KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Kot kumlama işçileri ve aileleri ankara yollarına düşüyor

Çalıştıkları kot kumlama atölyelerinde ölümcül silikozis hastalığına yakalanan işçiler tarafından kurulan Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, sosyal güvenlik haklarının tanınması için Ankara yollarına düşüyorlar.

Kot kumlama işçileri ve aileleri ankara yollarına düşüyor
15 HAZİRAN 2010 SALI 09:13
0
1908
0
AA aa
Mağazalarda satılan taşlanmış kotları üretirken büyük bir dramı yaşayan kot kumlama işçileri, her türlü sosyal güvenlikten yoksun bir şekilde merdiven altı atölyelerde çalıştırılıyor. Çalıştıkları atölyelerde ölümcül silikozis hastalığına yakalanan işçilerin durumu kamuoyu gündemine geldikten sonra yetkililer tarafından birçok atölyenin kapatıldığı iddia edilmişti. İşçilerin bir kısmı hala bu koşullarda çalıştırılırken hasta olanlar için ise yeni bir trajedi başlıyor. Tedavileri yapılmayan işçilerin kaderine terk edilmesine karşı kurulan Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, (KKİD) silikoz hastalığına yakalanan işçilerin sosyal güvenlik haklarını talep etmek için 22-23-24 Haziran tarihlerinde Ankara'da bir dizi eylem gerçekleştirecek. İşçiler ve aileleri Ankara Güven Parkı'nda üç gün boyunca çadır kuracak.

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına yazılı bir açıklama yapan Komite Üyesi Semiramis Karaarslan, “Kot kumlama işlemi sonucu silikozis hastalığına yakalanan kot kumlama işçileri, 2008 yılında işçiler, doktorlar, avukatlar, sanatçılar, sendika ve siyasi parti temsilcileri ve gönüllülerden oluşan bir  komite kurdu. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, iki yıldır hasta işçilerin ve vefat eden işçilerin ailelerinin hakları için uzun bürokratik süreçlerle boğuşuyor. Ancak, ölümler bürokrasiyi beklemiyor. Son iki yılda ölenlerin hiçbiri 35. yaş gününü göremedi. Eylemlerimiz sonrasında Sağlık Bakanlığı, kot kumlama işini tekstil sektöründe yasakladı, silikozis hastası işçilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması için Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldı. İşçilerin kötü çalışma koşullarında çalışmasına neden olan işverenler ve bu koşulları denetlemekle sorumlu olup görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında şikâyetlerimiz doğrultusunda ceza davaları açıldı. Şimdi kot işçileri ve aileleriyle birlikte Ankara'ya gidiyoruz. İşçilerin, Anayasa ile güvence altına alınmış “Sosyal Güvenlik Hakları”nın tanınması talebimizi bir kez daha, bu kez 3 gün Ankara'da konaklayarak hükümete ve meclise taşıyacağız. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi olarak, 22-23-24 Haziran tarihlerinde Ankara'da gerçekleştireceğimiz eylem için sizleri dayanışmaya çağırıyoruz, Abdi İpekçi Parkı'na destek ziyaretlerinizi bekliyoruz” dedi.
 

Bingöl Online Haber Servisi
 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
07.05.2026
12:07
TFF`den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
TFF'den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından Kurtalanspor ile Şırnak Petrolspor'u TFF Etik Kurulu'na sevk etti.
07.05.2026
11:18
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede 'merkezi takip ve anlık bloke' dönemi
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, artan dijital suçlarla mücadele kapsamında 'Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ni hayata geçiriyor. Bankalar, GSM şirketleri ve kolluk kuvvetlerinin entegre çalışacağı yeni sistemle, şüpheli finansal hareketler anlık olarak izlenecek ve riskli görülen IBAN'lar saniyeler içinde bloke edilebilecek.
07.05.2026
10:56
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü 35 yaşındaki Bircan Kolak, ani görme kaybı şikâyetiyle başvurduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı seansta gerçekleştirilen sezaryen ve beyin ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu. Doktorlar, hem anne hem bebeğin hayati tehlikeyi atlattığını açıkladı.
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın