KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

Katar ile kritik anlaşma! Rafale savaş uçakları Türkiye'de konuşlanacak

Katar ile varılan yeni anlaşmayla Yunanistan'ın da elinde bulunan Rafale savaş uçaklarının Türkiye'de konuşlanabilecek olması büyük bir kazanım olarak görülüyor.

Katar ile kritik anlaşma! Rafale savaş uçakları Türkiye`de konuşlanacak
23 EYLÜL 2022 CUMA 12:01
0
1853
0
AA aa

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanan bir karar hem ulusal hem de uluslararası basında oldukça dikkat çekici bulundu. Karara göre, Katar Hava Kuvvetlerine bağlı 36 jet ve 250 askeri personel, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek Türkiye'deki askeri üslerde konuşlanabilecek.

Yine anlaşmaya göre, iki ülke arasındaki bu anlaşma 5 yıl boyunca geçerli olacak.

Türkiye'de konuşlanması ne anlama geliyor?

Öncelikle bu denli önemli bir anlaşmanın imzalandığı Katar ile Türkiye arasındaki ilişkilere bakmakta yarar var. LNG ihracatçısı Katar ile Türkiye arasındaki ilişkilerin doruk noktaya ulaşması, 2017'de başlayan Körfez krizi ile yaşandı.

Körfezin en küçük ülkelerinden biri olan Katar, "terör gruplarını desteklemek" ve "İran ile yakın ilişkiler” ile suçlanıyordu. 2017'de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesti ve ekonomik ambargo uygulamaya başladı.

Türkiye ise, Katar'a destek çıkarak, bazı gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini hava yoluyla bu ülkeye gönderdi.

Körfezde yaşanan kriz, iki ülke ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve askeri alanda gelişmesine olanak sağladı. Öyle ki, iki ülke arasında imzalanan "Askeri Eğitim, Savunma Sanayi ile Katar Topraklarında TSK'nın Konuşlandırılması Konusunda İş Birliği Anlaşması" 2015 yılında yürürlüğe girdi. Ancak TSK unsurları Katar'a krizin akabinde ulaştı.

Diğer taraftan TSK unsurlarının Katar'a konuşlanmasından sonra bir anlaşma daha yapıldı. Bu anlaşma ile Katar Emirliği Hava Kuvvetlerine ait kargo uçakları müşterek olarak kullanılabiliyor. Katar'ın elinde taşıma kapasitesi ve menzil bakımından Türkiye'de var olanlardan çok daha üstün olan C-17 Globemaster III uçakları var.

Bu uçakları ile gerek Katar'a gerekse de Libya gibi uzak bölgelere TSK unsurlarının taşınması sağlandı. Katar ait askeri uçakların Türk hava sahasını kullanmaları kolaylaştırıldı.

TRT Haber'e konuşan Havacılık Araştırmacısı Cem Doğut, yeni anlaşma ile ilişkilerin bir üst seviyeye çıktığını düşünüyor. Anlaşmanın muhtevasına bakıldığında konuşlanacak unsurların savaş uçakları olacağına dikkat çeken Doğut, şöyle devam ediyor;

“Daha önce kargo taşımak ya da eğitim amacıyla ülkemize gelen Katar uçakları artık belirli süreler için ülkemizde konuşlandırılabilecek. Bu anlaşma ile bize karşı olası bir hasmane tutumda Katar askeri unsurlarının Türkiye'de konuşlanmasını bekleyebiliriz”

Hangi unsurlar Türkiye'de konuşlanacak?

Anlaşmanın resmi gazetede yayınlanmasının akabinde özellikle uluslararası medyada Katar'ın Fransa'dan aldığı Rafale savaş uçakları gündeme geldi. Fransız Dassault firması tarafından üretilen Rafale uçakları, Türkiye'nin bir süredir gerginlik yaşadığı Yunanistan'ın da elinde bulunuyor.

İşte, Katar'ın hangi unsurları konuşlandıracağı konusu da bu noktada çok önemli bir ayrıntı olarak önümüze çıkıyor.

Esasen, Katar'a ait Rafale uçakları ilk kez, Uluslararası Anadolu Kartalı – 2021 Eğitimlerinde Konya'ya gelerek Türk hava unsurlarıyla müşterek eğitimlere katıldı.

Cem Doğut, Anadolu Kartalı Eğitimleri ile başlayan bu öğrenme sürecinin Katar Rafale uçaklarının ülkemizde konuşlandırılması ile bir üst seviyeye çıkacağını dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürüyor;

Rafale uçaklarının Türkiye'de konuşlanması çok önemli

“Komşumuz Yunanistan'ın satın aldığı Rafale uçaklarına karşı geliştirmemiz gereken taktikler için, uçağın kabiliyetlerini tam manası ile öğrenmek çok önemli. Olası bir çatışmada taraf olacaklarını sanmıyorum ama karşı tarafın bir hamle yapmadan önce düşünmesini sağlayacağı ortada.”

Rakip unsurlar hakkında bilgi seviyemizi artırır mı?

2021 yılının başında Yunanistan, Fransa ile Rafale savaş uçaklarının alımı için bir anlaşma imzaladı. Söz konusu anlaşma Atina'nın 6 yeni ve 12 de modernize edilmiş Rafale satın almasını öngörüyor. Ancak daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'nın Fransa'dan temin edeceği Rafale tipi savaş uçağı sayısının 18'den 24'e çıkarılacağını duyurdu.

Yunanistan'ın bu adımlarına karşı elimizdeki kabiliyetleri artırmak kadar eğitim ve rakip unsurlar hakkındaki bilgi seviyemizi geliştirmek de önem kazanıyor.

Türkiye için önemli bir kazanım

Bu çerçevede Katar ile yapılan bu anlaşma Türkiye için önemli bir kazanım olarak görülüyor.

Ancak yine de ihtiyatlı olmakta fayda var. Cem Doğut da anlaşmada henüz detayların bilinmediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürüyor;

“Elbette şunu unutmamak lazım, anlaşma yapıldı ama detaylarını henüz bilmiyoruz. Katar'ın envanterinde farklı modellerde uçaklar mevcut. Bunların hangileri ve kaç adedi burada konuşlanacak kısmı da çok önemli. Uçakların Rafale olması bizim için elbette daha kıymetli. Bu anlaşma aslında Katar Emirliği Hava Kuvvetleri için de önemli bir kazanım olacak. Nicelik olarak olmasa da nitelik olarak bölgenin en güçlü hava kuvveti ile eğitim yapma, tecrübesinden yaralanma imkanına sahip olacaklar.”


Kaynak: İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.10.2026
19:38
Bingöl`de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
14.10.2026
19:12
DEM Parti`den zam tepkisi:
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır'
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi.
14.10.2026
18:24
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10`a girdi
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi.
14.10.2026
18:11
Bingöl`de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı.
14.10.2026
12:57
12Bingölspor`un kupa maçı 27 Ekim`de
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor.
14.10.2026
11:15
Hüdayi Vakfı:
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz'
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın