KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Eylül 2025 Pazar
°C

Işsizlik oranı yüzde 11.9'a yükseldi

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere karşın bir türlü istenen mesafenin alınamadığı istihdamda tablo yılın ilk üç aylık döneminde de değişmedi. Ocak- Şubat- Mart 2006 dönemini kapsayan üç aylık hareketli ortalamalara göre, Türkiye'de bu yıl Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 11,9 oldu.

Işsizlik oranı yüzde 11.9`a yükseldi
22 MAYIS 2006 PAZARTESİ 10:59
0
1138
0
AA aa
Tarım dışı işsizlik oranındaki düşüşe karşın toplam işsizlik oranı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0.2 puan artarak yüzde 11.9'a çıktı.
 
Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen bir yılda 46 bin kişi artarak 2 milyon 796 bin kişiye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibarıyla her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketi'nin (Ocak-Şubat-Mart 2006) dönemini kapsayan şubat 2006 sonuçları açıklandı.
 
İşsizlik oranı yüzde 11.9'a çıkarken, bu oran kentlerde yüzde 13.9, kırsal kesimde yüzde 8.8 olarak belirlendi. Bu dönemde işgücüne katılım oranı yüzde 45.5 olarak hesaplandı.
 
İstihdam tarımdan hizmetlere kayıyor
 
 
İŞGÜCÜ-YAŞ İLİŞKİSİ
TÜİK verilerine göre erkeklerin işgücüne katılım oranının en yüksek olduğu yaş grubu 30-34 iken (yüzde  92.6), kadınların işgücüne katılımının en yüksek olduğu yaş grubu 20-24 ile 25-29 oldu. (yüzde 29.5).
Erkeklerin işgücüne katılımı, yüksek öğrenimin tamamlanması ile artıyor ve bu artış 45 yaşına kadar nüfusa paralel olarak aynı düzeyde kalıyor. Kadınlarda ise benzer eğilim görülmekle birlikte, işgücüne katılım, nüfusun oldukça gerisinde kalıyor.
Gerek erkeklerde, gerekse kadınlarda yaş ilerledikçe işgücüne katılım azalıyor.
Toplam işsizlik oranındaki artışa karşın Türkiye'de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık bir düşüşle yüzde 14.8 olarak gerçekleşti.
 
Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık düşüşle yüzde 13.8, kadınlarda ise 0.8 puanlık düşüşle yüzde 18.9 oldu.
 
Şubat 2006 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 25.1'i tarım, yüzde 20.4'ü sanayi, yüzde 4.7'si inşaat, yüzde 49.8'i ise hizmetler sektöründe kendine yer buldu. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektöründeki istihdamın 4.8 puan azaldığı, buna karşılık hizmetler sektörü istihdamının ise 3.6 puan arttığı görülüyor.
 
İşsizlerin bazı özellikleri
 
Türkiye'de şubat ayındaki işsizlerin bazı özellikleri şöyle:
 


  • Yüzde 75.5'i erkek nüfus
  • Yüzde 61.3'ü lise altı eğitimli
  • Yüzde 34.7'si bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor.
  • İşsizlerin yüzde 32.6'sı "eş-dost" vasıtasıyla iş arıyor
  • İşsizlerin yüzde 82.3'ü (2 milyon 302 bin kişi) daha önce bir işte çalışmış
  •  
    İSTİHDAMIN YAPISI
    Şubat 2006 döneminde istihdam edilenlerin bazı özellikleri şöyle:
    Yüzde 75.4'ü erkek, yüzde 24,6'si kadın nüfus
    Yüzde 60.8'i lise altı eğitimli
    Yüzde 56.8'i ücretli, maaşlı ve yevmiyeli, yüzde 30.6'sı kendi hesabına ve işveren, yüzde 12.5'i ücretsiz aile işçisi
    Yüzde 61.5'i "1-9 kişi arası" çalışanı olan işyerlerinde çalışıyor
    Yüzde 2.6'sının ek bir işi var
    Yüzde 5.2'si mevcut işini değiştirmek veya mevcut işine ek olarak bir iş arıyor.
    Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 45.6'sı hizmetler, yüzde 24.9'u sanayi, yüzde 19.2'si inşaat, yüzde 10.3'ü ise tarım sektöründe çalışmış.  

    İşgücü hareketleri
     
    Şubat 2006 döneminde 1 milyon 363 bin kişi işe yeni başlamış veya iş değiştirmiş olup, bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 6.6 olarak gerçekleşti. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 37.6'sı 25-34 yaş grubunda yer aldı.
     
    Bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 28.2'si sanayi, yüzde 49.7'si hizmetler, yüzde 13.4'ü inşaat sektöründe, yüzde 8.7'si ise tarım sektöründe işe başladı.
     
    Kayıtdışı istihdam edilenlerin oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 3.1 puanlık azalışla yüzde 45.9 olarak gerçekleşti.  
     
    Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründeki kayıtdışılık yüzde 87.5'ten yüzde 85.3'e düşerken, tarım dışı sektörde kayıtdışılık oranı yüzde 32.5'ten yüzde 32.7'ye yükseldi.
  • CNN TÜRK

    YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    13.09.2025
    19:23
    Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
    Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
    Bingöl'de saman yüklü bir kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkarak devrildi. Kaza sonrası yol bir süre trafiğe kapandı.
    13.09.2025
    19:12
    12 Dev Adam`ın Final Heyecanı Bingöl`de Dev Ekranda Yaşanacak
    12 Dev Adam'ın Final Heyecanı Bingöl'de Dev Ekranda Yaşanacak
    A Milli Erkek Basketbol Takımımız, büyük bir başarıya imza atarak finale yükseldi. Tüm Türkiye'yi sevince boğan bu gurur tablosu, Bingöl'de de coşkuyla yaşanacak.
    13.09.2025
    18:50
    Sağlık Bakanı duyurdu:
    Sağlık Bakanı duyurdu: '17 bin sağlık çalışanı daha alınacak'
    Atama bekleyenlere müjde! Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu atamalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
    13.09.2025
    18:33
    Hükümetten gelir arttırıcı yeni yol arayışı
    Hükümetten gelir arttırıcı yeni yol arayışı
    Son dönemde konuşulan vergilere ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, genel vergi oranlarına ilişkin bir değişikliğe olumlu bakmadıklarını, vergi artışı yapmadan gelirleri artırmanın yollarını arayacaklarını söyledi.
    13.09.2025
    18:02
    Bingöl DEM Parti`den İHD ziyareti
    Bingöl DEM Parti'den İHD ziyareti
    Ormangören; 'Hep birlikte adalet ve barış mücadelesini sürdüreceğimiz bir alanda sorumluluğumuzun bilincinde olup, hukukun askıya alındığı bu süreçte dayanışma duygusuyla sessizlerin sesi olmaya devam edeceğiz' dedi.
    13.09.2025
    17:40
    12 Bingölspor Ağrı`dan da lider döndü
    12 Bingölspor Ağrı'dan da lider döndü
    12 Bingölspor, ligin ikinci maçında deplasmanda konuk olduğu Ağrı 1970 Spor karşısında 1-2'lik skorla kazandı. Tek farkla 3 puanı hanesine yazdıran yeşil beyazlı ekip, liderliğini sürdürdü.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın