KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Kırsal kalkınma hayati öneme sahip

Genç Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaattin Yüksel, “Kırsal bölgenin ekonomik yönden kalkınması hayati öneme sahip. Bu nedenle kırsal kalkınma ekonomik büyümenin başlangıç noktasıdır” dedi.

Kırsal kalkınma hayati öneme sahip
17 EYLÜL 2015 PERŞEMBE 20:54
0
1987
0
AA aa

 Genç MYO Müdürü Doç. Dr. Yüksel ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Eraslan kırsal kalkınma ile ülke ekonomisine katkı sunulması amacıyla çalışma yaptı.

 Öğretim üyeleri kırsal kalkınmanın temel boyutlarını ele aldıkları, uygulama tekniklerine yer verdikleri çalışmayı model olması için  "Kırsal Kalkınma Genel Yaklaşımı ve Havza Uygulamaları" adıyla yayınladı.

Doç. Dr. Yüksel, birçok bölgede ekonominin hala tarıma dayalı olduğunu belirtti.

Bu çalışmada kırsal kalkınmanın temel boyutlarını ele aldıklarını, uygulama tekniklerine ve kümeleme yaklaşımına yer verdiklerine işaret eden Yüksel, "Kırsal alanlar ilgisizlik ve yöntemsizlik yüzünden büyük oranda erozyon ve çölleşmeye maruz kalıyor. Kırsal bölgelerin büyük bir kesimi yoksulluk sınırının altında geçime sahip" diye konuştu.

“Kırsal bölgenin ekonomik yönden kalkınması hayati öneme sahip. Nitekim gelir elde edemeyen, ürettiği mal ve hizmetleri satamayan bir bölgede insanların yaşamlarını devam ettirme şansı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle kırsal kalkınma ekonomik büyümenin başlangıç noktasıdır” diyen Yüksel, bu açıdan ekonomik olarak kırsal kalkınmanın nasıl elde edileceği ve sürdürülebilirliğinin araştırma konusu olduğunu vurguladı.

Yüksel, bu çalışmada öncelikle sektörlerin tarifini yaparak, kırsal kalkınmanın sağlanmasına ışık tutmaya çalıştıklarını aktardı.

KALKINMANIN ÇEVRESEL, SOSYAL, FİZİKSEL VE EKONOMİK AYAKLARI

Doç. Dr. Eraslan da çok yakın bir geçmişe kadar Türkiye nüfusunun hatırı sayılır çoğunluğunun, "kırsal alan" tabir edilen bölgelerde yaşadığını dile getirerek, günümüzde ise kırsal nüfusun, şehir nüfusuna göre gerilerde kaldığını söyledi. Tarım ve buna bağlı büyükbaş-küçükbaş hayvancılık sektörünün büyük darbe aldığını öne süren Eraslan, "Dağlarda çobanların sayısı gün geçtikçe azaldı. Kırsal devamlı gelişen ekonomi yerine, yerinde sayan bir durumla karşı karşıya kaldı" şeklinde konuştu.

Eraslan, şöyle konuştu: “Ekonomik faaliyetten çekildiğimiz ve nüfusun azaldığı bölgelerde, ormansızlık ve diğer faktörlere dayalı etkenlerden ötürü uzun dönemde çevresel felaketlerle karşılaşma riski taşıyoruz. Bu potansiyeli oluşturan ormansızlık, çölleşme ve erozyon sorunları öne çıkan önemli unsurlar. Diğer yandan, geleneksel köy yapılarımız da tahrip olmuş veya olmakta. Bilim insanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, kamu yönetimi, yerel idareler el ve fikir birliği ile buna  çözüm üretmeliler.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
26.10.2026
04:05
Genç`te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç'te DBP 2. Olağanüstü Kongresi tamamlandı
Genç ilçesinde düzenlenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde, tek listeyle gidilen seçimde Şefika Doğan ve Ali Yaşar eşbaşkanlığa seçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrede yeni inşa süreci ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın