eleştirirken, “CHP'yi totaliter bir ulusçuluğun cephe örgütü haline getirenler” deyimini kullanıyordu; gerçekçi bir tespittir bu.
Simgesel dille söylersek, “esnaf dükkânı” AKP'yi etkiliyor, CHP'yi etkilemiyor!
Onun içindir ki, işveren de, esnaf ve çiftçi de CHP'yi iktidar alternatifi görmüyor. Tuzla Tersanesi'nde işçiler Erdoğan'ı alkışlıyor.

Sosyal demokrasi?
CHP'nin toplumsal taleplere karşı duyarlı (elastik) olmayan elitisit ve ideolojik yapısı, bu partiyi “ortalama Türk” denilen en geniş kesimlerin partisi olmaktan mahrum ediyor!
“Ortalama Türk”ün sosyal ve kültürel özelliklerini, duyarlılıklarını, özlem ve taleplerini doğru bir şekilde görmek için, seçmen hareketlerinden başka, mesela Binnaz Toprak, Ali Çarkoğlu, Ersin Kalaycıoğlu gibi akademisyenlerin araştırmaları var. On yıllık grafiklere bakarak temel dinamikleri de görmek mümkün bu araştırmalarda.
Din devletini reddeden ama dinine saygı isteyen, “demokratik laikliği” benimseyen, türban yasağının kaldırılmasını talep eden, “işlerin iyi gitmesine” büyük önem veren çok geniş kitledir “ortalama vatandaş” tipi...
En çok AKP'ye oy verdiği belli.
Alternatifi de henüz yok! Çünkü, milyonlarca “ortalama vatandaş”tan ve her bölgeden oy alan bir sosyal demokrat parti yok Türkiye'de, maalesef.


Milliyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın