KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2026 Perşembe
°C

Işte marstaki o meşhur gizemli yüz

Marsta gizemli yüz olarak adlandırılan tepenin üç boyutlu görüntüsü çıkarıldı. Yüz şeklinin uzaylıların eseri olduğunu ileri süren teoriler çöktü. İşte tartışmayı bitiren resimler...

Işte marstaki o meşhur gizemli yüz
24 EYLÜL 2006 PAZAR 12:26
0
1390
0
AA aa

Mars'taki ‘gizemli yüz' tepesi ilk kez NASA'nın 1976'da yörüngeye giren Viking 1 aracı tarafından farkedilmişti. NASA uzmanları bir tepede yer alan bu yüz şeklinin, Güneş'in beli bir açıyla yarattığı gölgeyle belirdiğini vurgulamıştı. Ancak, yüz şeklinin uzaylılar tarafından çizildiğine dair spekülasyonlar ortaya atılmış ve bu konu yıllarca popüler basında yer bulmuştu.

NASA'nın Mars Global Surveyor uzay aracı 1998 ve 2001'de yüz şeklinin fotoğraflamış, ancak bu fotoğraflarda Güneş uygun açıda olmadığı için yüz şekli belirmemişti.

ESA aracı Mars Express'in 2003'te gezegen yörüngesine girmesiyle, yüz şeklinin yeni fotoğraflarının çekilmesi yönünde çağrılar yapılmış, büyük e-posta kampanyaları yürütülmüştü. ESA uzmanı Gerhard Neukum, yüz şeklinin fotoğrafının çekilmesini talep eden yüzlerce e-postanın her gün kurumun sunucularını doldurduğunu belirtiyor.

Neukum, bu talebe karşılık olarak 2004'te yüz şeklinin fotoğrafını çekmek istediklerini ancak atmosferdeki toz bulutu nedeniyle bunun başarılamadığını ifade ediyor.

Ancak, 22 Temmuz 2006'da Mars Express, uygun açı bulduğu bir anda yüz şekli tepesinin fotoğrafını çekmeyi başardı. Mars Express, yüz şeklini Viking 1'e göre farklı bir açıdan fotoğrafladı. ESA uzmanları daha sonra bu fotoğrafları temel alarak, üç boyutlu bir simülasyonunu çıkardı.

UZAYLILAR DEĞİL, UZAYDA EROZYON


ESA uzmanları, bu şeklin doğal erozyonla oluştuğunu ve sadece uygun Güneş ışığı düştüğünde yüz şeklini andırdığını belirtiyor. Bilim insanları, haliyle bu şeklin uzaylılar tarafından yapılmış olduğu iddiasını, kanıt yokluğu sebebiyle ciddiye almıyor. Yüz şeklinin bulunduğu bölgenin, eskiden bir tepe olduğu ve zamanla aşındığı, geriye sadece birkaç küçük tepeciğin kaldığı tahmin ediliyor. Tepenin rüzgar veya su yoluyla erozyonla şekillendiği düşünülüyor

(NTV)


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın