KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2026 Salı
°C

'Öğretmenimle tanışınca annemin ve babamın öğrettiklerinden başka şeylerin olduğunu anladım'

Bingöl Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'Tarihe Bir Derkenar' söyleşisine katılan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, öğretmeniyle tanıştıktan ve O'nu anladıktan sonra, annesinin ve babasının öğrettiklerinden başka şeylerin olduğunu da anladığını belirtti.

`Öğretmenimle tanışınca annemin ve babamın öğrettiklerinden başka şeylerin olduğunu anladım`
30 EYLÜL 2022 CUMA 16:23
0
1603
2
AA aa

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın konuşmacı olarak katıldığı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda 29 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilen ‘Tarihe Bir Derkenar' söyleşi programının moderatörlüğünü Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez yaptı.

“Öğrencilerimize, kariyerleri açısından örnek olabilecek iki değerli hocamızı ağırlıyoruz”

Söyleşi programının selamlama konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci; “Bu söyleşi programına katılım sağlayan öğrencilerimizin kariyerleri açısında örnek olabilecek iki değerli hocamızı ağırlamış bulunmaktayız. Bizleri kırmayıp davetimize icabet ettikleri için hocalarımıza üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Okula başlamam hayatımın en zor anı oldu”

Okula başlamasının hayatın en zor anlarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. İhsan Süreyya, “Siirt'in Pervari ilçesinde doğdum ve eğitimim ilk evresi burada başladı. Okula başladım ve okula başlamam hayatımın en zor anı oldu. Çünkü Türkçe bilmiyordum. Benim en acılı günlerin o günlerdi, daha sonra çektiklerim önemli değil. Öğretmen ders anlatırken ben ağlardım. Okulda ağlamalarım 2 ay sürdü. Öğretmenin anlattıklarını anlamıyordum ve neden anlamadığım sorusuna cevap bulmak için 2 ay boyunca sürekli ağladım. Ya okulu bırakacaktım ya da sabredip okuluma devam edecektim. Ama Allah lütfetmişti okumayı seviyordum. Sebat ettim, bazen üzüldüm, bazen ağladım ama ilerleyen zamanlarda Türkçe öğrenmeye başladım” dedi. 

“Annemin ve babamın öğrettiklerinden başka şeylerin olduğunu anladım”

Öğretmenimin söylediklerini anlamaya başlayınca, annemin babamın bana öğrettiklerinden başka şeylerin de olduğunu da anladım diyen Pof. Dr. Sırma,  “Ortaokulu okumak için Siirt merkeze gittim. Siirt'te herkes Arapça konuşuyordu ve ben yine anlatılan hiçbir şeyi anlamıyordum. Orada da yine çok sıkıntı çektim. Bizim dönemimizde üç ilde Ankara, İzmir ve İstanbul'da üniversite sınavına giriliyordu. Ben Siirt'e yakın olan yer Ankara'yı seçtim. Bana yabancı gelen ilahiyatı seçtim ve araştırdım, nedir bu ilahiyat? O zaman bir tane ilahiyat vardı gittim, sordum ve araştırdım benim de dillere karşı bir merakım vardı, Fakültenin çalışanı bana burada Arapça, Farsça, İngilizce diller öğretiliyor söyleyince ilahiyatı tercih ettim” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

Fransa'daki eğitim hayatının ilk yıllarının da çok zor geçtiğine vurgu yapan Sırma, konuşmasına şöyle devam etti:  “Fransa'daki ilk yıllarım zor geçti. Fransızca bilmiyordum. Yine bir dil sorunu yaşadım. Doktora dönemimde hayatıma dönüm noktası olan biriyle karşılaştım. Muhammed Hamidullah. Bizlere öğrencilerle beraber tutuğumuz bir medresede haftada iki gün ders verirdi. Muhammed Hamidullah bizlere çok büyük bir örnekti. Bu konuda çok şanslıydık, çünkü hoca inancını yaşıyordu ve bize yaşadığı inancı her zaman yaşatıyordu. Türkiye'de fazla kalamadım. Dönemin yönetimi görevime son verdi. Ben de dönemin İstanbul Belediye Başkanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a danışmanlık yaptım. Danışmanlık sürecinde 28 Şubat sürecini yaşadık ve 28 Şubat sürecinde ben de Viyana'ya yerleştim ve Viyana'da ‘İslam Araştırmaları Enstitüsü'nü kurdum. Oradaki kız öğrencilerine yönelik siyer ve tarih dersleri verdim”.

Prof. Dr. Sırma, program sonunda Bingöl Üniversitesi'nde olmaktan mutluluk duyduğunu, böyle bir ortamı hazırlayan ve bizleri davet eden Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekibine teşekkür ediyorum'' dedi.

Söyleşi programına Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Genel Sekreter Öğr. Gör. Mesud Öğmen, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_95781)
01 Ekim 2022 Cumartesi 06:15
Sizin kibirinizle verdiğiniz tahribatı kimse vermedi.Mahfus söylemizin kızı eczacı ama diş fakültesinde öğretim elemanı yıllardır uğradığı yok.siz ilahiyatçılar çok zarar verdiniz davranışlarınızla.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_95771)
30 Eylül 2022 Cuma 18:46
Ben Erzurumda okurken Sayın İhsan hoca da okuduğum fakültede hoca idi.
Çok ayrıştırıcı bir kişiydi.
12.05.2026
19:48
Bingöl`den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den İstanbul, Kocaeli ve Bursa'daki kurban pazarlarına gönderilecek büyükbaş hayvanların sevk işlemleri başladı. Kontrollerin ardından uygun bulunan araçlar için 'Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu' düzenlenerek kurbanlık hayvanların pazar alanlarına sevk edildiği aktarıldı.
12.05.2026
19:47
'Asıl engel sevgisizlik ve duyarsızlıktır'
Bingöl Altınokta Körler Derneği Başkanı Hidayet Becerikli, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada erişilebilirlik, istihdam ve toplumsal farkındalık konularındaki eksikliklere dikkat çekerek, 'Engeller önce zihinlerde kaldırılmalı' çağrısında bulundu.
12.05.2026
19:46
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrenci ve öğretmenlerin afetlere karşı bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda yangın ve tahliye uygulamaları gerçekleştirildi.
12.05.2026
14:12
Tepki yarattı! Sütaş açıklama yaptı
Tepki yarattı! Sütaş açıklama yaptı
Bingöl merkez Kervansaray bölgesinde dökülen atıklar tepkiye neden oldu. Görüntüler ve tepkiler üzerine açıklama yapan Sütaş; 'Firmamızın böyle bir yönlendirmesi söz konusu değildir. Ayrıca sıvı gübredir, evsel atık değildir. Yağışlı hava nedeniyle çamurdan dolayı kamyonlar tarlaya giremeyince kum ocakları alanına dökmüşler. Çevreye zararlı değil ama gerekli uyarıları da yaptık.'
12.05.2026
13:20
Adalet Bakanlığı 15 bin sözleşmeli personel alacak
Adalet Bakanlığı 15 bin sözleşmeli personel alacak
Adalet Bakanı Akın Gürlek, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 44 farklı unvanda toplam 15 bin sözleşmeli personel alımı yapılacağını açıkladı. Alınacak personellerin unvanları ve sayıları da tek tek sıralandı.
12.05.2026
13:19
Depozito Sistemi`nde kayıt süreci başladı
Depozito Sistemi'nde kayıt süreci başladı
1 Temmuz itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçecek Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması öncesinde, ambalajlı içecek satan veya servis eden tüm işletmeler dbys.gov.tr üzerinden Depozito Bilgi Yönetim Sistemi'ne kayıt olarak operatörlerini seçebilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın