KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Milli gelirimiz artacak

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, günümüzde 10 bin dolar düzeyinde olan kişi başı milli geliri 2013 yılında 12 bin dolara çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Milli gelirimiz artacak
21 EKİM 2010 PERŞEMBE 09:05
0
2014
0
AA aa

Bakan Yılmaz; Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı'nın, 'Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı' adlı teklif çağrısının açılışını gerçekleştirdi. Toplantıya, Malatya, Tunceli, Elazığ ve Bingöl valileriyle birlikte belediye başkanları, rektörler, milletvekili, sanayi ve ticaret oda başkanları ile iş adamları katıldı. 

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son 8 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti. Türkiye'nin, 2002'de dünyanın 26. büyük ekonomisiyken, günümüzde ticaret hacmi bakımından 17. büyük ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Dünyada bir yarış var. 21. yüzyılda bu yarışın giderek daha sıkı bir şekilde sürdüğü gözleniyor. Bu yarış esnasında biz kendimizi en yakınımızdaki Avrupa Birliği ile kıyaslıyoruz. 500 milyona yakın nüfusu olan bu birlik ile kişi başına düşen gelirimizi 8 yıl önce kıyasladığımızda onların gelirlerinin yüzde 36'sı düzeyindeydik. Bugün bu oran yüzde 46'ya yükseldi. Bu, çok hızlı bir ilerlemedir. Çünkü siz ilerlerken başkaları da ilerliyor. Fark kapatılmak isteniyorsa çok hızlı gelişilmesi gerekiyor. 26. büyük ekonomi iken 17. sıraya yükseldik. Dünyadaki yarışta ülkemiz gerçekten önemli mesafeler aldı."

Türkiye ekonomisi küresel krize rağmen büyüdü
Ekonomik gelişmenin, güven ve istikrarın sağlanmasıyla sağlandığına dikkat çeken Yılmaz, 2001 krizinden bu yana Türkiye ekonomisinin küresel krize rağmen büyüdüğünü ifade etti. 230 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye ekonomisinin, 2010 yılında 730 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade eden Bakan Yılmaz, ekonomide ilk 6 ayda yüzde 11 büyüme sağlandığını ifade etti.

Bakan Yılmaz, "Yıl sonunda yüzde 6.8 büyüme olmasını bekliyoruz. Küresel krizin etkisiyle kişi başına düşen gelir 10 bin doların altına inmişti. 2010 yılında 10 bin doları geçeceğiz. 2013 yılında geldiğimizde ise 12 bin doları aşacağız. İşsizlikte de sıkıntılarımız var. Hızlı büyüyen genç bir nüfusumuz var. Kırdan kente de göç yaşıyoruz. Şimdi Avrupa ülkeleriyle işsizlik mukayesesi yapıyoruz ama orada nüfus yaşlı, tarımsal ekonomiden sanayiye geçiş yok. Bizde nüfus artışı bir tarafta ise tarımdan sanayiye geçen nüfus var. Ama buna rağmen geçen yıl yüzde 14 olan işsizlik oranının yüzde 12,2'ye inmesini planlıyoruz. Yaz döneminde yüzde 10 düzeyine inmişti ancak bu oran kışa doğru biraz artacaktır. Hedefimiz 11,4'e kadar düşürmektir. Dünyayı bir kriz kasıp kavururken bu performans başkalarını imrendirecek bir gelişmedir." diye konuştu.

Türkiye'nin mali yapısı günümüzde son derece güçlü
Türkiye'nin mali yapısının günümüzde son derece güçlü olduğunu kaydeden Yılmaz, bunun büyük başarı olduğunu söyledi. Büyümenin ne boyutta olduğunun rakamlarda görüldüğüne işaret eden Yılmaz, 2002 yılında özel sektörün sadece 28,4 milyar dolar, kamunun 11,5 milyar dolar yaptığını vurguladı. Bakan Yılmaz, "Toplamda 39,4 milyar dolar yatırım gerçekleşmiştir. 2010 yılına gelindiğinde 35.8 milyar dolar kamu, 102,2 milyar dolar özel sektör olmak üzere toplam 138 milyar dolarlık yatırım yapılmıştır. Özel yatırımların 3.6, toplam yatırımın 3,5 kat arttığını görüyoruz. Aynı zamanda kamu yatırımları daha verimli hale gelmiştir. 2002 yılında kamu yatırımlarının ne kadar yılda tamamlandığına bakıldığında 9,2 yıl olduğunu görüyoruz. Ancak bugün 4,6 yıla düştü. Yarı yarıya düşüş var." şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, 2011 bütçesinde de popülist davranmadıklarını ifade etti. Yılmaz, 2011 bütçesini önceki dönemde izlenen politikalarla şekillendirdiklerini belirtti. Hiçbir şekilde seçim ekonomisi yapmadıklarını belirten Yılmaz, "Popülist davranmadık. 2010 yılında merkezi yönetim bütçe açıklarının oranı yüzde 4 civarındadır. Bunu yeni yılda 2,8'e düşürüyoruz. Bütçe içinde en fazla finans kaynağını eğitime veriyoruz. Sağlığa 17,2 milyar TL bütçe ayırdık. Üniversitelerimize bütçemizden 11.5 milyarlık bir kaynak ayırdık. Sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getiriyoruz. Özürlülere eğitim ve evde bakım hizmetleri anlamında; 2011'de 220 bin kişiye özürlü eğitim, 367 bin kişiye evde bakım hizmeti vermeyi planlıyoruz. 3.2 milyar TL harcamayı düşünüyoruz." dedi.

16 kalkınma ajansı teklif çağrısına çıktı
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılı için kalkınma ajanslarına 450 milyon lira ayırdıklarını söyledi. Artık o eski kalın kalın bölge planları hazırlayıp raflara koyup bekleme döneminin bittiğini ifade eden Yılmaz, "Onlara geçmişte çok yaptık ama maalesef uygulamada bir karşılığı olmadı o planlarımızın. Bu nedenle geçmişten de dersler çıkararak yeni bir model geliştirdik." diye ifade etti. Yılmaz, bu modelin kalkınma ajansları modeli olduğunu açıkladı.

Yılmaz, kalkınma ajansları modelinin temelinde yerel dinamikleri hayata geçirmenin olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yerel düzeyde uyumak yok, yerel düzeyde canlı olacağız. Üniversitelerimiz canlı olacak, ticaret ve sanayi odalarımız canlı olacak, il genel meclislerimiz canlı olacak, valiliklerimiz canlı olacak. Kamu ve özel kesim ile sivil toplum el birliği içinde yerel potansiyellerimizi harekete geçireceğiz." şeklinde konuştu.

Kalkınma ajansları modeliyle yeni fikirler ve yeni projeler üretecek ve uygulayacak bir mekanizmayı devreye soktuklarını belirten Yılmaz, bu mekanizmanın parasız iş yapamayacağını düşünerek fon tahsis ettiklerini bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti: "Merkezi idareden sadece bu sene 450 milyon lira para ayırdık kalkınma ajanslarına, 26 tane ajansımız var. 16 ajansımız proje teklif çağrısına çıkmıştır. Gelecek sene yine 450 milyon lira para koyduk. Tabii ki belediyelerimizin, özel idarelerin, ticaret ve sanayi odalarının katkılarıyla ciddi bir fon oluşturuyoruz. Bunu da eş finansmanla projelere tahsis ediyoruz. Yani yüzde 100 hibe diye bir şey yok, eş finansman veriyoruz, bizim koyduğumuz finansman dolayısıyla kaldıraç etkisi görüyor."

Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Türkiye'de artık karamsar bir havanın yerine kendi imkanlarıyla küresel bir güç merkezi olmanın vizyonu bulunduğunu dile getirdi.

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altınyuva da ajans olarak mayıs ayında oluşturdukları kurumsal altyapılarıyla bölgeye hizmet vermeye başladıklarını anlattı. Konuşmaların ardından, Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen tarafından Bakan Yılmaz'a çeşitli hediyeler takdim edildi. Bakan Yılmaz, program sonrası Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde bulunan Turgut Özal Müzesi'ni gezdi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2024
18:34
'Eğitimde şiddet yasası çıkarılsın!'
'Şiddete yönelik önlem almanız için daha kaç eğitimcimizi yitireceğiz?' diyen Dursun, 'Artık yeter!' diyerek eğitimde şiddet yasası çıkarılması çağrısında bulundu! Dursun, ailelere ve tüm topluma da çağrıda bulundu; 'Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek milli bir ödevdir!'
10.05.2024
18:03
Eserleri
Eserleri 'Kadın El Emeği' Sergisinde Görücüye Çıktı
Bingöl Aile Destek Merkezi-2'de mesleki eğitim alan kadınların ürettikleri eserler, Miliamall AVM'de açılan sergide görücüye çıktı. Elde edilen gelirlerle hane bütçelerine katkıda bulunacaklar.
10.05.2024
16:54
Babacan`a ‘En iyi erkek fantazi pop ödülü`
Babacan'a 'En iyi erkek fantazi pop ödülü'
Ses sanatçısı hemşehrimiz Yadin Babacan'ın Yaw He He adlı tekli single şarkısı 'En iyi erkek fantazi pop ödülüne layık görüldü.
10.05.2024
15:57
Araziye gizlemişlerdi! Jandarma buldu
Araziye gizlemişlerdi! Jandarma buldu
Bingöl Valiliği, Genç İlçesi kırsalında araziye gizlenmiş toz esrar maddesi ele geçirildiğini duyurdu.
10.05.2024
15:29
‘AK Kadınlar`dan İsrail tepkisi!
'AK Kadınlar'dan İsrail tepkisi! 'Savaşın da bir ahlakı, hukuku vardır'
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gündoğdu: 'Bizler bugün AK Parti Bingöl İl Kadın Kolları Başkanlığı olarak buradayız. Gazzeli anneler için dimdik ayaktayız. Yeter artık İsrail, kanlı ellerini sivillerin, annelerin, çocukların üzerinden çek!'
10.05.2024
15:28
Bingöl Havalimanı`nda dört ayda yarım milyon ton yük taşındı
Bingöl Havalimanı'nda dört ayda yarım milyon ton yük taşındı
Bingöl Havalimanı Nisan 2024 uçak, yolcu ve yük trafiği istatistikleri açıklandı. Yılın ilk dört ayındaki verilerin paylaşıldığı istatistiklerde taşınan yük miktarının yarım milyon tona ulaştığı görüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın