KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Imf önce bizi övdü, sonra 'aşil'in topuğunu' gösterdi

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, hem Türkiye ekonomisinin 2001 krizinden itibaren tarihi iyileşmeler yaşadığını söyledi, hem de 2007'de mali disiplin performansının düştüğünü belirterek, "Bu durum, Türkiye'de Aşil'in topuğunu oluşturan cari işlemler pozisyonu için iyi olmadı" dedi.

Imf önce bizi övdü, sonra `aşil`in topuğunu` gösterdi
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 08:40
0
851
0
AA aa
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Türkiye ekonomisinin 2001 krizinden itibaren tarihinde hiç olmadığı kadar iyileştiğini ve tüm vatandaşları lehine dirildiğini söyledi. Giorgianni, bu sözlerinin ardından 2007'de mali disiplin performansının düştüğünü belirterek, "Mali-parasal politika bileşimi, 2007'de, Türkiye'de 'Aşil'in Topuğu' olan cari işlemler dengesindeki iyileştirmeler için daha az destekleyici olmuştur" dedi.

BAHŞEDİLMİŞ PERFORMANS: Giorgianni, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, kurumun Türkiye'nin 2007 yılı için Dördüncü Madde Görüşmeleri ve Stand-By Anlaşması altında gerçekleştirilen Altıncı Gözden geçirmeyle ilgili uzman raporları ve hazırlanan belgeler hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı. Giorgianni, şöyle konuştu: "Gerçekte, enflasyon yüzde 4 resmi hedefin oldukça üzerinde kalırken, ekonomik büyüme 2006'nın ortasından bu yana ılımlı bir şekilde yüzde 5-5.5'e doğru azalmıştır. Aynı zamanda mali performans 2007'de önemli ölçüde gerilemiştir."

TARİHİ DİRİLİŞ: 2007 Dördüncü Madde Görüşmeleri uzman raporunun Türk ekonomisine yeni bir bakış getirdiğini ve potansiyel büyümeyi sağlıklı bir yolda yükseltecek reform yol haritasını sergilediğini kaydeden Giorgianni, "2001 krizinden bu yana Türkiye, tüm vatandaşlarının yararına gerçekten dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi olmuştur. Tarihsel normların oldukça üzerinde olan büyüme ortalama yüzde 7'nin gerçekleşmiştir. Enflasyon 35 yıldır ilk kez tek haneli düzeylere çekilmiştir ve doğrudan yabancı yatırım eşi görülmemiş düzeylere ulaşmıştır" diye konuştu.

BİLANÇOLAR GÜÇLENDİ: Özel sektör ve kamu bilançolarının önemli ölçüde güçlendiğini, kamu borç rasyolarının yarıya düştüğünü ve bankaların şu anda yüksek karlılığa ve rahat sermaye 'tamponuna' sahip olduklarını kaydeden Lorenzo Giorgianni, "Finansal piyasaların, borsanın rekor yüksekliklere çıkışıyla bu gelişmelere olumlu tepki vermeleri sürpriz olmamıştır" dedi.

TEK YOL REFORM: Türkiye gibi hedefleri olan ülkelerin refomları yavaşlatma durumunda olamayacağını kaydeden IMF Türkiye Masası Şefi, şöyle konuştu: "Türkiye büyüme potansiyelini başarılı bir şekilde artırmak ve büyük cari işlem açığını finanse etmek üzere yabancı yatırımları çekmek istiyorsa, reform yoluna sıkı sıkıya bağlı kalmaktır. Bize göre ekonomi olumlu gidişini sürdürecek."

Aşil'in topuğu ne anlama geliyor

YUNAN mitolojisinde ölümlü bir baba olan Peleus ile bir tanrıça olan Thetis'in oğlu, yarı tanrı Aşil (Akhilleus) en önemli kahramanlarından biri. Thetis oğlunu ölümsüzlük nehri Styx'de yıkarken elini suya değdirmemek için onu sol topuğundan tutup suya batırmış. Bu nedenle Aşil çok güçlü olmasına rağmen sadece topuğundan vurulursa ölen biri olur. Efsaneye göre, Aşil, öleceğini bildiği halde Helen'i geri almak için yapılan Truva Savaşı'na katılmış ve Truva prensi Paris tarafından sol topuğundan zehirli okla vurularak öldürülmüş. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Türkiye'nin yüksek cari açığını 'ekonomisi güçlü olsa da' Türkiye için can alıcı bir zaaf olarak görüyor ve 2007'deki mali performansın bu hassas noktanın iyileşmesini desteklemediğini söylüyor.

Türkiye neler yapmalı

Son başarılarda köşe taşını oluşturan mali disiplin yenilenmeli.

Türkiye emek üzerinde en yüksek vergi yüküne ve düzenlemelerden kaynaklanan en ağır yüke sahip.

Türkiye yüksek finansal işlem vergilerine sahip. Vergi düşüşüne olanak tanıyan mali alan yaratılmalı.

Güçlü bir sosyal güvenlik reformunu kabul ederek sosyal güvenlik sistemini yaşayabilir hale getirmeli.

Gelecekteki vergi indirimleri, kamu borç rasyosunun güvenli sınırlar içinde tutulması hedefi karşısında dikkatle dengelenmeli.

Bu rekabet eden hedefler, sadece kamu harcamalarının daha fazla büyümesinin sınırlanmasıyla başarılabilir.

Hükümet, harcama ve faiz dışı fazla için gelecek üç yıl ve beş yıla yönelik hedeflerini kamuoyuna açıklamalı ve taahhüt etmeli.

Türkiye, büyümesini korumak ve geçmişin ekonomik patlama-çöküş dönemlerinden sakınmak için, ekonomisini dış şoklara karşı daha esnek hale getirmek zorunda.

Yabancıların güveni arttı borçlanma maliyeti düştü

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bağlı kuruluşların bütçesini sunarken, borç yönetimindeki iyileşmeye işaret etti. 2002 yılında 9 ay olarak gerçekleşen toplam nakit iç borçlanmanın ortalama vadesinin 2006 yılında 28 aya kadar yükseldiğini belirten Şimşek, bu yıl Ocak-Ekim dönemi itibariyle de vade ortalamasının 35.1 ay olarak gerçekleştiğini kaydetti. Bakan Şimşek, "Borçlanma maliyetinin düşüşü, kamunun faiz yükünün de önemli ölçüde azalmasını sağlamıştır. 2002 yılında Merkezi Yönetim Bütçesi faiz ödemelerinin GSMH'ye oranı yüzde 18.8 seviyesindeyken bu oran 2006 yılında yüzde 8'e gerilemiştir" dedi. Şimşek'in verdiği bilgiye göre Türkiye'ye yabancı sermaye girişi kadar yurt dışında yatırım da hız kazandı. Türkiye 2007 Ocak-Ekim dönemi itibariyle 2 milyar 437 milyon dolar tutarında sermaye ihracı gerçekleştirdi ve yurtdışında 138 adet şube ya da şirket kuruluşu yapıldı veya kurulu şirketlere iştirak edildi. Şimşek, "Hükümetimizin eylem planları mali disiplinin sürdürülmesi yönünde planlandı. Bu planlar ülkemizin son beş yılda elde ettiği kazanımları daha da güçlendirecek ve yeni bir aşamaya taşıyacak" dedi.

Şimşek: IMF'ye borucumuz

7.6 milyar dolara indi

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin IMF'ye olan toplam borcunun 2002 yılı sonunda 16.2 milyar SDR seviyesinde olduğunu bu rakamın 31 Ekim 2007 itibariyle 4.8 milyar SDR (7.6 milyar dolar) düzeyine gerilediğini söyledi. Şimşek, "2003 yılı başından itibaren devam etmekte olan IMF'ye net borç geri ödeyicisi konumumuz, önümüzdeki dönemde de sürecek" dedi. Şimşek, Türkiye'nin IMF nezdindeki oy gücü ve etkinliğinin artırılması yönünde çalışmaların da süreceğini ifade etti.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın