KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Kasım 2025 Cuma
°C

Kurban rabbe yaklaşmaktır

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, kurban ibadetinin Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in teslimiyetini hatırlattığını belirterek, Rabbe yaklaştırdığını söyledi.

Kurban rabbe yaklaşmaktır
01 EYLÜL 2016 PERŞEMBE 22:00
0
2132
1
AA aa

Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı'nın önemi üzerine İLKHA'ya konuşan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, kurbanın Rabbe yakın olmak amacıyla yapılan ibadet olduğunu söyleyerek bu ibadetin Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in teslimiyetini hatırlattığını belirtti.

‘Kurban' kelimesinin kavram olarak “yakınlaşma, yakın olma” anlamlarına geldiğine vurgu yapan Prof. Olgun, Arapçadaki karşılığının ise “udhiyye” olduğunu söyledi.

“Kurban kelimesi Rabbe yakın olma anlamını ifade etmesi açısından çok büyük bir anlam ifade ediyor,” diyen Olgun “Çünkü Kur'an'ın ilgili ayeti kerimesinde Cenabı Hak şöyle buyuruyor; ‘Sizin kesmiş olduğunuz hayvanların ne eti, ne kanı, ne derisi Rabbinize ulaşmaz, ancak sizin takvanız Allah'a ulaşır.' Dolayısıyla öyle anlaşılıyor ki kurban kesmek özellikle dünyevileşmiş toplumumuz açısından bir hayvan pazarına dönüştürülmesi, bir kurban derisi kavgasına dönüştürülmesi,'ne kadar et çıktı'  ‘ne kadar yağ çıktı' şeklindeki bir pazarlığa konu edilmesi değil. Rab için kesilmiş, Rabbe yakın olmak amacıyla kesilmiş bir ibadetin adı olarak karşımıza çıkıyor.” diye belirtti.

“KURBAN ASLINDA İBRAHİM'İ BİR DAVRANIŞTIR, İBRAHİM'İ BİR TUTUM İFADE EDİYOR”

Olgun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurban meselesinin aslında Hz. İbrahim (a.s) ile çok yakın bir ilişkisini ifade etmemiz gerekiyor.  Kurban aslında İbrahim'i bir davranıştır, İbrahim'i bir tutum ifade ediyor. Şöyle düşünelim; doksan küsur yaşına kadar baba olamamış bir peygamber, doksanlı yaşlarında Cenabı-ı Hak ona bir evlat nasip ediyor, bu evladı büyüyüp kendisine yardım edecek, yanında koşup oynayabilecek bir yaşa gelince oğlunu kurban ettiğine dair bazı rüyalar görüyor ve düşünüyor ki Cenabı-ı Hak beni oğlumla imtihan ediyor. Bunu oğluna söylüyor, oğlunun cevabı da çok enteresan;  ‘Baba emredildiğin gibi yap, beni sabredenlerden bulacaksın.' Dolayısıyla bizim kurban hadisesinde adeta ‘ete-kemiğe' indirgediğimiz bayram, esasen Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in Cenab-ı Hak karşısındaki itimadını, teslimiyetini, Mümin'lik bilincini deklare eden çok harikulade bir ibadettir, bir tutum ve davranıştır.”

Kesilin kurban etinin fakir-fukaraya, eş-dosta dağıtılabileceğini söyleyen Olgun, isteyen kişinin kendine de etin birazını ayırabileceğini dile getirdi.

Olgun, “Tekrar hatırlayalım, ‘Kestiğiniz kurbanların ne eti ne kanı Allah'a ulaşmaz, sizin takvanız Allah'a ulaşır.' O halde kurban bayramında kurban keserken, kurban etinden nimetlenirken mutlaka Hz. İbrahim'in, o büyük, önder peygamberin büyük imtihanına ortak olduğumuzun bilinci içerisinde davranmamız gerekiyor, aksi takdirde kurban,  Rabbe yakınlaşmaktan ziyade kolesterolleri yükselten bir et bayramından öteye geçmez.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
nihat canoğlu (@Misafir_19893)
03 Eylül 2016 Cumartesi 21:50
Eski pagan inançlarda korkulan nesneye dilekte bulunmak var.Korkulardan korunmak,ona hediyeler vermek,onu memnun etmek bir yol yöntem olarak düşünülebilir.Bazen insanlar en önemli varlıklarını armağan olarak sunuyorlar.İbrahimin oğlunu kurban etmesi gibi.Tarık akan adak filmi var.Gerçek bir öykü. Or da da inançlı baba oğlunu allah uğruna kurban ediyor.Anlaşılan o ki insanlar eski çağlarda insanları kurban ediyorlar.Sonra hayvanları tercih etmişler.Bu günde insanlar allah uğruna binlerce hayvanı telef ediyorlar.Bence yanlış bir uygulama.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
21.11.2025
12:52
İstanbul`da ‘Bingöl Tanıtım Günleri` organizasyonu
İstanbul'da 'Bingöl Tanıtım Günleri' organizasyonu
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bingöl'ü Türkiye ve dünyaya birlikte tanıtacağız' dedi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz başta olmak üzere milletvekilleri, iş insanları, bürokratlar ve İstanbul'da yaşayan Bingöllülerin katılması bekleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın