KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Kara kutuda yalan mı var?

Isparta'da düşen uçakla ilgili çelişkili açıklamalar...

Kara kutuda yalan mı var?
26 OCAK 2008 CUMARTESİ 10:18
0
717
0
AA aa
Kanadalı uzman, kara kutunun Lufthansa'da incelenemeyeceğini, çünkü orada inceleyecek bir laboratuvar olmadığını söyledi

Isparta'daki uçak kazasını incelemek için ikinci kez Türkiye'ye gelen Kanadalı kaza kırım uzmanı Dr. Max Vermij, kazada kusurun uçaktan kaynaklandığını bu nedenle Boeing firmasının dava edildiğini söyledi. Vermij, Türkiye'de Sivil Havacılık Kurumu'nun düşen uçağın kara kutusunun okunamadığını, kokpitteki ses kaydından pilotun bilinç kaybına uğradığını ve kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığı açıklamalarıyla ilgili farklı iddialarda bulundu. İşte Vermij'in anlattıkları:

* 1980'lerde Kanada'da uzmanlık alanı kara kutuları incelemek olan Fly Skate isimli bir şirket kuruldu. Daha sonra bizim uzmanlığımızdan yararlanarak ABD, Fransa, İngiltere, Avustralya ve Mısır'da şubeler açtı. Dünya'daki tüm kaza yapmış uçakların kara kutuları bu şirketin laboratuarlarında incelenir. Ne Lufthansa ne de Boeing bu laboratuarlara ve uzmanlığa sahiptir.
* Uçak kazalarında kayıt yapan iki cihaz okunur. Biri ses kaydıdır ve rahatlıkla çözülür. İkincisi Flight Data Recorder denilen ve uçağın izlediği yönü ve iniş kalkış gibi tüm teknik verilerini kaydeden ve çözümü sadece bahsettiğim laboratuarlarda yapılabilen cihazdır.
* Kara kutunun 9 ayda okunacağı açıklanmış. Ben defalarca bu cihazları okudum. En fazla 1-2 ay sürer.
* Yetkililer pilotaj hatasından söz ediyor. Bu da neredeyse imkansız bir durum. Bakın uçağın enkazından ve düştüğü pozisyondan anlaşılıyor ki, pilot kesinlikle yükselmeye çalışmış. Kara Yakınlığı Uyarı Sistemi (GPWS) uyarı vermiş ama pilot reaksiyon vermekte geç kalmış. Aceleyle uçağı tekrar havalandırmaya çalışması söz konusu. Bu durumda bilinç kaybı söz konusu olamaz. Yanında yardımcı pilot vardı. Pilot gece uçuşundaydı ve görüş kabiliyeti azalmıştı. Ama bilinci yerindeydi.
* Hâlâ uçağın tam olarak hangi sebepten düştüğünü bilmiyoruz. Ancak ben kesinlikle mekanik bir sebepten olduğuna inanıyorum. Bir başka soru: Uçak neden o rotadaydı?
* Normalde bir havalimanın çevresinde yükseltiler varsa bu yükseltilerin tepesine kırmızı uyarı ışıkları konur. Bu tür havalimanlarında uçakların kalkış ve inişleri kontrol kulesi tarafından çok daha sıkı takip edilir. Isparta'da ne bu ışıklardan vardı ne de kule uyarı yapmış. Yanlış rotada gitse bile bu haritaya bakılsa bu kaza yine olmayabilirdi.

Vatan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın