KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Eylül 2025 Salı
°C

Muş'ta kızların değeri 10- 50 altın

MUŞ'ta halk arasında hala uygulanan başlık parası, gençlerin mutluluğunu gölgeliyor. Kızların değerinin 10- 50 cumhuriyet altını arasında değişen yörede, birçok genç kaçarak evlenmek zorunda kalıyor.

Muş`ta kızların değeri 10- 50 altın
14 ARALIK 2006 PERŞEMBE 12:06
0
1593
0
AA aa
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok yerinde ‘süt parası' adı altında alınan başlık parası dünyaevine girmek isteyen gençleri kara kara düşündürüyor. Özellikle kırsal kesimdeki gençlerin birçoğu Yeşilçam filmlerinde olduğu gibi başlık parası edinebilmek için büyükşehirlerde çalışmaya giderken, genç kızlar da sevdiklerine kavuşabilmek için gün sayıyor.

Muş'un genelinde devam eden başlık parası uygulaması nedeniyle gençlerin kaçarak evlenmek zorunda kaldığı, bu yüzden aileler arasında düşmanlıklar ve kan davaları ortaya çıktığına dikkat çekildi.
Başlık parasının kendileri için hayatı kabusa dönüştürdüğünü belirten Akkonak Köyü'nden 23 yaşındaki Özkan Baydar, evlenebilmek için 40 cumhuriyet altını alması gerektiğini söyledi. Para kazanmak için İstanbul'a gidip çalışacağını dile getiren Baydar, “Buralarda evlenebilmek için başlık parası şart. Yıllardan beri bu uygulama herkesin belini büküyor. Birçok arkadaşım kaçarak evlendi, ama aileler bu yüzden hep kavgalı oldu. Ben de evlenmek için gurbete çıkıp, para biriktireceğim” diye konuştu.

3 yıl önce 15 cumhuriyet altını vererek evlendiğini söyleyen Abdulcebbar Babur ise başlık parası uygulamasının sona ermesi gerektiğini, bölgede yaşayan insanların yaşamak için bile para bulamadığını belirterek, “Millet yemeye ekmek bulamıyor, ama kız tarafı altın istiyor. Bu işe son verilmeli. Yoksa kimse evlenemez” dedi.
Mehmet AYDIN/MUŞ, (DHA)

Haber
Hürriyet Gazetesi
www.hurriyet.com.tr
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.09.2025
16:27
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti.
08.09.2025
16:11
12Bingölspor maç gelirini Efrayim Bebeğin hesabına aktardı
12Bingölspor maç gelirini Efrayim Bebeğin hesabına aktardı
3. Lig temsilcimiz 12Bingölspor, Karaköprü Belediyespor ile pazar günü oynanan ligin ilk maçındaki bilet gelirlerini SMS Hastası Efrayim Gökalp'in hesabına aktardı, dekontu sosyal medya hesabında paylaştı.
08.09.2025
15:42
Seven:
Seven: 'Filistin hepimizin vicdanını sınayan bir imtihandır'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven: 'Filistin'de insanlığın gözü önünde sürdürülen açık bir soykırıma şahit oluyoruz. Henüz 6 yaşında, 355 kurşunla hunharca öldürülen küçük Hind'in, günlerce açlıkla mücadele eden Zeynep'in enkaz altında can veren binlerce masum yavrunun feryadı, hepimizin vicdanını sınayan bir imtihan. Bu çığlık, hepimizin sınavı, ahirette verilecek hesabıdır.'
08.09.2025
15:25
Hüdapar`dan Çözüm Çağrısı
Hüdapar'dan Çözüm Çağrısı
Yerinde incelediği sorunlar sonrası basına açıklamada bulunan HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, dört başlıkta özetlediği sıkıntıların acilen çözülmesi çağrısı yaptı.
08.09.2025
14:35
Bingöl`de 60 bin öğrenci ders başı yaptı
Bingöl'de 60 bin öğrenci ders başı yaptı
Bingöl'de 2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte 374 okulda, 60 bin öğrenci ve 4 bin 530 öğretmen ders başı yaptı. Okulun ilk günü öğrenciler kadar velileri de heyecanlıydı.
08.09.2025
14:27
Bingöl Valiliği 60 geçişi işçi alacak
Bingöl Valiliği 60 geçişi işçi alacak
Bugün başlayan başvurular 12 Eylül'de sona erecek. 22 Eylül'de işbaşı yapılacak, program 31 Mayıs 2026'da sona erecek. Program kapsamında katılımcılara Genel Sağlık Sigortası yapılacak. Katılımcılara ücret olarak çalıştığı gün başına 1.083,00 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın