KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Kaybolan zaza'ca kelimeleri gün çıkarmaya çalışıyor

Zaza'ca ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Yaşar Aratemur, son olarak yazdığı Zaza'ca Alfabe ile ilgili açıklamada bulundu. Münih Üniversitesinde Zaza'ca üzerine doktora yapan Aratemur, kaybolan kelimeleri Zaza'caya kazandırmak için Bingöl'de alan çalışması yapıyor.

Kaybolan zaza`ca kelimeleri gün çıkarmaya çalışıyor
17 AĞUSTOS 2010 SALI 08:58
1
5220
0
AA aa
Almanya'nın Bavyera Eyaletinde ikamet eden Aratemur, geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan 48 sayfalık  “Zazaki Elifba” çalışmasının Zaza'caya katkı amaçlı olduğunu ve bu alanda çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Gazetemizi ziyaret ederek yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aktaran Aratemur, Lise ve Üniversite öğrenimini Almanya'da tamamladığını ve doktorasını Münih Üniversitesinde yaptığını ifade etti.

 

Doktora eğitimi ile birlikte makinistlik yaparak geçimini sağlayan Aratemur, Demiryolu bölümü mezunu olduğunu ve makinistliğinde çok zor bir meslek olduğunu kaydetti.

 

Aratemur, “ Münih Üniversitesinde dünyaca ünlü dilbilimcilerin yanında Zaza'ca üzerine doktora yapıyorum. Bunlardan dünyaca ünlü Dilbilimci Prof.Dr. Ludwig Paul ile birlikte çok önemli çalışmalar yürütüyorum. Paul önderliğinde Münih Üniversitesi dünyada en geniş kapsamlı akademik Zaca'ca araştırma yapan üniversitedir. Burada Zaza'ca ile ilgili çok önemli araştırmalar yürütülmektedir. Almanya'da doktoramı bitirdikten donra Bingöl'e yerleşmeyi düşünüyorum. Şuan alan çalışması yapıp kayıtlar alıyorum. Amacım kaybolan kelimeleri tekrar gün yüzüne çıkarıp Zazaca'ya kazandırmaktır.”dedi.

 

1978 doğumlu olan Yaşar Aratemur,17 yıldır Almanya'da yaşıyor. Uzun bir süredir Zaza'ca üzerine çalışmalar yapan Aratemur, Peri Yayınlarından çıkan 48 sayfalık “Zazaki Elifba” adlı çalışması bulunuyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç`e kütüphane ve etüt merkezi
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl`de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın