KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Işte 2007 bütçe sonuçları

Maliye Bakanı Unakıtan açıklıyor...

Işte 2007 bütçe sonuçları
23 OCAK 2008 ÇARŞAMBA 10:49
0
963
0
AA aa
Unakıtan, Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya borsalarında yaşanan düşüşler ve piyasalarda yaşanan dalgalanmalar konusunu değerlendiren Unakıtan, kimsenin herhangi bir paniğe kapılmasına gerek olmadığını kaydetti.

Unakıtan FED'in faiz indiriminin de piyasalarda olumlu etki ettiğini söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"FED'in faiz indirimine gitmesi piyasaları rahatlattı. Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmadan etkileniyoruz. Burada önemli olan paniğe kapılmadan gelişmeleri izlemektir. Türkiye'de kredi krizi olmamıştır. Bu kriz gelişmiş ülkelerde söz konusu Bunun başı da Amerika. Onun etkileri bize geliyor... Biz ekonomimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Ekonomimiz dış etkenlere karşı dirençli bir hal kazandı. Cari açıktan dolayı sıkıntıya girebilir miyiz? Hayır. Çünkü bizim uygulamakta olduğumuz özelleştirmeler var. Mesela yakında TEKEL'i özelleştirmeyi düşünüyoruz. Buradan gelecek miktarı düşünün. Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara sattık. Onaylandığında bu paralar peşin olarak kasamıza girecek. Bu sene otoyolları, köprüleri, Milli Piyango'yu özelleştireceğiz. Mikroekonomik tedbirlerin de neticelerini alacağız. Küresel dalgalanmalar şimdiye kadar çeşitli boyda olmuştur. Zaman zaman da olacaktır. Paniğe kapılmaya gerek yok. ABD ekonomik durgunluğa sebep vermemek için radikal kararlar alıyorlar. Onlar bu krizin altından kalkacaktır. Avrupa en fazla etkilenecekler arasındadır. ABD'ye göre Avrupa'daki dalgalanmanın boyu az olacaktır. Bizim ABD ile ticari ilişkimiz çok. 2006'da onlarla ihracatımız yüzde 6 idi. 2007'de yüzde 4 oldu. O nedenle büyük bir derdimiz yok. AB ile olan ticari ilişkimiz daha fazla. Onlarda da büyük bir resesyon olabileceğini zannetmiyorum. Etkilenmemek için mali disiplini elden bırakmayacağız. Yapısal reformlara devam etmek ekonomimizi daha güçlü bir hale getirecektir. Nedir bu? Enflasyonu düşürmemiz, cari açığı sürekli halde tutmamamız lazım. Dünyadaki şoktan etkilenmemiz mümkün değildir. Ancak çok dikkatli olacağız. Özellikle belirtmek isterim ki paniğe kapılmaya hiç gerek yok.

Ekonominin önünü açmamız gerekiyor. Ekonominin hızını kesecek tedbirler almamamız lazım. Buna göre hareket edilirse ülkemiz çok güzel günler görecektir.

2002 yıllarının değil 2007 yıllarının Türkiye'si var önümüzde. 'Büyüme yavaşladı' diyenler var. Bazı şeylerle karşılaşabiliriz. Mühim olan devmalılığı sağlamak. Kalıcı büyümeyi sağlamak önemli. Türkiye tarihinde ilk kez sürekli büyüyor.

4 yıldan beri enflasyonu tek haneye indirdik. Şu anda tek hedefimiz enflasyonu düşürmek...  Türkiye borçlarını nominal olarak düşürmeye başladı. Bu önemli bir husustur. Eskiden Türkiye'de borç döndürülmesi, bütçe açıkları büyük bir kırılganlıktı. Şimdi o yok! Bir daha o dönemlere dönülmeyecek. Enflasyon düşüyor, faizler düşmüş. Biz geldiğimizde faizler yüzde 65'ti. Şimdi yüzde 16'lardan bahsediyoruz. Ama bunun da düşmesi gerekiyor. İthalatı artıran ara malları üretemiyor diye bir dert yok. Fakat rekabet gücüne bakınca fiyata bakınca daha ucuz alımla karşılaştığımız için ithalatçılarımız dışarıdan almayı tercih ediyor. Türkiye kendi ara malını kendi ürettiği zaman rahatlayacak. Türkiye doğrudan yabancı sermaye almaya devam edecektir. Yabancu sermaye girişi 20 milyar doları buldu.

2007 sonuna kadar 25,3 milyar dolar özelleştirme yapmıştır. TMSF ve Ulaştırma Bakanlığı'nın da yaptıklarını düşündüğünüzde 40 milyar özelleştirme yapıldı. Bundan sonra da aynen devam ediyoruz. TEKEL için ihale sürecinin Mayıs ayında başlanması hedeflenmektedir. Özelleştirmelerimiz aynı kararlılıkla devam edecektir. Türk Telekom'un yüzde 15'inin halka arz işlemi tamamlanmıştır.

Merkez Bankası'nın döviz rezervi 75 milyar dolar civarındadır. Reel sektörün fonlanması bankların alıcılık fonksiyonu açısından devam etmektedir. 2007'inin ilk yarısında azalma görülmüştür. Ama daha sonrasında yükselişe geçilmiştir. Bankacılığımız güçlenmiştir. Kredilerin mevzuatlara oranları, hatırlayın o günleri, bankalar yalnız devlete borç verirdi. Oranlar yüzde 36'ydı, şimdi bu oran yüzde 86 idi. Yabancı bankaların payı yüzde 34.4 rakamına ulaşmıştır. Türkiye çok büyük kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımlarla hesaplamak lazım. Küresel dalgalanmalara karşın Türk ekonomisi güçlü bir hale gelmiştir. Ama almamız gereken her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz. Özek sektör de tedbirli olmalı.Geliri döviz olan YTL ile borçlanmasın, YTL ise döviz ile borçlanmasın. Herkes hesabını iyi yapsın. Ödeme gücü olmayan kredi olmamalı. Kalenizi sağlan tutun. Biz kalemizi sağlamlaştırmak zorundayız. Başka yolu yok. Kimse şapkadan tavşan çıkartamaz. Akıl neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyız. 

Aralık ayındaki sonuçlara bakınca Merkezi Yönetim Bütçe gelirleri 14 milyar 930 milyon. Bütçe açığımız 4 milyar 169 milyon.

Faiz harcamalarımızı indirmemiz gerekiyor. Herkes kendine düşen vazifeyi yerine getirebilir.

Vergi affı yoktur! Toplanan vergilerde ise artış sağlamaktayız.

Başarılı performansımızı artırma çalışmalarımız devam edecektir. Adımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Türkiye'de son yıllarda değişiklikler yapıyoruz. Ayrıcalıkları kaldırıyoruz. Eskiden mevduat faizlerinden alınan vergilere partiler, sendikalar tabi değildi. Artık herkes tabi. Daha fazla geliri nasıl elde edebiliriz? Kusura bakmayın! Avrupa'nın hiçbir yerinde ayrıcalık yok. Bizde de olmayacak. "

HABERTURK.COM

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın