KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Kasım 2025 Cuma
°C

Işkın'dan ilaç maddesi üretilecek

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Geçibesler’in, Işkın bitkisinden ilaç etken maddesinin üretilmesi amacıyla hazırladığı proje kabul edildi.

Işkın`dan ilaç maddesi üretilecek
28 TEMMUZ 2016 PERŞEMBE 23:45
0
2311
1
AA aa

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Geçibesler'in, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Ar-Ge Destek Programı 11. Proje Çağrısı Kapsamında; “Işkın Bitkisinden (Rheum ribes)Emodin İzolasyonu ve Yeni Biyoaktif Yarı Sentetik Emodin Türevlerinin Geliştirilmesi” başlıklı sunmuş olduğu proje, desteklenmeye layık görüldü. 

200 bin TL destek alacak olan projenin Ar-Ge çalışmaları, Bingöl Üniversitesi  araştırma laboratuvarlarında yapılacak ve 2017 yılının ilk döneminde çalışmalara başlanacak. 

Doğal ürünlerden biyolojik aktivite odaklı ilaç öncülleri geliştirme üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Geçibesler, yerli doğal ürünlerden katma değeri yüksek yeni ilaç etken maddelerinin ilaçbilimi alanına kazandırılmasının ülke ekonomisine ve bilim dünyasına hatırı sayılır katkılar sağlayacağını ifade etti.

Halk arasında yoğun bir biçimde kullanım alanı bulan bitki kökenli doğal ürünlerin içermiş olduğu biyoaktif saf bileşiklerin ekonomik boyutunun önemli olduğunu ve bunların pek çoğunun halen ithalatçısı olan bir ülke konumunda olduğumuzu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Geçibesler, “Gerçekleştirilecek olan projede Işkın bitkisinin etken maddesi olan emodin ve türevlerinin yarı sentetik yollarla türevlendirilerek yeni ve biyoaktif makro boyutta tıbbi değeri olan bileşikler tasarlayacağız. Bu bileşiklerin de dünya genelinde görülme sıklığı en fazla olan prostat, rahim ve göğüs kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştıracağız ve in-vitro koşullarda birkaç pre-klinik çalışma daha yapacağız” şeklinde konuştu.

Projede, Ar-Ge çalışmalarının öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Geçibesler; “Ulaşılmak istenilen en nihai amaçlardan birisi, Işkın bitkisinde mevcut etken maddelerin kolay, ekonomik ve hızlı bir şekilde büyük miktarlarda doğal olarak elde etme prosedürlerini geliştirmektir ve bunlar da yeni üretim ve geliştirme projelerini beraberinde getirecektir” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
karo miyan (@Misafir_19829)
29 Temmuz 2016 Cuma 12:14
Bu ve buna benzer çalışmaları üniversiteleri sanayi ile birleştiren, yaptığı çalışmaları toplama kazandıran bütün bilim insanlarını tebrik ediyor teşekkürlerimizi sunuyoruz.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
21.11.2025
12:52
İstanbul`da ‘Bingöl Tanıtım Günleri` organizasyonu
İstanbul'da 'Bingöl Tanıtım Günleri' organizasyonu
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bingöl'ü Türkiye ve dünyaya birlikte tanıtacağız' dedi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz başta olmak üzere milletvekilleri, iş insanları, bürokratlar ve İstanbul'da yaşayan Bingöllülerin katılması bekleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın