KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Karttan para çeken bu haberi iyi okusun

Mehmet Korkmaz, kendi işinin sahibi, iyi bir aile reisi olarak bilinirdi. Ta ki yolu kredi kartlarıyla tanışıncaya kadar. Şimdi borç batağında, yuvası dağılmış biri.

Karttan para çeken bu haberi iyi okusun
01 ARALIK 2007 CUMARTESİ 12:23
0
1150
0
AA aa
Mehmet Korkmaz, kredi kartı batağına saplanana kadar kendi halinde bir esnaftı. Bir hırsızın küçük atölyesine girmesiyle hayatı değişti.

Bir gecede 160 bin YTL zarara uğrayan, işyerini tekrar ayağa kaldırabilmek için paraya ihtiyaç duyan Korkmaz, önce yakın çevresine başvurur. Buradan bir sonuç alamayınca banka kredisi almaya karar verir.

"Sadece 30 bin YTL ile işyerimin kepengini tekrar kaldırabilecektim. Bunun için bankaların kapısını çalmaya başladım" diyen Mehmet Korkmaz, küçük esnaf olduğu ve yeterli teminatları gösteremediği için tüm kapılar kapanır. Tüm başvuruları reddedilen Korkmaz'a bankacılar başka bir öneride bulunur.

"Gel bu kadar uğraşma, sana 3-4 milyar limitli bir kart verelim. 8-10 kart aldın mı işini halledersin" denilen Korkmaz, istemeyerek de olsa bu öneriyi kabul eder.

Başlangıçta hiçbir sorun yaşanmaz. Her şey planlandığı gibi gider. Dükkana yeni malzemeler alınır, makineler yeniden çalışmaya başlar. Lakin ekstreler gelmeye başladıkça gerçek ortaya çıkar.

Mehmet Korkmaz'ın alın teriyle kazandığı para, kredi kartı borçlarının faizlerini bile karşılamaya yetmemektedir.

BANKALARDAN 22 KARTLI TUZAK

Bir çıkış yolu arayan Korkmaz'a başka bankalardan kredi kartı alması önerilir. Böylece bir sene içinde cüzdandaki kart sayısı kısa zamanda 22'ye ulaşan esnafın artık hemen hemen her gün bir ödeme yapması gerekmektedir. Borçlar bazen ödenir, bazen ödenmez.

Bu durum evdeki huzuru da bozar. Bunalıma giren iki oğlu ve kızı, evi terk eder. Evli olan oğlu, eşinin baba ocağına taşınırken, küçük oğlu ise sokak çocuklarıyla birlikte yaşamaya başlar. Kızı da bir öğrenci arkadaşının evine taşınır. Evindeki eşyaları suyu bile akmayan atölyesine taşıyarak burada yaşamaya başlayan Korkmaz ailesinin reisi, şimdilerde eşinin de kendisinden boşanmak istediğini söylüyor.

57 yaşındaki Mehmet Korkmaz'ın kaymakamlığa, valiliğe ve derneklere yaptığı yardım başvurusu da sonuçsuz kalır. Atölyesi ve makineleri bulunduğu için fakir belgesi alamayan kart mağduru, "Zenginim; ama ekmek alacak param yok" diyor.

Tek umudunun yeniden sanayi elektriğine kavuşmak olduğunu anlatan kartzede "Bu olursa hem üretime başlayabilirim hem de kazandığım parayla borçlarımı öderim." diyor. Korkmaz, her şeye rağmen hayata tutunmaya çalışıyor.

Bankalar ahlaki sınırları zorluyor

Bir kişiye 22 kredi kartı verilemeyeceğini söyleyen Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, bankaların bu konuda 'ahlak sınırlarını' zorladıklarını ifade etti. Deniz, geçtiğimiz yıl kabul edilen 5464 sayılı 'Banka ve Kredi Kartları Yasası' ile bu tür olayların yaşanmasının önüne geçildiğine dikkat çekti.


Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
18:02
Sonbahar meyvesi Bingöl`de ilgi odağı oldu
Sonbahar meyvesi Bingöl'de ilgi odağı oldu
Sonbaharın sevilen meyvelerinden alıç, Bingöl'de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Özellikle iri taneli alıçlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
22.10.2026
11:45
Bingöl`de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de tam bilet 35 TL, öğrenci bileti 24 TL oldu. Diyarbakır'da tam bilet 28 TL, öğrenci bileti 14 TL; Muş'ta ise tam bilet 23 TL, öğrenci bileti 17 TL. HÜDA PAR Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanı Hatem Tarlak, komşu illerle aradaki fiyat farkına tepki göstererek zammın makul seviyeye çekilmesini istedi.
22.10.2026
11:32
Bingöl`de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'ün Genç ilçesinde, eTwinning projesi kapsamında düzenlenen seminerde öğrencilere internetin bilinçli, güvenli ve sorumlu kullanımı anlatıldı. Eğitimle, dijital dünyadaki risklere karşı farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın