KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ekim 2026 Cumartesi

Ipek böcekçiliği mercek altına alındı

Genç Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı tarafından Genç ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılıp yapılamayacağının bilimsel ortamda araştırılması için çalışmalar başlatıldı.

Ipek böcekçiliği mercek altına alındı
14 HAZİRAN 2016 SALI 01:45
0
1938
0
AA aa

Genç ilçesinde, ipekböceği yetiştiriciliği için bilimsel ortamda araştırmalar başlatan Genç Meslek Yüksekokulu, Genç ilçesinde ipekböcekçiliğinin ekonomik kazanç sağlanabilir bir sektör haline gelmesi için çalışmalar yürütüyor. Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden getirilen larvalar, Genç Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı laboratuvarında deneme amaçlı üretimi gerçekleştiriliyor.

Çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, “Genç MYO olarak tarımsal üretim alanında ilçeye taşındığımızdan beri çok çeşitli bilimsel ve uygulama çalışmalarını yürütmekteyiz. İlçemizin iklim ve coğrafi yapısı ile dut ağaçlarının bol olması ipekböceği yetiştiriciliği için son derece uygundur. Nitekim ilçemizin, Ülkenin ipekböcekçiliği üretiminin yarısını karşılayan Kulp ilçesi ve özellikle dut ağaçlarının yoğun olduğu Servi bölgesi bizler açısından büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, Genç ilçesinde yüksekokulumuz bünyesinde Organik Tarım Programının ipekböcekçiliği konusunda ciddi çalışmalar içine girmesi, bu yönde çalışmaların başlatılması hem ilçemiz hem de bölgemiz için önem arz etmektedir” dedi

İpekböcekçiliği çalışmalarını başlatan Organik Tarım Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdal Çaçan ise: “ipekböceği yetiştiriciliğinde yumurtadan larvaların çıkarılması, larvaların dut yaprakları ile beslenmesi, larvaların koza örmesi ve kozaların toplanması toplam 40 günlük süre zarfı içerisinde yapılmaktadır. Bir paket tohumdan ortalama 30 kg ürün elde edilmektedir. Sadece bir kişilik iş gücü ile birkaç paketle yetiştiricilik yapılabilmektedir ve elde edilen ürününün herhangi bir şekilde pazar sorunu bulunmamaktadır. Elde edilen tüm ürünler Kulp ilçesinde bulunan Türkiye'nin tek ipekböceği fabrikası tarafından alınmaktadır. Devlet desteği ile birlikte 1 kg ürün 45 TL'den alınmaktadır. Tek gideri dut yaprağı olan ipekböceğinin yaşlılar, kadınlar ve gençler için bir istihdam alanı olmasının yanı sıra bu işle uğraşmak isteyen herkes için ek gelir kaynağı niteliğindedir. İpekböceği üretimi çok fazla maliyet gerektirmeyen, herkes tarafından yapılabilecek bir iştir ve Genç ilçemizde ipekböceği üretiminin yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Organik Tarım Programımız tarafından şu anda Kulp'tan getirilen larvalar üzerinde denemeler yapılıyor. Buradaki amacımız Genç ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılıp yapılamayacağının bilimsel ortamda araştırılmasıdır. Okulumuz tarafından yapılacak bilimsel araştırma, bu yönde çalışma yapmak isteyenler için de örnek bir tecrübe niteliğindedir. Bizlerde, yapılacak araştırmalar sonrasında ipekböcekçiliğinin Genç ilçesinde ekonomik kazanç sağlayabilir bir sektör haline gelmesini arzu ediyoruz” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın