KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

On binlerce kişinin maaşı yükseldi! İkinci zam Temmuz'da

Memur maaş katsayısı enflasyonla güncellenince 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım parası da zamlandı. 65 yaş aylığı 601 TL'ye yükselirken, engelli maaşı 720 TL'ye kadar çıktı. Evde bakım parası ise 126 lira yükseldi.

On binlerce kişinin maaşı yükseldi! İkinci zam Temmuz`da
14 OCAK 2019 PAZARTESİ 05:11
0
2403
0
AA aa

2022 sayılı kanun uyarınca 65 yaş üstü kişilere, engellilere ve evde engellisine bakan kişilere maaş ödeniyor. Bu maaşlar memur maaş katsayısına endeksli. Memur maaş katsayısı enflasyon oranında güncellenip Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili genelgeyi yayımlayınca bu yıl ödenecek maaş ve zam miktarları da belli oldu. 65 yaş aylığı 2018'in ikinci yarısında 543.27 TL'ye yükseldi. Ayrıca aylıkların 3 ayda bir yerine aylık ödenmesi yönünde düzenleme de hayata geçti. Bu yıl ise 65 yaş aylıkları memur katsayısındaki artışla 601.58 TL'ye yükseldi. Aylıklar temmuzda memur maaş katsayısındaki artışla birlikte tekrar zamlanacak.

Ocak aylıklarını çekenler şubatta 1 aylık farkla 659.88 TL maaş alacak. Bu artışla birlikte 65 yaş aylığına 58.31 TL zam yapılmış oldu. 65 yaş üstü kişi ve eşinin toplam gelir üst sınır da asgari ücrete endeksli. Asgari ücretteki yüzde 26'lık artışla bu sınır bu yıl için 609.67 TL oldu. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl eşinin ve kendisinin toplam geliri 1.200 TL olduğu için 65 yaş aylığı alamayan bir kişi bu yıl tekrar 65 yaş aylığına başvurur ve diğer şartlar da mevcutsa aylık alabilecek. Asgari ücretin önemli ölçüde artması sonrası eşinin ve kendisinin geliri artmayan bir kişi bu yıl yeniden başvuru yaparsa aylık alabilir.

KİM NE KADAR ALACAK?

126.57 TL zamlanarak, 1.305,97 TL'ye çıktı. Zamlı evde bakım paraları şubatta ödenmeye başlanacak. Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi. Raporda ‘ağır engelli' ibaresinin yer alması şart.

BAKIMA MUHTAÇ MI?

Alınan kurul raporunda engellinin bakıma muhtaç olduğunun da mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olmalı. Bu yıl bu sınır 1.219,35 TL'ye yükseldi. Öte yandan 18 yaş altı engellinin yakınlarına ödenen aylık da bu yıl 480.22 TL olarak ödenecek.

ENGELLİYE EN AZ 480 LİRA

Engelli aylıkları da zamlandı. Buna göre; yüzde 40 - 69 arası engeli olan kişiler 480.22 TL, yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelliler ise 720.33 TL aylık alacak. Yüzde 70 ve üzeri engelli, ocak maaşını zamsız aldıysa şubatta 790.14 TL maaş alacak. Yüzde 40 ila yüzde 69 arası engelli olan kişilerse, şubatta maaş farkıyla 526.76 TL maaş alacak.

AYNI EVDE YAŞAMALARI LAZIM

Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması da şart. Ancak yönetmelik üvey akrabaların da alabileceğini söylüyor. Diğer yandan engelliye bakan kişinin aynı adreste ikamet etmesi de gerekiyor. Aksi taktirde bakımın tam anlamıyla yerine getirilmeyeceği düşünülerek ücret ödenmiyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl`de Süt Hijyeni Eğitimi!
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
08.05.2026
18:44
Bingöl`de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç`te Buluştu
Bingöl'de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç'te Buluştu
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın