KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Önümüzdeki seçimin tarihi belli

TBMM'de anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasından önce Milletvekili Seçimi Yasası değişikliği ele alındı ve seçim tarihiyle ilgili sürpriz bir değişiklik gündeme getirildi.

Önümüzdeki seçimin tarihi belli
13 EKİM 2006 CUMA 10:17
0
1318
0
AA aa

TBMM Genel Kurulu'nda seçimlerin 2007 yılının 4 Kasım Pazar günü yapılması kararlaştırıldı. Böylece milletvekili yaşını 25'e düşüren anayasa değişikliği ile oy pusulasındaki değişikliğin 2007'de uygulanmasının önündeki takvim engeli aşılmış oldu.

TBMM'de anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasından önce Milletvekili Seçimi Yasası değişikliği ele alındı ve seçim tarihiyle ilgili sürpriz bir değişiklik gündeme getirildi. AK Parti ve CHP grubunun anlaşmasıyla, Milletvekili Seçimi Yasası'nın 6. maddesinde "Her seçim döneminin son toplantı yılının 20 Temmuz günü, seçimin başlangıç tarihidir ve Kasım ayının ilk pazar günü oy verilir" şeklinde bir değişiklik yapıldı. Yasanın eski halinde, olağan genel seçimin Ekim ayının ikinci Pazar günü yapılması hükmediliyordu.

Ancak anayasaya göre, 1 yıl kala değiştirilen seçim hükümleri ilk seçimde uygulanamıyor. Bu durumda, son değişikliklerin 14 Ekim'de yapılması gereken genel seçimde uygulanabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın yasaları en geç bugün onaylaması gerekiyordu. Yasada gece geç saatlerde yapılan değişiklikle seçim tarihi 4 Kasım'a alındı ve bu sıkıntı ortadan kaldırıldı.

AK Parti'li yetkililer, 2002'deki seçimin 3 Kasım'da yapılması nedeniyle 1 günlük süre aşımının sorun olup olmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) görüş aldı. YSK yetkililerinin, "2 gün önce veya 2 gün sonraya rastlayan tarihler mevzuata uygundur" görüşü üzerine, yasama döneminin süresi 5 yılı 1 gün aşmış oldu.

Yasanın ikinci maddesindeki değişiklikle de bağımsız adayların isimlerinin birleşik oy pusulasına eklenmesi hükme bağlandı. Yasaya göre, bağımsız milletvekili adayları ayrı oy pusulası bastıramayacak ve isimleri birleşik oy pusulasında partilerden sonra gelmek üzere kurada belirlenecek sırayla yazılacak.

İHA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın