KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

Karacahennem'e gidecektiler!

Bingöl Cezaevi’nden kaçan ve Emniyet Müdürlüğü istihbarat birimlerince yerleri tespit edilen 18 firari mahkûmdan 17’si, keşif uçuşlarının ardından bölgeye indirilen Jandarma timlerince çembere alınarak Ortaçanak Köyü kırsalında yakalandılar. Kandil’in telsiz konuşmalarında ise örgütün bölge yöneticilerine ateş püskürdüğü öğrenildi. İşte operasyonun çarpıcı detayları…

Karacahennem`e gidecektiler!
27 EYLÜL 2013 CUMA 10:07
0
5776
0
AA aa

PKK'ya üye olmak, yardım ve yataklık etmek suçlarından Bingöl M Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve kazdıkları tünelden firar eden 18 mahkûmdan 17'si, yoğun istihbarat çalışmaları ve geniş kapsamlı operasyon sayesinde Bingöl Merkez Ortaçanak köyü kırsalında yakalandı. Firar sonrası Ortaçanak'a kadar grupla birlikte giden ancak sonrası gruptan ayrıldığı belirtilen Zaza Erdal Kod adlı Bingöl nüfusuna kayıtlı Ekrem Taş'ın yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

KARACEHENNEM'E GİDECEKTİLER AMA…

Edinilen bilgiye göre; önceki gün sabah saatlerinde Bingöl Cezaevi'nden firar eden 18 mahkûmun yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Bir taraftan mahkûmlardan birine ait olduğu belirtilen ayakkabıyla köpekli iz takibi başlatılırken, istihbarat birimleri de firarilerin Ortaçanak bölgesine gittikleri yönünde bilgiler edindiler. Takibi sürdüren güvenlik birimleri, bu bilgiler üzerine geceyi Ortaçanak Köyü'nde geçiren firari mahkûmların, sabah saatlerinde örgütün konaklama merkezlerinden biri olan Karacehennem bölgesine gideceğini tespit etti. İstihbarat çalışmalarının yanı sıra Ankara'dan gönderilen çok özel donanımlara sahip bir uçakla firarilerin bulunduğu Ortaçanak Köyü ve çevresinde keşif uçuşları yapıldı. Yer tespitinde İnsan Hava Aracı (İHA)'dan da yararlanıldı.

İnceleme ve araştırmalar sonucu yerleri tespit edilen mahkûmların yakalanması için bölgeye çok sayıda Jandarma Özel Harekât timi indirildi. Operasyon için düğmeye basan güvenlik birimleri, Ortaçanak Köyü Samanlık bölgesinde çembere aldıkları firari mahkûmlardan 17'sini yakaladılar.

49'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na getirilen firari mahkûmların, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü, sorgularının akabinde savcılığa sevk edilecekleri öğrenildi.

Firar sonrası Ortaçanak'a kadar grupla birlikte giden ancak sonrası gruptan ayrıldığı belirtilen Zaza Erdal Kod adlı Bingöl nüfusuna kayıtlı Ekrem Taş'ın yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

KANDİL ATEŞ PÜSKÜRDÜ

PKK'lı firari mahkûmların Karacehennem bölgesine ulaşamadan yakalanması Kandil'i de rahatsız etti. Telsiz konuşmalarına yansıyan bilgilere göre Kandil'in, örgütün Karacehennem bölgesindeki yöneticilerine tepki gösterdiği, mahkûmların neden alınmadığı yönünde sert eleştirilerde bulunduğu ve büyük tartışmaların yaşandığı kaydedildi.

Örgütün Karacehennem bölgesindeki yöneticileriyle yapılan telsiz konuşmalarında Kandil'in, “Neden gidip alamadınız? Nasıl yetişip silahlandıramadınız?” dediği öğrenildi.

VALİLİK: “ÇATIŞMA OLMAMIŞTIR”

Bingöl Valiliği de, mahkûmların yakalanışına ilişkin operasyonla ilgili bir bilgi notu paylaştı. Bilgi notunda: “25 Eylül 2013 tarihinde Bingöl M Tipi Ceza ve Tevfik evinde bulunan 4 hükümlü ve 14 tutuklu, kazdıkları tüneli kullanmak suretiyle cezaevinden firar etmişlerdir. Olayın anlaşılmasından itibaren güvenlik birimlerimizin koordineli çalışması ile firarilerin yakalanmalarına yönelik olarak gidebilecekleri yerler üzerinde çalışmalar başlatılmış yapılan tespitlerin sonucunda düzenlenen operasyonda 17 firari Bingöl-Merkez-Ortaçanak bölgesinde yakalanmıştır. Firarilerden 1 kişiyi yakalama çalışmaları devam etmektedir. Yakalama çalışmalarının hiçbir aşamasında çatışma olmamış ve ateşli silah kullanılmamıştır” denildi.

FİRARİ MAHKÛMLAR YÜKSEK GÜVENLİKLİ CEZAEVİNE

Bingöl Cezaevi'nden tünel kazarak kaçan ve sakladıkları yerde yakalanan 17 PKK'lı mahkûmun Tekirdağ Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'ne konulacağı öğrenildi.

Adalet Bakanlığı, firari mahkûmların yüksek güvenlikli cezaevine nakil edilmesi için çalışma başlattı. Bakanlığın talimatıyla Tekirdağ'a gelecek mahkûmlar 2 ve 3 kişilik koğuşlara konulacak.

Yaklaşık 400 kişinin kaldığı Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde F 1 bölümünde örgütsel suçlardan, F 2 bölümünde ise çete suçlarından tutuklu ve hükümlüler yer alıyor. Cezaevinde bir dönem de Ergenekon tutukluları kalmıştı.

5 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Adalet Bakanlığı, 18 terör mahkûmunun firar ettiği Bingöl M Tipi Cezaevi ile ilgili Cezaevi Müdürü, 3 Müdür yardımcısı ile birlikte 5 kişi görevden alındı.

Adalet Bakanlığı, Bingöl Cezaevi'ndeki firar ile ilgili açılan soruşturmanın selameti açısından Birinci Müdür, üç İkinci Müdür ve bir Başmemurun, Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundaki görevinden alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumunda 25 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşen firar olayına ilişkin başlatılan adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Soruşturmanın selameti açısından; Birinci Müdür, üç İkinci Müdür ve bir Başmemur, Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundaki görevinden alınmışlardır."

TÜNELİN AYRINTILARI ORTAYA ÇIKTI

Tünel kazmak için karar alan mahkûmlar, 10 kişinin üst katta ile 8 kişinin bulunduğu alt kattaki koğuşlar arasında tavandan oyuk oluşturup üst kattakilerin alta inmesini sağladılar. Alt kattaki koğuşun mutfak bölümünde kazıya başlayan mahkûmlar, burada oluşturdukları 4 metrekarelik alanın ardından 63 metrelik tüneli kazdılar. Çıkan toprağı kanalizasyon hattına döküp ardından tazyikli su akıttılar. Yaşanan birkaç tıkanıklıkta da Bingöl Belediyesi'ne ait vidanjörlerle kanalizasyon hattının açılması sağlandı.

Kazı sırasında çıkan taşları da, tünel içinde duvar örerek değerlendirdiler.

KAÇAN PKK'LILARIN İSİMLERİ

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden firar eden 18 PKK'lıların isimleri: Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan Benice (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin).

1997'DEN BERİ İLK KEZ BAŞARILI OLUNDU

Cezaevlerinden tünel kazarak kaçış olayları, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan 18 mahkûmun firar etmesiyle yeniden gündeme geldi.

1997 yılından bu yana ilk kez tünel kazarak kaçış eylemi başarılı oldu.

Türkiye'de son 50 yılda tünel kazarak meydana gelen kaçış olayları şunlar:

"1971 yılında Mahir Çayan ve 4 arkadaşı, Maltepe Askeri Cezaevi'nden tünel kazarak kaçtı.

1993 yılında 18 tutuklu, 35 metre tünel kazarak Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi'nden firar etti.

1988 yılında 29 mahkûm 60 metre uzunluğunda tünel kazarak İstanbul Metris Cezaevi'nden kaçtı.

1988 yılında 18 mahkûm 118 metre uzunluğunda tünel kazarak Kırşehir Cezaevi'nden firar etti.

1997 yılında İskenderun Cezaevi'nden 54 metre uzunluğunda tünel kazarak 28 mahkum firar etti".

2011 yılındaki Van depremi sonrasında ise cezaevi duvarlarının yakılması sonucu 335 mahkûm kaçmıştı.

1988 yılında Diyarbakır Cezaevi'nde kazılan tünelin çıkışının çökmesi sonucu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 1995 yılında Bayrampaşa Cezaevi'nde, 1996 yılında Çankırı Cezaevi'nde ve Bursa Özel Tip Cezaevi'nde tüneller firar olayı gerçekleşmeden ortaya çıkmıştı.

En son bu yılın Mart ayında Malatya E Tipi Cezaevi'nde mahkûmların tünel kazdığı ortaya çıkmıştı. Kaçış olayı gerçekleşmeden kazılan tünel fark edilmişti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2024
15:10
Bingöl`de deprem çalıştayı
Bingöl'de deprem çalıştayı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Bingöl genelinde 2 bin 544 yapının yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir' dedi. Bingöl Valisi Usta ise '6 Şubat depremlerinden sonra Bingöl'de hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir' bilgisini paylaştı. İşte açılış konuşmalarından öne çıkan başlıklar…
06.05.2024
14:44
Bingöl Havalimanı`nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanı'nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanında valizlere zulalanmış şekilde 37 kilo 200 gram skunk esrar ele geçirildi. 2 şüpheli şahıs yakalanarak tutuklandı.
06.05.2024
14:27
Benzin ve motorine indirim geliyor
Benzin ve motorine indirim geliyor
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre benzin ve motorin grubuna salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,5 liralık indirim bekleniyor. İşte Bingöl'deki güncel akaryakıt fiyatları ve indirim sonrası oluşacak fiyat tablosu…
06.05.2024
13:47
Karlıova Mayıs`ta beyaza büründü
Karlıova Mayıs'ta beyaza büründü
Baharı yaşarken bir anda hava sıcaklığında yaşanan düşüşle birlikte Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, yüksek kesimler ve köylerinde kar etkili oldu. Dağlar ve köyler beyaza büründü.
06.05.2024
13:46
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl ve çevresinde yağışların süreceğini bildiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.
06.05.2024
13:45
Bingöl`de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de bulunan 49,7 MW'lık Metafor Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı'da bulunan 33,6 MW'lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. İş Enerji, bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW'a çıkardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın