KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Köylerden göç

Yol, su ve okul ihtiyacı karşılanmayan köy ve mezralar boşalıyor

Köylerden göç
30 TEMMUZ 2008 ÇARŞAMBA 17:09
0
1540
0
AA aa
2000 yılından bu yana Bingöl'deki köylerde yaşayan yaklaşık 21 bin kişi büyük kentlere göç etti. Nüfus sayımı so-nuçlarına göre, 2000 yılında köylerde 131 bin 84 kişi yaşarken; 2007'de bu rakam 21 bin 235 kişilik büyük bir düşüşle 109 bin 849'a geriledi.
Köylerdeki sosyal ihtiyaçların karşılanmaması göçü artırdı. Bingöl'de köyden kente göçün en büyük nedenlerinin başında köylere hizmetin yetersiz kalması ve köy okullarının açılmaması yeraldı. Yol, su ve okul ihtiyacı karşılanmayan  köy ve mezralarda yaşayanlar,   çareyi büyük şehirlere göç etmekte buluyor.


KÖY NÜFUSU YÜZDE 20 AZALDI
Köy nüfusumuzun yüzde 20 azaldığı ve bu göçün öncelikle yol,  su ve okul ihtiyacı karşılanmayan köy ve mezralarda yaşandığı gözleniyor.
Terör olaylarının yoğun yaşandığı 1989-1995 yılları arasında yaklaşık 150 köy ile çok sayıda mezranın boşalmasıyla Bingöl'de büyük göç yaşandı. 380 bin civarındaki il nüfusu, 235 binlere düştü.
Daha sonraki yıllarda köylere  verilmeyen hizmetlerin yanısıra  1993 yılında kapanan ve 2002 yılına kadar açılmayan köy okulları da göçü zorunlu kılan sebeplerdendi.
ALTYAPI KARŞILANIRSA GÖÇ AZALIR
Göç artarak devam ederken; Köylerin altyapı ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik altyapıyı içeren KÖYDES gibi projelerin etkin bir şekilde kullanılması ve kapalı köy okullarının açılmasıyla göçün önüne geçilebileceği belirtiliyor.




YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
20.10.2026
19:43
Baraç`tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
Baraç'tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, atama ve görevlendirmelere ilişkin iddiaların açıklığa kavuşturulmasını isteyerek, 'Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğü hiçbir sendikanın arka bahçesi olamaz' dedi. Baraç, AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata'ya da çağrıda bulundu.
20.10.2026
19:19
Bingöl`de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Bingöl'de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'de yaşlı nüfusun en fazla bulunduğu ili açıkladı. Bingöl'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 8,8 olarak hesaplandı. Kentin verileri, bölge illeriyle karşılaştırıldığında dikkat çeken bir tablo ortaya koydu.
20.10.2026
18:22
Bingöllü kadınların el emeği Mısır`da sergilendi
Bingöllü kadınların el emeği Mısır'da sergilendi
Bingöl Aile Destek Merkezi-2'de (ÂDEM-2) Bakır İşlemeciliği Kursu'na katılan kadınların hazırladığı ürünler, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen uluslararası fuarda sergilendi.
20.10.2026
15:06
Bingöl`de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl'de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen 'Sesimin Yankısı' ses yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlıyor. Türk Halk Müziği kategorisindeki yarışmada dereceye girenlere toplam 30 bin TL ödül verilecek. Ön elemeler aralık ayında yapılacak..
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın