KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Ingiltere'den kıbrıs jesti

"Çözüm için anlaşın toprak verelim"

Ingiltere`den kıbrıs jesti
11 KASIM 2009 ÇARŞAMBA 08:18
0
1452
0
AA aa
Birleşik Krallık, Kıbrıs'ta bulunan 2 üssünün, Ada'nın toplam alanının yüzde 3'ünü oluşturan arazisinin yaklaşık yarısını, barışa katkı için devretmeye hazır olduğunu BM'ye bildirdi.

BM tarafından Kıbrıs'ta yapılan açıklamada, önerinin koşullu olduğu, koşulun da, ''iki toplum liderleri arasında kapsamlı bir barış antlaşması sağlanması, antlaşmanın iki toplumun çoğunlukları tarafından onaylanması ve her iki tarafça da, tüm onay süreçlerinden geçerek kabul edilmesi olduğu'' belirtildi.

Birleşik Krallık, Ada'daki 2 üssünde, 245 kilometrekarelik bir alanı elinde tutuyor. Bu ülke BM'ye, bu alanın yaklaşık yarısını oluşturan, 116.5 kilometrekarelik kısmı önerdi.

Kıbrıs'ın, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 3 garantör ülkesinden biri olan İngiltere'nin, Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor.

İngilizler'in, Gazimağusa yakınlarında Dikelya, Limasol'da da Ağrotur Üssü yer alıyor.

İngiltere, 2004 yılında, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm öngören Annan Planı'nı iki tarafın da kabul etmesi durumunda, üslerinden toprak vermeyi taahhüt etmişti. Annan Planı'na KKTC yüzde 65 ''evet'' derken, Rumlar ise yüzde 76 oranında ''hayır'' demişlerdi.

-BİRLEŞİK KRALLIK, KKTC CUMHURBAŞKANI TALAT'A DA BİLDİRDİ

Birleşik Krallık, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, ''müzakerelerde bir çözüme ulaşılması durumunda, Kıbrıs'taki İngiliz üssü topraklarının bir bölümünü yeni Birleşik Kıbrıs'a vermeye hazır olduğunu'' bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Mehmet Ali Talat'a kararını ileten Birleşik Krallık, ''Birleşik Kıbrıs'a yaklaşık 45 milkarelik (116.5 kilometrekare) bir alanı bırakmayı planladığını'' açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Birleşik Krallık'ın üs topraklarının bir bölümünü çözüm durumunda Birleşik Kıbrıs'a bırakma kararı almasının, Talat'ın, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la sürdürdüğü müzakere sürecinin geldiği aşamanın ne denli ciddi olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Erçakıca, bu tür gelişmelerin, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı koymasını temenni ettiklerini kaydetti.

Birleşik Krallık'ın güney Lefkoşa Yüksek Komiseri Peter Millt, bugün, Talat'ı ziyaret ederek görüşmüştü.

Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor.



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın