KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

Ketem'den ücretsiz kanser tarama hizmeti

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı KETEM tarafından kurulan standa, ücretsiz kanser tarama testleri yapıldı. Standa alınan HPV numuneleri, Ulusal HPV laboratuvarına gönderilecek.

Ketem`den ücretsiz kanser tarama hizmeti
24 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA 06:50
0
2633
0
AA aa

Kanser Erken Teşhis tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Genç Caddesi, Toplum Sağlığı Merkezi önünde stand kurarak, ücretsiz kanser taraması testleri yaptı. Standı ziyaret eden kadınlara bilgilendirici broşürlerin dağıtıldığı standa, basına bilgi veren Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Cihan Bulut, Serviks (Rahim ağzı) kanserinin dünya genelinde kadınlar arasında ikinci sıklıkta görülen kanser türü olduğunu söyledi.

Avrupa'da her yıl 50 bin, Dünya'da ise 500 bin kadına serviks kanseri tanısının konduğunu ifade eden Bulut: “Ülkemizde ise her yıl bin 500 kadına serviks kanseri tanısı konmaktadır. Türkiye genelinde Aile Hekimlikleri ve KETEM'lerde kadınlarda görülen rahim ağzı kanserine yol açan HPV enfeksiyonuna karşı yeni ve etkin bir tarama metodu olan ‘HPV-DNA' taraması yapılıyor. Rahim ağzı kanserlerinin hemen hepsinde en az bir yüksek riskli HPV DNA tipi mevcuttur. Türkiye'de de son 10 yılda büyük artış gösteren bu virüs, önlem alınmazsa tehlikeli boyutlara ulaşabileceği artık bilinmektedir” dedi.

EN ÖNEMLİ ETKEN CİNSEL FAKTÖR

Rahim ağzı kanseri oluşumunda en önemli etken faktör sayılan HPV enfeksiyonun cinsel temasla bulaştığını ifade eden Bulut: “Vücuda girdiğinde hücreler içine yerleşerek, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü zamanlarda (stres, uykusuzluk, beslenme bozukluğu gibi) enfeksiyon geçiren kişilerde yıllar sonra bile alevlenerek rahim ağzı kanserinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple HPV enfeksiyonunda erken teşhis çok önemlidir. Rahim ağzı uzun yıllardır ‘smear' adı verilen sürüntü örneğiyle taranmaktadır. Ancak bu taramanın Servikal smear değerlendirilmesindeki teknik zorluklar nedeniyle optimal şartlarda bile tekrarlanabilirlik problemi bulunduğu bildirilmektedir. Servikal kanser tarama testlerinde anormal sitoloji tespit edilen hastaların mutlaka HPV DNA testi ve genotiplemesi ile kesinleştirilmesi hastalığın kesin tanısı, prognozu (Bir hastalığın süresi, seyri ve sonucunun tahmini) ve tedavisi hakkında yol göstermektedir. Bu yaklaşımla hastalara gereksiz invaziv cerrahi girişimler önlenmektedir” şeklinde konuştu.

HPV DNA'SININ TARANMASI ISPATLANDI

Son yıllardaki gelişmeler neticesinde rahim ağzı kanseri taramalarında HPV DNA'sının taranabileceğinin ispatlandığını ifade eden Bulut, şunları kaydetti: “Bu yöntem İngiltere, İtalya, Amerika, Meksika gibi bir çok ülkelerde tarama programlarına dahil edilmiş olup, Türkiye'de de rahim ağzı kanseri taramalarında yeni ve etkin bir metod olan HPV DNA testinin kullanmaya başlanmıştır. HPV-DNA testlerinde klasik smear ile kıyaslandığında kanser saptama oranları daha yüksek ve tarama sonucunda kanserin negatif olması durumunda tahmin gücü de daha yüksek olarak saptanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü; rahim ağzı kanserlerinde tarama yapılmasını ve taramaların 30 yaş üstü kadınlarda 5 yılda bir kez yapılması gerektiğini söylemektedir.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın