KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Muayene katılım payı sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmıyor

Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, Memurlardan alınacak katılım payını yeniden düzenleyen Maliye Bakanlığı tebliği ile ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasında Muayene katılım payının sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığını söyledi.

Muayene katılım payı sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmıyor
26 EYLÜL 2009 CUMARTESİ 11:16
0
1386
0
AA aa
Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, Memurlardan alınacak olan katılım payını düzenleyen Maliye Bakanlığı ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yaptı.

Daha önceki düzenlemede, muayene katılım payları ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversitelerde 6, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 lira olarak uygulandığını ifade eden Hant, Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payının alınmadığını söyledi.

“Mahkemenin iptal ettiği uygulamayı, Maliye Bakanlığı 2 katına çıkardı”

Mahkemenin iptal ettiği bir uygulamayı, Maliye Bakanlığı tarafından fiyatların 2 katına çıkarıldığını belirten Hant, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Maliye Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu tebliğ gereği bundan böyle reçete yazıldığı anda sağlık ocaklarında 2 TL, devlet ve üniversite hastanelerinde 8 TL ve özel hastanelerde 15 TL ödenecektir. Yayımlanan tebliğ sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmamakta, personelin verimli ve etkin çalışmasına hiçbir katkıda bulunmamakta, personelin ve yakınlarının hastalansalar dahi herhangi bir sağlık kurumuna gitmesini engellemektedir. Bu nedenle yayımlanan tebliğin kamu çalışmalarının daha da verimsiz bir hale dönüşmesine sebebiyet vereceği aşikardır. Personellerin ya da yakınlarının sağlığı ile oynamak ya da ‘sakın hastalanma, hastalansan da doktora git ama ilaç kullanma' gibi bir mantık sosyal devlet mantığı olmamalıdır. Kendisi için çalışan, devlet işlerinin yürümesini sağlayan personellerin daha da korunması, çalışma koşullarının düzeltilmesi gerekirken, yapılan bu değişiklik kesinlikle tasvip edilmemektedir. Ayrıca sürekli ilaç kullanmak zorunda olan, tedavisi takipli hastalar çok zor durumda kalacaktır. Bu tür durumlar göz ardı edilmiştir.” dedi.

“Aile hekimliğinden alınan katkı payı fiyaskodur”

Birinci basamak ve aile hekimliğinden katkı payının alınmasını bir fiyasko olarak değerlendiren Hant açıklamasına şöyle devam etti: “1.basamak ve aile hekimliğinden katkı payı alınması tam bir fiyaskodur, sosyal devlet ilkesiyle bağdaştırmak mümkün değildir. Son dönemde sağlıkta yapılan değişiklikler ile yayımlanan bu tebliğ arasında zıtlık bulunmaktadır. İsteyen istediği hastanede muayene olabilir söylemleri, hekim seçme hakkı gibi uygulamalar tamamen bertaraf edilmiştir. Kalitesi yüksek, hizmeti mükemmel, araç – gereç problemi olmayan sağlık birimleri, belki ücreti fazla olacağından hasta tarafından zorunlu olarak gidilemeyecek, mecburen istemeyerek daha düşük ücretli sağlık birimlerine gidilecektir. Dolayısıyla hastanın hekim seçme hakkı veya istenilen sağlık birimine gitme gibi bir şansı da ortadan kalkmış olacaktır” ifadelerini kullandı.


Tebliğin memura yapılan zammın hemen akabinde yayımlanmasına da dikkat çeken Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant; “Memura %2,5 + %2,5 gibi çok komik oranda zam yaptılar. Hemen ardında bu zammı karşılayabilecek formül aradılar. Dönüp dolaştılar ve açığı memurun sırtına bindirdiler. Memurun reçete parasına göz diktiler. Yine ve her zaman olduğu gibi memura 3 verdiler, 5 aldılar.” diye konuştu.

Şube Başkanı Nedim Hant, yapılan değişikliğin geri çekilmemesi halinde tüm yasal yollara başvurulacağını da sözlerine ekledi.

kenthaber bingolmedya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın