KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Kasım 2025 Cumartesi
°C

Mantık Biliminden İstifade Eden İnsan Sayısı Az

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak; 'Mantık hakikaten önemlidir ama mantık biliminden istifade eden insan sayısı az. Mantık, esasen tutarlılıktır. Bizde maalesef özellikle İslam camiasında tutarlılık yok.'

Mantık Biliminden İstifade Eden İnsan Sayısı Az
28 NİSAN 2019 PAZAR 16:28
4
2258
0
AA aa

Bingöl Üniversitesinde “Geçmişten Günümüze İslam Dünyasında Mantık Çalışmaları” Sempozyumu düzenlendi. Türkiye genelinde önemli mantıkçıların katıldığı ve iki gün boyunca sürecek olan sempozyum, dört farklı oturumda gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Prof. Dr. Ahmet Kayacık,  Prof. Dr. Ali Durusoy, Prof. Dr. Gürbüz Deniz, Prof. Dr. Hasan Ayık, Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu, Prof. Dr. İsmail Köz, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, Prof. Dr. Nazım Hasırcı ve Prof. Dr.İsmail Latif Hacınebioğlu gibi önemli mantıkçılar katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Mantık alanında çalışan akademisyenler her yıl koordinasyon toplantısı adı altında bir araya geliyorlardı. Bu yılki toplantı, yine bir koordinasyon toplantısıydı ancak hocalarımız bir sempozyuma vesile olsun istedi.  Koordinasyon toplantıları da çok verimli ve güzel geçiyordu ama daha sonra metin olarak bir yayın şeklinde elimizde kalmıyordu. Bu vesileyle sempozyumun sunumları kitaplaştırılarak basılmış da olacak. Mantık hakikaten önemlidir ama mantık biliminden istifade eden insan sayısı az. Mantık, esasen tutarlılıktır. Bizde maalesef özellikle İslam camiasında tutarlılık yok. Hepimizin bildiği kutsal kitabımızda geçen "Ey iman edenler, yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz” ayeti var. Herkes çok şey söylüyor, söylenenlerin bir çoğunda amele ya da fiiliyata uymak yok. Maalesef söylenenler ile yapılanlar tutarlı olmadığı için de sonuç elde edemiyoruz. Kanaatimce İslam dünyasının içinde olduğu durum da bundan kaynaklıdır. Tutarlılık esas olmalı. Tutarlılık da mantık ilminin temeli ve en temel kaynaklarından bir tanesidir. Allah hepimize tutarlı olmayı nasip etsin diyorum. Hepinize buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Sempozyumda konuşan Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı ve Sempozyum Koordinatörü olan Felsefe Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Çaldak, Mantığın en kısa tabiri ile doğru düşünme sanatı olduğunu söyledi. Çaldak, “Sadece şunu söylemek yeterli olur. Doğru, düşünmek ve sanat. Bu üç kavramı kavrayabilsek ve çözümleyebilsek ve anlayabilsek her şey yolunda gider” diye konuştu.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından çoklu katılımcılardan oluşan farklı oturumlarla devam etti.

Sempozyumun ilk oturumunda yakın zamanda hayatını kaybeden ve Türkiye'de mantık çalışmalarının öncülerinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Necati Öner'in hayatı ve çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Sempozyumda;  Eflatun'un devlet diyaloğunun tartışma usulü açısından incelenmesi,  kavramların mahiyeti ve hakikat, Mısır'da mantık çalışmaları ve mantık eğitimi,  Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde mantık gibi başlıklarda önemli sunumlar yapıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.11.2025
15:09
Bingöl`de Aile Hekimlikleri ve Sağlıklı Hayat Merkezinde Randevu Sistemi Başladı
Bingöl'de Aile Hekimlikleri ve Sağlıklı Hayat Merkezinde Randevu Sistemi Başladı
Bingöl'de vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerine daha hızlı ve planlı şekilde ulaşabilmesi için Aile Hekimlikleri ve Sağlıklı Hayat Merkezi'nde dijital randevu sistemine geçildi.
14.11.2025
12:58
Bingöl`de 14 Kilo Skunk Ele Geçirildi: 5 Şüpheli Gözaltında
Bingöl'de 14 Kilo Skunk Ele Geçirildi: 5 Şüpheli Gözaltında
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, Genç ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 14 kilo 350 gram skunk maddesinin ele geçirildiğini ve 5 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
14.11.2025
12:02
Bingöl`de uyuşturucu ve hırsızlık suçluları yakalandı
Bingöl'de uyuşturucu ve hırsızlık suçluları yakalandı
Uyuşturucu ticareti, hırsızlık ve yaralama suçlarından kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine teslim edildi.
14.11.2025
11:25
ÖSYM, 2026 yılı sınav takvimini duyurdu
ÖSYM, 2026 yılı sınav takvimini duyurdu
Hangi sınav ne zaman? ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2026 yılı sınav takvimini duyurdu.
14.11.2025
11:20
Sürücüler dikkat! Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor
Sürücüler dikkat! Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor
Kış lastiği uygulaması bu yıl iki hafta erkene çekilerek 15 Kasım'da başlayacak. Yeni düzenlemeyle, ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 15 Nisan'a kadar sürecek. Şehirlerarası yollarda yolcu ve yük taşımacılığı yapan otobüs, kamyon, minibüs, çekici, tanker ve hafif ticari araçlar bu kapsama giriyor. Peki kurala uymayanlara ne kadar ceza kesilecek? Kış lastiğinin ne gibi faydaları var? İşte detaylar...
13.11.2025
15:24
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele: 3 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele: 3 tutuklama
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı. Operasyonda metamfetamin, sentetik ecza, hassas terazi, döviz ve TL cinsinden para ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın