KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2026 Perşembe

Imkânı olan herkes kurban kesmeli

İl Müftüsü Hasan Çağlar, ‘Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse mescidimize/camimize yaklaşmasın' hadisi şerifini hatırlattı ve ‘Şafilerin kurban kesmesi fark değildir' düşüncesine sahip olanlara hatırlatmalarda bulundu

Imkânı olan herkes kurban kesmeli
18 ARALIK 2007 SALI 10:10
0
1429
0
AA aa
Perşembe Günü başlayacak olan Kurban Bayramı ile ilgili açıklamada bulunan İl Müftüsü Hasan Çağlar, Kurban kesmenin bir ibadet olduğunu belirtti. Konuya ilişkin hadisi şeriflerden örnekler veren Çağlar: “İmkânı olan her Müslüman kurban kesmeli” dedi.
Kurban kesmenin önemi ve bayramda yapılması gerekenler hakkında bilgiler aktaran Çağlar, Arefe Günü oruç tutmanın sünnet olduğunu belirtti ve bayram gecesinin, duaların kabul olduğu geceler arasında yer aldığını, bu gecede bol bol dua edilmesi gerektiğini vurguladı.
“'Kurban' kelimesi sözlükte ‘Yaklaşmak' ‘yakın olmak' ve ‘Allah'a yakınlığı sağlamaya vesile olan şey” anlamlarına gelmektedir' diyen Çağlar: “İslami terim olarak Kurban; “İbadet niyetiyle Kurban Bayramı günlerinde belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek, ya da bu şekilde kesilen hayvan” demektir. İbadet niyetiyle Allah rızası için kurban kesmek ve kesilen kurbanın etini dinin tavsiyesi doğrultusunda taksim edip dağıtmak İslam'ın önemli bir emridir. Kurban kesmenin dini hükmü, Hanefi mezhebine göre vaciptir. Şafii ve diğer mezheplere göre ise sünet-i müekkededir. Vacip olduğu yönündeki ictihada göre, maddi durumu iyi olduğu halde kurban kesmeyen Müslüman günahkar olur.Sünnet-i müekkede olduğu görüşünde olan Şafii ve diğer mezheplere göre ise kurban kesmemek mekruhtur ve Hazreti Peygamberin çok önem verdiği bu sünnettin büyük sevabından mahrum kalmaktadır. İster vacip olsun ister sünenet-i müekkede olsun kurban, hali vakti yerinde olan her müslümanın önem vermesi ve yerine getirmesi emredilen bir dini vecibedir. Kurban kesmek, Allah'ın emri olduğu için bir ibadettir. İbadetlerde Allah'ın rızası ön plandadır. Zekât, Fitre, Sadaka ve Kurban gibi mali ibadetlerde Allah'ın rızası yanında fert ve toplum yararları da ön plandadır. Müslüman, kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Bununla beraber kestiği kurbanın etinden en yakınlarından başlayarak insanları ve özelikle fakirleri yararlandırmakla güzel bir sosyal yardımlaşma örneği vermiş olur” dedi.
Kurbanın, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğunu, sosyal adaletin gelişmesine katkıda bulunduğunu aktaran Çağlar, özelikle et satın alma imkanı bulunmayan veya çok sınırlı olan fakirlerin bulunduğu ortamda kurbanın bu rolünün açık bir şekilde görüldüğüne işaret etti.
Şafi Mezhebi'ne mensup olanların ‘Şafilere göre kurban kesmek fark değildir' söylemlerinin arakasına sığınarak kurban kesmemesine ilişkin olarak Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse mescidimize/camimize yaklaşmasın” hadisi şerifini hatırlatan Çağlar: “ Üzülerek ifade edelim ki Şafii mezhebine mensup bir çok Müslüman, şafiye göre kurban sünnettir, farz veya vacip değildir, diyerek dinin bu mühim emrine karşı ihmalkar ve adeta lakayt kalmaktadır, sünnet demek önemsiz demek değildir. Şafii de kurban konusuna çok önem vermiştir.“Sünnet-i mükkede” Hz. Muhammed'in farz ve vacibin dışında ibadet niyetiyle yaptığı ve ender terk ettiği, Müslümanlara da devamlı yapmalarını önemle emrettiği şeylerdir. Hz. Peygamber (s.a.v) kurban kesme ibadetini devamlı yapmış ve hiç terk etmemiştir. Resul-i Ekrem (s.a.v) bir çok hadisi şeriflerinde, hali vakti yerinde olanların kurban kesmelerini emretmiştir. “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse mescidimize/camimize yaklaşmasın” hadisi şerifi, kurban konusuna Hz.Peygamberi'in ne kadar önem verdiğini ve kurban kesmeyeni ne derece şiddetle uyardığını belirtmek için yeterlidir.  Hali vakti, yerinde olanın kurban kesmemesi dinen doğru olmadığı gibi, kesip te etini kimseye dağıtmayıp tamamını kendisine alıkoyarak kavurma yapması da dinin hoş karşıladığı bir davranış değildir. O halde, maddi durumu iyi olup kurban kesme imkânına sahip olan her Müslüman, bu dini emre önem vermeli, kurbanını kesmeli ve tavsiye edildiği şekilde kurban etini üçe taksim ederek; bir kısmını kurban kesemeyen fakirlere dağıtmalı, bir bölümünü kendi çoluk çocuğuna ayırmalı ve bir kısmını akraba, komşu ve tanıdıklarına ikram etmelidir Kurbanlar, ilgili makamların belirledikleri yerlerde, hijyenik ortamda kesilmelidir.” diye konuştu.
Açıklamasının sonunda Bingöl halkının ve İslam Aleminin bayramını tebrik eden Çağlar, bayramın hayırlar getirmesi temennisinde de bulundu.
 

 

 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.10.2026
13:33
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Burma Kadayıfı için yeni hedef: Kalite, ustalık ve markalaşma
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret tescilli Burma Kadayıfı'nın üretim kalitesini korumak, genç ustalar yetiştirmek ve sektörde iş birliğini güçlendirmek amacıyla üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda kooperatifleşme, mesleki eğitim ve yeni pazarlara açılma konuları ele alındı.
22.10.2026
13:07
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl Bal Şenliği! Bal yarışması, tadım ve türkü gecesi…
Bingöl'ün arıcılık kültürünü ve meşhur balını tanıtmak amacıyla düzenlenen 9. Bingöl Bal Yarışması ve Bal Şenliği, 23 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Saat 09.00'da başlayıp 20.00'ye kadar sürecek etkinlikte bal yarışmasından arıcılık fuarına, bal yeme yarışmasından türkü gecesine kadar birçok etkinlik vatandaşlarla buluşacak.
22.10.2026
12:09
AK Gençlik`ten liseler arası futbol turnuvası
AK Gençlik'ten liseler arası futbol turnuvası
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Liseler Arası Futbol Turnuvası, Murat Halı Saha'da oynanan açılış maçıyla başladı. Turnuvada gençlerin sportif faaliyetlere katılımının artırılması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
22.10.2026
11:45
Bingöl`de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de otobüs ücretleri komşu illeri geride bıraktı!
Bingöl'de tam bilet 35 TL, öğrenci bileti 24 TL oldu. Diyarbakır'da tam bilet 28 TL, öğrenci bileti 14 TL; Muş'ta ise tam bilet 23 TL, öğrenci bileti 17 TL. HÜDA PAR Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanı Hatem Tarlak, komşu illerle aradaki fiyat farkına tepki göstererek zammın makul seviyeye çekilmesini istedi.
22.10.2026
11:32
Bingöl`de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'de öğrencilere güvenli internet eğitimi
Bingöl'ün Genç ilçesinde, eTwinning projesi kapsamında düzenlenen seminerde öğrencilere internetin bilinçli, güvenli ve sorumlu kullanımı anlatıldı. Eğitimle, dijital dünyadaki risklere karşı farkındalık oluşturulması hedeflendi.
22.10.2026
11:20
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Alışverişte taksit sınırları değişti: Hangi üründe kaç ay taksit yapılabilecek?
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli satış gibi alışverişlerde uygulanabilecek taksit sürelerini belirledi. Televizyondan beyaz eşyaya, bilgisayardan mobilyaya kadar birçok kategoride farklı taksit sınırları uygulanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın