KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Ortadoğu'da barış zirvesi

ABD, Annapolis'te yapılması planlanan İsrail-Filistin barış görüşmesinin tarihini 27 Kasım Salı açıkladı. Davet edilen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Bu arada barış zirvesine 1 hafta kala, İsrail ve Filistin tarafları, ABD Başkanı George W. Bush tarafından gönderilen davetiyelerini aldılar.

Ortadoğu`da barış zirvesi
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 18:59
0
959
0
AA aa

Annapolis Zirvesi ile, 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail  ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine start verilmiş olacak.  Zirveye, 40'ın üzerinde ülke davet edilirken, katılımcı listesinin daha  da genişletilebileceği belirtiliyor.

Annapolis'te ayrıca BM, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililerin de  bulunması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, zirveden  1 gün önce, 26 Kasım Pazartesi gecesi, katılımcılara başkent  Washington'da bir yemek vermesi öngörülüyor. Katılımcılar, 27 Kasım'da  ise zirve için Washington'a 1 saat uzaklıktaki Annapolis'e gidecek.

ABD Başkanı George W. Bush'un, zirvenin açılışında bir konuşma yapması  bekleniyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas  arasında başlatılacak barış görüşmelerini, Annapolis'teki Donanma  Akademisi'nde resmen ağırlayan Amerikalı isim ise, ABD Dışişleri Bakanı  Condoleezza Rice olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakındoğu işlerinden sorumlu yardımcısı  David Welch, ABD Başkanı Bush'un, zirveden 1 gece önce verilecek yemekte  de konuşma yapmasının beklendiğini kaydetti. Washington'da gazetecilere  zirveyle ilgili bilgi verirken, ana amacın, İsrail için daha geniş  güvenlik sağlanması ve bir Filistin devletinin kurulması olduğunu  belirten Welch, ABD'nin, davetiye gönderdiği ülkelerden olumlu yanıt  geleceği konusunda “umutlu” olduğunu dile getirdi. ABD Başkanı Bush,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Kralı Abdullah ile  telefonda görüşerek, bu ülkelerin zirvede temsil edilmesini istedi.

MISIR'DAN ANNAPOLİS ÖNCESİ MİNİ ZİRVE
        
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Orta Doğu Dörtlüsü'nün temsilcisi  eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığı görüşmede, yarın Şarm el  Şeyh'te Ürdün ve Filistin liderleri ile bir araya geleceğini doğruladı. Mini Orta Doğu zirvesine Suriye ve Suudi Arabistan'ın katılıp  katılmayacağı henüz belli olmadı. Arap Birliği yetkilileri ise Şarm el Şeyh'teki mini zirveden bir günü  sonra cuma günü, Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanacak. Toplantıda,  Arap ülkelerinin Annapolis zirvesine katılıp katılmayacaklarını  açıklamaları bekleniyor.

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ BULUŞACAK
        
Batılı diplomatlar, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, BM Genel  Sekreteri Ban Ki-mun, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi  Javier Solana ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Annapolis  zirvesinden bir gün önce Washington'da görüşeceğini belirtti.  ABD, 40'tan fazla ülke ve uluslararası kuruluşu Annapolis zirvesine  davet etmişti.

OLMERT VE ABBAS İLE BİRARAYA GELECEK
        
Zirvenin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud  Olmert ile Beyaz Saray'da görüşeceği bildirildi.   İsmini açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, George W. Bush'un,  Annapolis'teki zirveye katılacağını ve ardından Olmert ve Abbas ile  Beyaz Saray'da biraraya geleceğini söyledi.  Öte yandan Bush'un, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile telefon görüşmesi  yaptığı, görüşmede özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler olmak üzere  bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

İSRAİL'DEN ÇAĞRI: DİYALOĞU DESTEKLEYİN
        
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Annapolis'te yapılacak zirvenin ardından  başlaması öngörülen İsrail-Filistin diyaloğuna destek olma çağrısında  bulundu.    Tzipi Livni, İsrail Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, “Arap  dünyasını, İsrail-Filistin müzakerelerinin başarısına yardım etmeye  çağırıyoruz, çünkü Annapolis zirvesinin önemi herşeyden önce bu  müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacak olmasında” dedi.

Livni, “Diyalog, 7 yıl donduktan sonra ılımlı ve pragmatik Filistinli  unsurlarla müzakere etme konusunda ilke kararı aldık ve iki taraf  arasında boşlukları doldurmanın mümkün olup olmadığını görmek istiyoruz.  İsrail, bu müzakerelerin beraberinde Filistinliler'e karşı jestler  yapmalıdır. Bununla birlikte Annapolis zirvesi bizi teröristlere karşı  mücadelemizden alıkoymayacaktır ve Filistin yönetimine de aynısını  yapmalıdır” diye konuştu.

Anlaşmazlığın nihai olarak çözümlenmesine ilişkin müzakerelerinde Yahudi  ve demokratik olan İsrail devletiyle barış içinde birlikte varolacak bir  Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanması gerektiğini de belirten  Livni, Suriye'nin Annapolis zirvesine katılma olasılığı hakkındaki bir  soru üzerine, “Her Arap devletinin katılımı olumlu bir unsurdur. Arap  dünyasının İsrail-Filistin barış sürecine eşlik etmesi önemlidir, ancak  Golan şu anda gündemde değil” yanıtını verdi.    İsrail, Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de de ilhak etmişti.  2000'de ise İsrail-Suriye görüşmeleri kesilmişti.


Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın