KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Israil'in lik arap bakanı atandı

İsrail tarihinin ilk Müslüman Arap bakanı İşçi Partili Ralib Macadele'nin ataması İsrail kabinesi tarafından onaylandı.

Israil`in lik arap bakanı atandı
28 OCAK 2007 PAZAR 16:52
0
1156
0
AA aa
Atamanın belli olduğu günden bu yana tepki gösteren Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağ İsrail Evimiz partisinin lideri Avigdor Lieberman oylamada karşı oy kullandı ve onaya itiraz etti. Ralib Macadele, kabinede "devlet bakanı" olarak görev yapacak.

Macadele, Avidor Lieberman'ın Başbakan Yardımcısı olarak atanmasına, partisinin de koalisyona katılmasına itiraz ederek, hükümetten istifa eden Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Ophir Pines-Paz'ın yerini almak üzere, İşçi Partisi lideri Amir Peretz tarafından seçilmişti. Macadele'nin gelecek haftalarda Olmert'in kabinede yapması beklenen değişiklikler çerçevesinde, Sosyal Güvenlik ya da beklendiği gibi Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığına getirilebileceği söyleniyor. Savunma Bakanı Amir Peretz, atamanın onayından sonra yaptığı açıklamada, bunu bölgede barışa doğru önemli ve tarihi bir adım olarak niteledi.

Lieberman ise atamaya itirazının, Macadele'den kaynaklanmadığını, bu atamanın başkanlık yarışında Amir Peretz'in çıkarlarına hizmet ettiği gerekçesiyle karşı olduğunu tekrarladı. Lieberman, Amir Peretz'i, savunma bakanlığında yetersiz olduğu gerekçesiyle istifaya da çağırdı. Atamanın onaylanması, İşçi Partili milletvekillerince de memnuniyetle karşılandı.

Nadya Hilu, İsrail'in Arap vatandaşlarının eşitliği için bir adım daha atıldığını belirtti. İşçi Partisinin meclis grubu başkanı Yoram Marciano da atamadan dolayı hükümeti kutladı ve bu tarihi adımın, İsrail'in Arap ve Yahudi toplumları arasında ortaklık ve kardeşliği geliştireceğini ifade etti. Marciano, atamanın "ırkçı açıklamalarına karşı" Lieberman ve partisinin üyelerine anlamlı bir yanıt olduğunu da belirtti.

Peretz'in, Macadele'yi yeni bakan olarak seçtiğinin belli olmasından sonra toplanan İsrail kabinesi, iki hafta önce Macadele'nin atamasını gündeme almamış; buna Başbakan Ehud Olmert ile Savunma Bakanı Amir Peretz arasında atamayla ilgili karşılıklı görüş alışverişinin yapılmaması gerekçe gösterilmişti. Ancak daha sonra Olmert de İsrail kabinesinde Müslüman Arap bir bakan bulunmasının zamanının geldiğini söylemişti.

Yeni Müslüman Arap bakan Ralib Macadele, 1953 İsrail Baka El Garbiyye doğumlu; evli ve 4 çocuk babası. Macadele, İsrail parlamentosunun İçişleri ve Çevre Komisyonunun başkanıydı, aynı zamanda parlamentodaki Bilim ve Teknoloji, Yabancı İşçiler, Çalışma, Sağlık komisyonlarının da üyeliğini yapıyordu. İsrail parlamentosunun Arap kökenli milletvekilleri, daha önce bakan yardımcılığı, Knesset başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuşlardı. İsrail hükümetinin, Salih Tarif gibi kısa süreli görev yapan Dürzi bakanları da olmasına rağmen, bugüne dek hiçbir Müslüman Arap bakan olmamıştı



AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın