KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Iraklı kürtlerden tehlikeli oyun

Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'ndan Türk firmalarına: Bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temas geçin

Iraklı kürtlerden tehlikeli oyun
28 OCAK 2007 PAZAR 15:11
0
1209
0
AA aa
Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına, ''Bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temas geçin'' şeklinde yazı gönderdiği öğrenildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Anadolu Ajansı muhabirinin sorusu üzerine olayı doğrularken, ''Türkiye'yi test etmek isteyenler, bunun bedelini öder'' diyerek tepkisini dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO, Irak'a petrol ürünleri ihracatı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarının yeni sözleşme taleplerini kabul etmeyerek, SOMO Genel Müdürü Dr. Fallah Alamri imzasıyla bir yazı gönderdi.

Firmalara gönderilen yazıda, ''Bahse konu kontratlar ... tarihinde sona ermiştir. Ancak, Türkiye üzerinden Irak'a petrol ürünü sevkiyatına devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki ilgili yetkililerle temasta bulununuz'' denildi.

 SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri ihraç eden firmalara dönük yeni sözleşme için ''Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle temasa geçmeleri'' şartı, Türk makamlarınca tepkiyle karşılandı.
     
     BAKAN TÜZMEN NE DİYOR?


Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, SOMO'nun Türk şirketlerine gönderdiği yazıyı doğrulayarak, şunları söyledi:

 ''Firmalarımıza bu tür garip yazılar geldiğini gördük. Bazı firmalarımıza da sözlü olarak aynı doğrultuda uyarılar yapıldığını tespit ettik.

 Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğündeki arkadaşlarımız, gelişmelerle ilgili SOMO'dan bilgi talebinde bulundular. Ancak henüz bir yanıt alınamadı. SOMO yetkilileri telefonlara çıkmıyorlar.''
     
     ''SOMO'NUN TAVRI KABUL EDİLEMEZ''


SOMO'nun yeni tavrının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti:

 ''Birileri Türkiye'yi test etmeye çalışıyorsa, bunun bedelini ağır öder. Türkiye bölünmemiş ve toprak bütünlüğü olan bir Irak'ı tanımaktadır. Dolayısıyla petrol ticaretindeki muhatabımız Irak merkezi hükümetidir, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'dur. Birileri Türkiye'ye bir şeyleri dayatmak istiyorsa, bunu başaramayacaklarını göreceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti, oldu bittilere asla izin vermez. Şimdilik söyleyeceklerim bunlardır.'' Alınan bilgiye göre Türkiye, daha önceki dönemlerde çıkarılan bir Başbakanlık genelgesi uyarınca, Irak'la petrol ticaretinde sadece Irak merkezi hükümetini ve SOMO'yu muhatap alıyor.
     
     IRAK PETROL BAKANINA MEKTUP


Bu arada Bakan Tüzmen, Irak Petrol Bakanına bir mektup göndererek, SOMO'nun Türk firmalarına gönderdiği yazılarla ilgili tepkilerini iletti.

Tüzmen'in, Irak Petrol Bakanına yazdığı mektupta, konuyla ilgili olarak özetle şöyle denildi:

 ''SOMO tarafından Türk firmalarına kontratlarının bittiği ileri sürülerek sevkıyatlarının boşaltılmasına izin verilmediğini ve bu firmaların Irak'la petrol ürünleri ticaretine devam etmek istemeleri halinde ise (kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temasta bulunulması) tavsiyesini öğrenmiş bulunuyorum... Daha önce Irak'la petrol ticaretine ilişkin anlaşmaya vardığımız temel prensiplere riayet edilmemesi veya tek taraflı bir karar verilmesi, Türkiye ile Irak arasındaki petrol ürünleri ticaretinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyebileceğine işaret etmek isterim.''
     
Güliz Demircan Yücel-MİLLİYET

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
07.05.2026
12:07
TFF`den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
TFF'den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından Kurtalanspor ile Şırnak Petrolspor'u TFF Etik Kurulu'na sevk etti.
07.05.2026
11:18
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede 'merkezi takip ve anlık bloke' dönemi
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, artan dijital suçlarla mücadele kapsamında 'Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ni hayata geçiriyor. Bankalar, GSM şirketleri ve kolluk kuvvetlerinin entegre çalışacağı yeni sistemle, şüpheli finansal hareketler anlık olarak izlenecek ve riskli görülen IBAN'lar saniyeler içinde bloke edilebilecek.
07.05.2026
10:56
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü 35 yaşındaki Bircan Kolak, ani görme kaybı şikâyetiyle başvurduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı seansta gerçekleştirilen sezaryen ve beyin ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu. Doktorlar, hem anne hem bebeğin hayati tehlikeyi atlattığını açıkladı.
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın