KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2026 Cuma

Ito'dan et fiyatları için acil uyarı

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatının doğru olduğunu ancak fiyatların düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Ito`dan et fiyatları için acil uyarı
02 TEMMUZ 2010 CUMA 09:16
0
1644
0
AA aa

Yalçıntaş, et ithalatı için Et ve Balık Kurumu tekeli yerine, tesis kapasitesi yüksek, konuya son derece hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğini belirtti. Yalçıntaş, 'Canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip bu işletmelere müsaade edilmesi yerinde olacaktır. Ülkemizde azalan canlı hayvan miktarları göz önünde bulundurularak, mevcut hayvan sayısını korumak ve artırmak adına da stratejiler geliştirilmelidir.' dedi.

Murat Yalçıntaş, yanlış tespit ve verilen teşviklerin yanı sıra meraların yeterince korunmaması, ayrıca kuraklığa bağlı olarak besicilerin zarar etmesi gibi faktörlerin bugünkü ortamı oluşturduğunu vurguladı.

İTO Başkanı Yalçıntaş, 'Türk halkı, ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilir ve et fiyatında istikrar sağlanabilir. İthalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi bugünden artırmalıyız.' İfadelerini kullandı. Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin Türkiye'de 12 dolara satılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yalçıntaş, 'Dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Sadece Et ve Balık Kurumu tarafından yapılan ithalat, maalesef fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmedi.' dedi.

Lokanta, restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Murat Yalçıntaş, 'Günümüz rekabetinde yemek firmalarının, et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtması mümkün değil. Böyle olunca da kayıtdışılık ve kaçak hayvancılık körükleniyor.' görüşünü dile getirdi.

Canlı hayvan politikasının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Yalçıntaş, 'Bir an önce hayvancılığı profesyonel hale getirmemiz gerekiyor. İki hayvan bu kişide, üç hayvan komşusunda sistemiyle bu iş olmaz. Canlı hayvancılık politikaları baştan aşağı gözden geçirilmeli.' uyarısını yaptı. İTO Başkanı şunları kaydetti:

'Türkiye'de et fiyatları Avrupa ülkelerinden 3 kat fazla olunca tüketiminin de az. Et çok önemli bir protein kaynağı. Toplumun sağlığını doğrudan etkiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına yılda 30 kilonun üzerinde et tüketimi bulunmasına karşın bu rakam ülkemizde 5 kilonun altında. Et ithalatının fiyat dengesi sağlandıktan sonra durdurulması gerekiyor. İthal edilecek et, sadece şu andaki piyasayı dengelemek için yapılmalı; damızlık canlı hayvan ithali ile kalıcı çözümlere gidilmelidir.'

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.10.2026
16:49
Becerekli:
Becerekli: 'Bingöl'de engellilerin önündeki engel bitmiyor!'
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bingöl'de engelli bireylerin ulaşım ve erişilebilirlik alanında yaşadığı sorunlara dikkat çekerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.
15.10.2026
16:33
'Beyaz bastonun önündeki engeller kaldırılsın'
Bingöl Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Bahattin Tüz, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, görme engelli bireylerin bağımsız ve güvenli yaşamı için erişilebilirliğin artırılması çağrısında bulundu. Tüz, kaldırımlardan toplu taşımaya, kamu hizmetlerinden dijital sistemlere kadar birçok alanda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
15.10.2026
15:39
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
Güner, afet bilincinin artırılması, gönüllülük faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve arama kurtarma çalışmalarına destek verilmesi amacıyla kurumlarla iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.
15.10.2026
15:13
Benzine indirim geliyor!
Benzine indirim geliyor!
Akaryakıtta beklenen indirim için geri sayım başladı. Benzinin litresinde 5 lira 65 kuruşluk düşüş öngörülürken, indirimin gerçekleşmesi halinde 50 litrelik bir depoda 282,50 TL, 60 litrelik depoda 339 TL tasarruf sağlanması bekleniyor.
15.10.2026
14:07
Ticaret Bakanlığı`ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'nın taksitli satışlara ilişkin düzenleme yetkisi genişletildi. Yeni yönetmelikle satış sonrası taksitlendirme ve ödeme erteleme işlemleri de kapsama alınırken, taksit sayısı ve sürelerine ilişkin yeni bir sınır henüz belirlenmedi.
15.10.2026
13:45
Karlıova`da sokaklar göle döndü!
Karlıova'da sokaklar göle döndü!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde gece etkili olan sağanak yağış, cadde ve sokakları su altında bıraktı. İş yerlerine ulaşmakta zorlanan esnaf, tıkanan mazgalları kendi imkânlarıyla açmaya çalıştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın