KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Nisan 2024 Pazar
°C

Irak'ta 'ölüm tugayları' paniği

Güvenliğin en büyük sorun olduğu Irak'ta şimdi de 'ölüm tugayları' paniği yaşanıyor. Sebepsiz yere gece yarısı evlerinden alınan Iraklılar ölü bulunuyor. İşte şüpheli ölüm olayları

Irak`ta `ölüm tugayları` paniği
14 ARALIK 2005 ÇARŞAMBA 21:09
0
1131
0
AA aa
Irak'ta son dönemde en çok tartışılan konu: Ölüm Tugayları. Ölüm Tugayları bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi?
 
Başkent Bağdat sokaklarında hemen hemen herkes bu konuyu konuşuyor. Bir gün Sünniler evlerinden alınıyor, bir gün Şiiler. Alanların polis ya da asker olduğu anlatılıyor.
 
Bu iddialar İçişleri Bakanlığı'na sorulduğunda, alınan yanıtsa hiç değişmiyor: "Yok böyle birşey"
 
Ölüm tugaylarının varlığı şu ana kadar ispatlanamadı. Ancak bu yönde bazı işaretler var. Son bir ay içinde Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı sığınak ve hapishanelerde kendilerinden aylardır haber alınamayan, ağır şekilde işkenceye uğramış, dövülmüş, aç bırakılmış kişiler bulundu. Olayın ardından başlatılan soruşturmalar sürüyor.
 
Şii ya da Sünni olsun ölüm tugaylarıyla ilgili söylentiler Irak'taki kırılgan toplumsal barışa hiç de katkıda bulunmuyor.
 
Söylentiler Şii ve Sünniler arasındaki gerginliği, dolayısıyla da güvensizliği artırdı. Gerginliğin yansımasını günlük hayatta görmek mümkün. Örneğin Bağdat'ta trafiği rahatlatmak için artık tek-çift haneli plaka uygulamasına geçildi. Ancak araçları çeviren Sünni polis bir anda kendisine silah doğrultan Şii bir şoförle karşılaşabiliyor. Bunun tam tersi de yaşanabiliyor.

Akıllara ölüm tugaylarının varlığını getiren şüpheli olaylardan bazıları ise şöyle:


  • Yasir Oriby gece yarısında çılgınca çalan kapıyı duyunca şaşırdı. Üstüne alelacele geçirdiği eşofmanıyla aşağı kata indiğinde babası kapıyı açmıştı bile. Polisler gelmişti. "Yasir bizimle geliyorsun" dediler. 'Ne oldu?' diye sordu, "bir şey yok, bizimle merkeze geliyorsun" yanıtını aldı.
     
    Şii olan Yasir ve altı arkadaşı o gece başkent Bağdat'ın Gazaliye mahallesindeki evlerinden alındı. Cesetleri, gözleri ve elleri bağlı şekilde üç gün sonra bir yol kenarında bulundu. Hepsi kafalarına sıkılan tek kurşunla öldürülmüştü.

  • 66 yaşındaki Şeyh Salih Kubeysi, camiiler şehri Felluce'de cuma namazından sonra evine gidiyordu. Vaazında ABD işgalini eleştirmiş, direnişi bir hak olarak değerlendirmişti. Sünni olan Kubeysi çevresinin saygı duyduğu herkesin danıştığı biriydi. O gün eve geldiğinde polisleri görünce şaşırmadı; daha önce de gelmişlerdi. "Atla arabaya gidiyoruz ihtiyar" dedi biri. Bu kez şaşırdı, arabaya bindi.
     
    Kubeysi ve yaşları 18-55 arasında değişen 18 Sünni-Arap o gün evlerinden alındı. Cesetleri gözleri ve elleri bağlı halde Bağdat-Amman kara yolu üzerinde bulundu. Hepsi tek kurşunla vurulmuştu.

    Kaya Heyse/CNN TÜRK
  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    27.04.2024
    23:24
    Genç`teki kum ocaklarının kaldırılması için harekete geçildi
    Genç'teki kum ocaklarının kaldırılması için harekete geçildi
    İlçe girişinde bulunan kum ocaklarının başka alanlara taşınması için tüm kurumlar nezdinde girişimlerde bulunacağını söyleyen Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar; 'Devlet bu alana milyonlarca lira tutan millet bahçesi yatırımı yapmış her gün yüzlerce belki binlerce insanımızı buraya toplayıp tozda boğamayız' dedi.
    27.04.2024
    16:51
    Bingöl polisinden şok uygulamalar! Çok sayıda silah ele geçirildi
    Bingöl polisinden şok uygulamalar! Çok sayıda silah ele geçirildi
    Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince mahalle bazlı gerçekleştirilen şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi.
    27.04.2024
    16:50
    Bu yol neden tamamlanmıyor?
    Bu yol neden tamamlanmıyor?
    Bingöl'ü Sancak, Adaklı, Kiğı ve Yedisu üzerinden Erzincan'a bağlayacak olan ve 2013'te startı verilen yol projesinin 2022'de tamamlanması gerektiğini hatırlatan Mustafa Sarıgül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na sordu; 'Bölge halkı için önemli olan proje ne zaman tamamlanarak hizmete alınacaktır?'
    27.04.2024
    16:49
    Bingöl`de üç ayda 8 Bin ameliyat yapıldı
    Bingöl'de üç ayda 8 Bin ameliyat yapıldı
    Artan ameliyat sayılarının sadece rakamsal olarak ifade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başhekim Tatlı, 'İlerleyen tarihlerde Kalp Merkezi'mizin kurulmasıyla By-Pass diye tabir edilen açık kalp ameliyatı dahi hastanemiz bünyesinde gerçekleştirilmeye başlanacak' dedi.
    27.04.2024
    16:44
    Bingöl`de dron destekli trafik denetimleri
    Bingöl'de dron destekli trafik denetimleri
    Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince dron destekli trafik denetimleri devam ediyor.
    27.04.2024
    12:13
    Merakla bekleniyordu MEB yayınladı! İşte yeni müfredat taslağı
    Merakla bekleniyordu MEB yayınladı! İşte yeni müfredat taslağı
    Milli Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' yeni müfredat taslağı, 'https://gorusoneri.meb.gov.tr' adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın