KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Obezite yayılıyor

Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik dışında da obezite nedenleri var...

Obezite yayılıyor
19 ŞUBAT 2008 SALI 19:05
0
1083
0
AA aa
Amerikan Rutgers Üniversitesi Beslenme Anabilimdalı Profesörü Nurgul Fitzgerald, obezitenin salgın bir hastalık olduğunu ve mücadele etmek için sigara konusunda gösterilen tavrın uygulanması gerektiğini söyledi. Şişmanlığın tek bir nedene bağlı olmadığının altını çizen Fitzgerald, obezite ile mücadelede devlet ve özel sektöre görev düştüğünü ifade etti.

İnsanların çoğu zaman aldıkları kilonun farkında bile olmadığını anlatan Fitzgerald, Cihan'a yaptığı açıklamada "Her gün fazladan bir kutu soda içmeniz ve aldığınız kaloriyi harcamamanız, size yılsonunda 7 kilogram olarak geri döner. Çoğu insan bu şekilde kilo alıyor. Kilo almanın en temel nedeni sağlıksız beslenme ve fiziki aktivite azlığıdır" dedi.

Obezitenin her geçen gün büyüyen bir sorun olduğunu ifade Nurgul Fitzgerald, ABD'de insanların çabuk tüketim üzerine kurulu bir yemek anlayışları olduğunu, ailelerin birlikte oturup evde pişirilmiş sağlıklı bir yemek yemediğini söyledi. Türk yemek kültürünün bu yönde iyi bir örnek olduğunu vurgulayan uzman, "ABD'de dışarıda yenilen yemeklerde bile porsiyonlar çok büyük. Sebze yemeği anlayışı çok zayıf. Bizim sofra alışkanlığımız bu anlamda çok iyi bir örnek. Evde yemek pişer ve herkes birlikte oturup yer. Dışarıda bile yeseniz tabağınızın kenarında domates, biber olur. Bu gelen sebze süs için değil gerçekten yemeniz içindir" diye konuştu.

Şehir planlamalarının bile şişmanlamada etkisi olduğunu ifade eden Fitzgerald, şişmanlığın önlenmesi konusunda gündelik aktivitenin çok önemli olduğunu bildirdi. ABD'de insanların banka işlemlerini bile araçtan inmeden yaptığını anlatan beslenme uzmanı, "Çocukların hareket etmesi, koşturup oynaması gerekiyor. Bilgisayar ve televizyon başında vakit geçiren bir çocuğun kilo alması çok normal. Televizyonda reklamı çıkan yüksek kalorili ürünler bir şekilde çocukları etkiliyor. Anne babaların çocuklarına bu noktada örnek olmaları gerekiyor. Evde pişirilmiş bir yemek ve fiziki aktivite konusundaki teşvik çok önemli" dedi.

ÇOCUKLARA "ONU YEME BUNU YEME" BASKISI YAPMAK YANLIŞ

Anne babaların çocuklarına "onu yeme bunu yeme" tarzındaki engellemelerinin olumlu bir davranış olmadığının altını çizen uzman, "Çocuklara şişmanlamasınlar diye baskı yapmak doğru değil. Bu tarz bir tavır ilerde yeme bozukluklarına yol açabilir. Çocuklar şeker de yemeli, çikolata da. Fakat önemli olan ne sıklıkla ve ne kadar yedikleridir. Küçükken nasıl yemeğe alışırsak büyüyünce de aynı şekilde devam ederiz" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl "Trust for America's Health" adlı sağlık kuruluşunun yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre ABD'nin en yoksul eyaletlerinden biri olan Mississipi, en çok obezin yaşadığı eyalet. Bu eyaletteki obezite oranı ilk kez yüzde 30'u aşarak yüzde 30,6'ya çıktı. Ülkede en çok obezin bulunduğu 15 eyaletten 10'u güneyde yer alıyor. Araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 22'si hiç fiziksel faaliyette bulunmadığını söylüyor. Araştırmada, 19 eyalette her 4 kişiden birinin obez olduğu sonucu ortaya çıktı.

ABD'de 1991'de hiçbir eyalette obezite oranı yüzde 20'yi geçmiyordu. Beslenme uzmanı Nurgul Fitzgerald, ABD'nin resmi olarak da obezite ile mücadele ettiğini anlattı. Bu noktada sigara konusunda tüm topluma yayılmış hassasiyetin örnek alınması gerektiğini bildiren Fitzgerald, "Geçmişte insan davranışlarını değiştirmek için 'Nasıl sağlıklı yenilir' tarzında çalışmalar yaptık. Bu yöntem çok iyi sonuçlar vermedi. Bu konuyu toplumun tüm katmanlarına yaymak gerekiyor. Kişi ya da aileleri değil tüm etkenleri değiştirmek lazım. Mesela özel sektör; 12 yaş altındaki çocukların etkilenmemesi için; gönüllü olarak bazı reklamların yayın saatini değiştiriyor. Tabi kanunlar üzerinde de yapılan çalışmalarda var. Obezite ile yapılan mücadelede sigaraya karşı yapılanlar örnek olabilir" dedi.

HİÇBİR YİYECEK YASAKLANMAMALI

Hiçbir yiyeceğin yasaklanmaması gerektiğini anlatan Nurgul Fitzgerald, zaman zaman kendisinin de soda içip patates kızartması yediğini söyledi. Öğrencilerinin, kendisini patates kızartması yerken gördüğünde şaşırdıklarını fakat kendisinin "Ben de insanım ve patates kızartmasını seviyorum. Önemli olan ne kadar sıklıkla yediğinizdir" dediğini anlattı.

Günlük yaşamda öğünlerin geçiştirilmemesinin altını çizen uzman, bir öğünde yemediğinizi diğer öğünde midenin, savunma mekanizması olarak siz farkına varmadan telafi ettiğini söyledi. Çocuklar için kahvaltının çok önemli olduğunu, yapılan bir araştırmada; kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara oranla okulda daha başarılı olduğunu söyledi.

İnsanların genellikle şişmanlıkla mücadele etmek için kendilerinden ilaç yerine geçecek tek bir yöntem istediğini bildiren Nurgül Fitzgerald, gazetelerde yayınlanan birçok diyetin kısa süreli geçici çözümler olduğunu hatta bazılarının hiçbir işe yarayamadığını açıkladı.

Şişmanlığın çözümü için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziki aktivitenin çözüm olduğunu anlatan uzman, yağ aldırma ya da mideye takılan kelepçe gibi yöntemlerin son çare olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.


habertürk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.10.2026
14:01
Bingöl`de ticari taksi tepkisi:
Bingöl'de ticari taksi tepkisi: 'Hiç mi denetleyen yok?'
Bingöl'de bazı ticari taksilerin aşırı hız, hatalı sollama ve yıpranmış araçlarla trafiğe çıkması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bingöl Online'a ulaşan bir vatandaş, bindiği takside emniyet kemeri tokasının bulunmadığını belirterek yetkililere denetim çağrısı yaptı.
21.10.2026
12:39
Seven`den gençlere;
Seven'den gençlere; 'Bizim geleceğimiz sizlersiniz'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven, TÜGVA Bingöl Erkek Öğrenci Yurdu'nda gençlerle bir araya gelerek siyasette gençlerin rolü, liderlik ve topluma hizmet konularında değerlendirmelerde bulundu. Seven, 'Gelecekle ilgili beklentilerimiz ve hayallerimiz varsa bunları gerçekleştirecek olan siz değerli gençlerimizsiniz' dedi.
21.10.2026
12:27
'Benim Gözümden Bingöl' temalı fotoğraf yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde 'Benim Gözümden Bingöl' temalı 2. Geleneksel Fotoğraf Yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlayacak, 3 Kasım 2026'da sona erecek. Yarışma, yalnızca uluslararası öğrencilerin katılımına açık olacak.
21.10.2026
12:11
Bingöl`de 43,9 milyar TL`lik yatırım: Projelerin yüzde 47`si gerçekleşti
Bingöl'de 43,9 milyar TL'lik yatırım: Projelerin yüzde 47'si gerçekleşti
Bingöl'de yürütülen 289 yatırım projesinin 57'si tamamlandı, 198'i devam ediyor. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hastane, havalimanı ve karayolu yatırımlarının son durumu da değerlendirildi.
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın