KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Kava: başarısızlık bir bütündür

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Kava, ÖSS ve SBS sonuçlarını değerlendirdi. Sonucun herkesçe farklı değerlendirilebileceğini aktaran Kava, ‘öğrenci-öğretmen-veli' üçgenine dikkat çekti ve şunları söyledi...

Kava: başarısızlık bir bütündür
15 TEMMUZ 2009 ÇARŞAMBA 14:50
0
1338
0
AA aa
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları açıklandı, sonuç değerlendirmeleri sürüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Hansu ‘Başarısız değiliz' şeklinde değerlendirdiği sonuçları Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava sonuçtan ziyade nedenlerini irdeledi.

“Sorun toplumsaldır”

“Bingöl SBS ve ÖSS'de yine sonlarda olması bekleniyordu ancak Türkiye genelinde Say–1 puan türünde Bingöl; Şırnak, Hakkari, Ardahan'ı da geride bırakarak en az başarılı beş il arasında yerini aldı” diyen Kava: “Burada herkes kendisince ‘yorum' yapabilir ve Bingöl'ün Türkiye ile değil, kendi şartları içersinde başarılı da bulabilir. Ya da başarısızlığı sadece bir kuruma veya bir zümreye bağlama kolaycılığına kaçabilir. Söz konusu başarısızlık ise bu eğitim-öğretim sürecine doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olan herkesindir. Başarısızlık da geri kalmışlık gibi bir bütündür. Bir Kayseri, bir Nevşehir, bir Kırşehir nasıl ilk beş hedeflerinden şaşmıyorlarsa bu hem velinin, hem okulun, hem çevrenin başarısıdır. Daha doğrusu bütünün ortak başarısıdır. Soruna her yönüyle müdahale edilmediği sürece bu tablo tekrarlanacak ve bizler de bunu yorumlamaya devam edeceğiz” dedi.

Eleştiriler yapıcı olmalı”

Bingöl'ün eğitim sorunlarının da diğer sorunlar gibi sürekli artarak devam ettiğini ifade eden Kava: “Burada hepimizin sınavlardan sonra oturup yorum yapmak ve çözüm önerilerini sıralamak yerine eğitim-öğretim sürecinde yapıcı eleştiri getirmesi ve bulunduğu konumun gerektirdiği gibi yardımcı olması gerekmektedir. Türkiye'nin en başarılı illerinin bu başarıyı nasıl yakaladıkları dikkatli bir şekilde incelenerek Bingöl'e uygulanabilir yönlerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Yüksek puanlı öğrencilerimizin ilimizi tercih etmeleri genel başarıyı artırır

SBS'de 68. olan Bingöl'ün ÖSS'de 77. olmasının önemli nedenlerinden biri olan “SBS'de yüksek puan alan öğrencilerin Bingöl dışındaki illeri tercih etmeleri” hususuna dikkat çeken Kava, yüksek puan alan öğrencilerin Bingöl Fen Lisesi veya diğer Anadolu liselerini tercih etmelerinin bu sorunu kısmen çözeceğine inandıklarını söyledi.

“Bugün gelinen nokta, yapılmayanların ve yanlış yapılanların doğal bir sonucudur.”

ÖSS sonucunda açıklanan puanların kimi öğrenci ve velileri sevindirirken; sevinenlerin en az iki-üç katı kadarını da üzdüğünü vurgulayan Kava, şunları söyledi: “ Ardında az sevinen, çok da hayal kırıklığına uğrayan bir kitle oluşturan yükseköğretime geçiş sistemine sahibiz. Bu sistemin arızalı olmasının temel nedeni, talebin fazlalığı ve buna karşın arzın yetersizliğidir. Son yirmi yılda YÖK, toplumsal talebi görmezden gelmiştir. Arz talep dengesi oluşturacak bir gelişme sağlanamamıştır. Bugün gelinen nokta, yapılmayanların ve yanlış yapılanların doğal bir sonucudur.  Mevcut durum, Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzaktır. ÖSS, tamamen öğrencileri eleme mantığı üzerine kuruludur ve yüksek talebi frenlemek için kurulu bir sistem olarak işlemektedir. Öğrencileri eleme mantığı üzerine kurulu mevcut sınav sistemi, sınavın en önemli üstünlüğü olan güvenilirliğini gölgeleyerek öğrenci ve veliler için sanki bir demoralizasyon unsuru haline gelmiştir. Özelikle bu yaklaşımın bir an önce sonlandırılması gerekmektedir. Yükseköğretime geçişte ölçütlerin gerekliliği tartışmasızdır. Ancak bu ölçütlerin bireyleri elemeye dönük olmak yerine bireyi tanımaya ve yerleştirmeye dönük olması gerekliliği unutulmaması gereken en temel ilkedir. Üniversite eğitimi almak isteyen ve bunu ısrarla talep eden bireyleri elemek bu açıdan bakıldığında büyük bir marifet olarak sunulamaz. Eleme sistemini güçlendirme adına soruların zorlaştırılması, aynı mantıkla yanlış cevapların doğru cevapları da götürüyor olması doğal olarak on binlerce öğrencinin sıfır puan almasını da beraberinde getirmiştir. Bu durum, ayrıca moral bozma anlamında önemli bir sonuçtur. Bu sonuç bir yığın emek sonucu sınava giren sistemin zorlaması sonucu puan alamayan öğrenciler için ayrıca bir haksızlıktır. YÖK önümüzdeki yıl yapılacak olan sınavda yapacağı değişikliği bu yıl uygulamamakla da ayrıca bu yıl sınava giren öğrencilere kayıp yaşatmıştır

bingol medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın