KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Meneşkurd süleyman bey camii onarılmalı

Bingöl Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi Yazı İşleri Müdürü Yusuf Baluken, vakıf eserlerinin restore edildiği bugünlerde sanat değeri yüksek olan Solhan Meneşkurd Süleyman Bey Camii Onarılması gerektiğini belirtti

Meneşkurd süleyman bey camii onarılmalı
06 EKİM 2007 CUMARTESİ 10:18
0
1989
0
AA aa
Bingöl'de tarih konularını araştıran, derlemeler yapan ve bu konuda geniş bir çalışma yelpazesi kuran Bingöl Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi'nden ilk açıklama BingolOnline / Bingöl Kent Haber'e yapıldı.

Bingöl'de bilinmeyen ve unutulmaya yüz tutmuş tarihi eserler üzerinde yoğunlaşan Bingöl Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi ekibi, çalışmalarını Solhan'da sürdürdü.

1570 yılında Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde inşa edilen ancak geçen sürede oluşan tahribatlarla kullanılamaz hale gelen tarihi bir cami üzerinde incelemeler yapan Bingöl Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi Yazı İşleri Müdürü Yusuf Baluken, incelemeler sonunda aydınlatıcı bilgiler aktardı.
İşte Baluken'in, 437 yıl öncesine dayanan tarihi yerleşim yeri ve burada bulunan cami ile ilgili aktardıkları.

“Meneşkurd veya Meleşkurd diye bilinen ve bugün Solhan ilçesine bağlı Yeşilova Mahallesi adını alan yerleşim yeri eski bir şehirdir. 1469 yılı Ağustos ayında Meleşkurd'a gelen İbn Aca isimli gezgin, Meleşkurd'u geniş bir düzlükte kurulmuş bir yer olarak tarif eder. Meleşkurd en önemli günlerini ise asırlarca Bingöl'e hakim olan Süveydî Beyleri döneminde yaşamıştır. Süveydî Beylerinin en meşhuru olan Süleyman Bey, beyliğin merkezini Genç'ten Meneşkurd'a taşıdı. Geniş olan Meneşkurd Ovası'nda büyük bir şehir kurdu. Bu amaçla yüksek kubbeli bir cami inşa ettirdi. 1597 yılı Haziran ayında da henüz tamamlanmamıştı. Süleyman Bey bu tarihten önce ise 1570 yılı Kasım ayında beyliğin eski merkezi olan Kale Köyü'nde bir mescid inşa ettirmişti. Bu mescid halen mevcut olup ibadete açıktır. Fakat Meneşkurd Camisi maalesef bugün büyük oranda harap olmuş vaziyettedir. Gün geçtikçe de tahrip olmaktadır. İl sınırları içerisindeki önemli eserlerden biri olan bu Cami mimari sanatı açısından da dikkat çekicidir. Caminin giriş kapısına ait taşlar üzerindeki geometrik süslemeler hayranlık uyandırıcıdır. İçten moloz örgülü dıştan ise yörede yaygın olarak bulunan bir sıra kahverengi ve bir sıra gri volkanik kesme taşlarla kaplanmış duvarı ve giriş kapısının bulunduğu duvarların sağ ve solundaki istinat duvarları benzerine az rastlanır cinstendir. Caminin tuğladan yapılmış kubbesi çökmüş ve caminin içi molozlarla dolmuştur”

Bingöl Merkez Aşağı Çarşı'da Çapakçur Beyi İsfahan Bey tarafından 1500'lü yıllarda inşa edildiği belirtilen Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Bingöl'ün tek tarihi yapısı ve ilk camisi olan İsfahan Bey Camii ve Bingöl'ün Kiğı ilçesi'nde bulunan Balaban Camii'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından onarıldığına işaret eden Baluken,  Meleşkurd Süleyman Bey Camii'nin de onarılması gerektiğini söyledi.
Baluken: “Vakıf eserlerinin restore edildiği bugünlerde sanat değeri yüksek böyle bir eserin onarılıp yeniden ibadete açılması gerekmektedir” diye konuştu.
BingolOnline / Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın