KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Koç: hayvancılık batıya kaydı

Hayvan yetiştiricilere verilen bilgilendirme toplantısında konuşan Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin dışında tüm bölgelerde teşviklerin daha fazla olması nedeniyle hayvancılığın batıya kaydırıldığını söyledi.

Koç: hayvancılık batıya kaydı
23 MART 2010 SALI 09:01
0
1691
0
AA aa
Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı tarafından dün saat 10.00'da Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Toplantı Salonu'nda hayvancılara suni tohumlama ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.
Toplantı da hayvan yetiştiricilere slayt sunum eşliğinde suni tohumlama ile ilgili bilgi veren Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Koç, hayvancılığın Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'nun tek geçim kaynağı olduğunu hatırlattı.
1998-2008 yılları arasında etin kilosu 7 lira olduğuna dikkat çeken Koç, bu on yıl süre içerisinde yem fiyatlarının çok aşırı bir şekilde yükseldiğini ve maliyetinin kurtaramaz bir seviyeye geldiğini belirterek, “Bölgemizde geçen yoğun kış şartları da hayvancılığı olumsuz etkilemiştir. Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin dışında tüm bölgelerde teşviklerin alınmasıyla birlikte hayvancılığı batıya kaydırmıştır. Bu süre içerisinde batıda alınan; anaç sığır desteklemesi ve süt teşvikleri yüzde 80 iken, 2008 e kadar Güney Doğu Anadolu da yüzde 2.4 Doğu Anadolu'da bu oran yüzde 3.4'tür. 2008 yılında birliğimizce yapılan müracaatta, daha önce verilen teşviklerde anaç sığırın doğma şartı aranmaktayken, şu an anaç sığırın doğma şartı aranmadan,   225 TL teşvik alması sağlanmıştır. Ve Bingöl'le azda olsa teşvik gelmeye başlayacaktır ve bölgenin hayvancılık geçim kaynağıdır” dedi.
Veteriner hekimlerin yeterli olmaması, suni tohumlamanın yeterli yapılamaması, kış şartlarının ağır geçmesi ve halkın yeterince bilinçlendirilmemesi nedenlerinden dolayı Doğu Anadolu'da anaç sığır teşviklerinin alınamamasına neden olduğunu ifade eden Koç, Ana sığır ve buzağı desteklemelerinde dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:
ANAÇ SIĞIR ve BUZAĞI DESTEKLEMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1- Kültür ırkı veya melez en az 5 baş anaç sığıra sahip olmak,
2- Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olmak;
3- En az 5 anaç sığır sahibi olmak;
4 - suni tohumla yapmak   
5- Suni tohumlama sonucu doğan her buzağıya 60 TL destekleme primi verilecektir. Ancak; dişi buzağıların desteklemeden yararlanabilmesi için Brucellosis S-19 ve şap aşısı yaptırması şartı aranacaktır.
6- Üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan yetiştiricilere beher litre süt için 40 kuruş ödeme yapılacaktır. Ve bu şartları yerine getirenlerin birliğe üye olması gerekir
 
Bingölonline Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın