KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

Izin almadan ithalatı yapılacak makineler

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren bazı kullanılmış ya da yenilenmiş makine ve ekipmanların ithalatına izin verdi.

Izin almadan ithalatı yapılacak makineler
18 ARALIK 2009 CUMA 14:19
0
1312
0
AA aa

DTM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan ''Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Bazı Maddelere İlişkin Tebliği''ne göre, GTİP numaraları belirlenen kullanılmış veya yenileştirilmiş bazı eşyalar izin belgesi almadan, bir kısmı da ilgili kurumlardan uygunluk yazısı alınarak yurda getirilebilecek.

Tebliğe göre, GTİP numaraları belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş bazı eşyalardan CIF kıymetinden daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi hariç) haiz olanların ithalinde ise izin belgesi aranacak. GTİP numaraları verilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşya, bir beyannamede yer alan 12'li GTİP'ler bazında 10 adet ve 50 kilogram (her iki şartı birden sağlayarak) veya daha az miktarda ithal edilmesi durumunda CIF kıymetine bakılmaksızın izin belgesi alınmadan ithal edilebilecek.

Tebliğde, izin belgesi başvuruları, başvuruların sonuçlandırılması, beyanların ve ithal eşyanın denetlenmesi, izin belgesinin süresi ve iadesi, gümrük kıymetine ilişkin konular da düzenlendi.

Bu arada, 31 Aralık 2008 tarihli ve 2. Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eski, Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Maddelere İlişkin 2009/9 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

İZİN ALINMADAN İTHAL EDİLEBİLECEK MAKİNELER

Tebliğe göre, ithalinde izin belgesi alınmayacak makinelerden bazıları şöyle:

ATM'ler, gaz jeneratörleri, su gazı jeneratörleri, deniz taşıtlarına ait tribünler, gemilerde ve maden kuyularında kullanılan bucurgat ve ırgatlar, buldozerler, kağıt katlama ve harmanlama makineleri, iplikle dikmeye mahsus makine ve cihazlar, soğuk ve sıcak tutkalla yapıştıran makine ve cihazlar, sırt kapak yapma makine ve cihazları, fotoğrafçılıkta kullanılanlar, foto dizgi makineleri, matbaa harflerini eritme, dökme ve dizmeye mahsus makineler, ofset baskı yapan makineler, post deri ve köselelerin hazırlanması, dabaklanması ve işlenmesine mahsus makine ve cihazlar, ayakkabı imali ve tamirine mahsus makine ve cihazlar, tav ocakları, testere makineleri, elektrik ve elektronik ampulleri cam zarf içinde montajlamaya mahsus makineler, metal dökümhane dereceleri, döküm plakaları, elektromanyetik vinç başları, kristal ve seramikten filtreler, sinyal jeneratörleri, elektronik mikro montajlar, slayt projektörleri, mikrofilm okuyucuları, fotoğraf büyütücü veya küçültücü cihazlar, fotoğraf ve sinema filmi montaj cihazları.

Tebliğ uyarınca, sivil hava taşıtları ve sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus eşyalar Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden, aralarında bazı yolcu ve gezinti gemilerinin de bulunduğu deniz taşıtları da Denizcilik Müsteşarlığı'ndan uygunluk belgesi alınarak ithal edilebilecek.

Tebliğde, GTİP numaraları belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş bazı eşyalardan CIF kıymetinden daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi hariç) haiz olanların ithalinde ise izin belgesi aranacak. Bu eşyalardan bazıları ise şöyle:

Su damıtma cihazları, ısı değiştiricileri, hava veya diğer gazları sıvılaştırmaya mahsus makineler, pastörizatörler, dondurma imaline mahsus kimyasal tuz esanslı mekanik kaplar, elektrikli ve elektronik basküller, bazı vinçler, vinçli yük arabaları, elektrikli sterilizatörler, ısı değiştiriciler, ısıl işlem fırınları, ergitme fırınları.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın