KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Kolestrolün yükselmesini önlüyor

Kandaki kolestrolün yükselmesini önlüyor. Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç.

Kolestrolün yükselmesini önlüyor
22 NİSAN 2010 PERŞEMBE 13:36
0
1795
0
AA aa
Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaplankıran, E ve C vitamini açısından zengin bir tropikal meyve olan avokadonun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladıkları proje kapsamında Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 40 dekarlık alanda avokado yetiştiriciliği yaptıklarını belirtti:

'Avrupa ülkelerindeki tüketicilerce çok fazla tercih edilen 5 çeşit üzerinde çalışma yaptık. Vitamin ve protein zenginliği nedeniyle 'afrodizyak meyve' olarak nitelendirilen avokadonun bölgeye uygun olduğunu gördük. Limon yetiştiriciliği yapılan hemen her yerde bu meyvenin de yetiştirilebileceğini tespit ettik.

Üreticilerin ihracattan daha fazla pay alabilmesi ve emeğinin karşılığını görebilmesi açısından bu meyvenin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tanesi yaklaşık 4 TL'den alacı bulan avokado sayesinde yetiştiricilerimiz daha fazla para kazanabilir.'

İsrail'de yılda ortalama 60 bin ton, İspanya'da da 70 bin ton civarında avokado yetiştirildiğini ve ihraç edildiğini vurgulayan Kaplankıran, Avrupa pazarından Hataylı üreticilerin de yararlanması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin avokado üretimiyle ilgili net verilerin bulunmadığını ama yıllık 50 bin ton hedefine ulaşılabileceğini ifade eden Kaplankıran, bu konuda çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

DAMAK TADI

Türkiye'de avokado meyvesi tüketiminin son derece az olduğunun altını çizen Kaplankıran, 'Vatandaşımızın damak tadına uygun değil. İnsanlar, bu meyveyi şekerli olmadığı için 'tatsız' olarak nitelendiriyor ve fazla tüketmiyor. Aslında, meyve olarak değerlendirildiği gibi salatalara da doğranarak tüketimi mümkün' diye konuştu.

E ve C vitamini açısından zengin olan avokadonun içerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önlüyor.  Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olan avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok ediyor. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynuyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın