KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Kıbrıs'ta barışa 'kapı' açılıyor

Talat ve Hristofyas anlaştı...

Kıbrıs`ta barışa `kapı` açılıyor
26 HAZİRAN 2009 CUMA 07:59
0
1381
0
AA aa
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, uzun süredir gündemi meşgul eden Yeşilırmak kapısının açılması konusunda uzlaştıkları bildirildi.

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakereleri çerçevesinde yarın 34. kez bir araya gelecek olan liderlerin Yeşilırmak kapısının açılış kararını birlikte açıklamaları bekleniyor.

Türk tarafının diğer kapılardan farklı olarak Erenköy'e karayoluyla ''serbest geçiş'' istediği Yeşilırmak kapısının açılması konusu, Rum tarafının kara yoluyla akaryakıt taşınmasına karşı çıkması nedeniyle kilitleniyordu.

Türk tarafının isteklerini kabul ettirdiği ve kapının açılması için altyapı çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Buna göre, KKTC toprağı olan, ancak kara yolu bağlantısı bulunmayan Erenköy'e askeri malzeme hariç her türlü geçiş, Yeşil Hat Tüzüğü ve gümrüğe tabi olmadan ''serbest'' olacak.

Jeneratörlerle sağlanan elektrik ihtiyacını Kıbrıs Rum tarafı karşılayacak. Erenköy'e akaryakıt deniz yoluyla ulaşmaya devam edecek.

Küçük bir askeri birliğin bulunduğu Erenköy'e askerlerin ve ailelerinin sevki de karadan yapılabilecek.

Bu arada, uzun süredir tartışılan Erenköy'e sivil yerleşim konusunda da Rum tarafının engel çıkarmayacağı öğrenildi.

Bölgeye kara yolu yapımı, elektrik bağlanması, sınır kapısının inşası gibi çalışmaların en az 6 ay alacağı belirtiliyor.

Liderler doğrudan görüşmelerin başlayacağını duyurdukları 23 Mayıs 2008 tarihinde 3 geçiş noktasının açılması konusunda anlaştıklarını açıklamışlardı.

Talat ve Hristofyas, uzun tartışmaların ardından, daha önce, adadaki bölünmüşlüğün simgesi Lefkoşa Lokmacı Kapısı'nın 3 Nisan 2008'de açılması kararını almıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bugün güney Lefkoşa'da düzenlediği basın toplantısında, iki liderle güven yaratıcı önlemlerin önemini ele aldığını, bu çerçevede, Yeşilırmak Kapısı'nın açılmasında anlaşmaya varılması halinde AB'nin bölgedeki yolun yapılması için finansal desteğe hazır olduğunu liderlere söylediğini ve onları kapının açılması için cesaretlendirdiğini belirtmişti. Barroso, ''Umarım bu konuya erken bir çözüm bulunur'' ifadesini kullanmıştı.

KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında, üçü Lefkoşa'da 6 sınır kapısı var.



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın