KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Ilk zazaca sözlük yazıldı

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, 17 yıllık Zazaca sözlük çalışmasını tamamladı. 40 binin üzerinde sözcüğün yer aldığı sözlük, Bingöl’de ilk olma özelliği taşıyor.

Ilk zazaca sözlük yazıldı
31 MAYIS 2016 SALI 22:36
1
4034
3
AA aa

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, 1999 yılında toplamaya başladığı Zazaca sözcükleri, ‘Qalengı-Zazaca Türkçe Sözlük' ismiyle bir araya getirdi.

Kırsalda halk arasında kullanılan birçok sözcüğün var olduğunu ve bu sözcükleri sözlüğe dahil etmek için çalışmalara devam edeceğini belirten Bukan “1999 yılından beri Zazaca sözcük toplamaya devam ediyorum. Bu kaynağa ilk başladığımda harf dizimi esasına göre Zazaca sözcük yazmaya başladım ve süreç içinde sözcük derleme ve 2005 yılından sonra ise bu dilin yoğun ve yalın olarak kullanıldığı Bingöl ve çevresinde toplamaya başladım. Zazaca diline ilişkin edindiğim intiba, bu dilin sözcük yapısı kendini üreten, haraketli ve çok anlamlı, tekli ve iki harfli sözcük yapısı ile sözcük önüne ve arkasına gelen ekli sözcük yapısına sahip bir dil yapısıdır. Dilin yapılandırılması da dil bilimcilerin ‘dili terbiye etme- dizayn etme' işidir” dedi.

Bukan, “Bu çalışmada izlenen yöntem; çoğunlukla halktan sözcük toplama, kısmen bazı kaynaklardan yararlanma ve esas olarak izlenen yöntem ise alfabetik harf dizimi yöntemi izlenerek bu sözlük hazırlanıldı. Şimdiye kadar derlenip toparlanmayan Zazaca dil sözlüğünün, sözcük yapısı aslında sanıldığı kadar kolay bir şey olmadığı ve Türkçedeki sözlük yapısına benzemediği bu çalışmaya başladığımdan sonra öğrendim. Bunun için; önce Zazaca'da kullanılan harf sayısını ve dil yapısına göre kullanım halini gördükten sonra kısmi bir gramer pratiğinden sonra yazmaya başladım. Zazaca'nın kök dil olması nedeniyle, çok yönlü ve doğaçlı sözcükleriyle, tek veya iki harf ile birçok anlam türetildiği ve sözcük yapıları daha çok kısa ve doğal sözcüklerden oluşmaktadır. Bu durum bize tıpkı budanmamış gelişi güzel gelişen bir ormanı andırmaktadır. “za” kavramı “doğma, doğurdu” anlamlı olup “za-za, zaza” sözcüğü “doğurdu, doğuran” anlamını taşımaktadır. Onun için; insanlık tarihinde ilk ve en eski bir dil yapısına sahip olduğu gerçeğini açığa çıkartmaktadır. İşin tarihi köken yapısı ve edinimi ile filolojik ve etimolojik yönü insanlık tarihi ve Ari dil yapısının kök dil durumu açısından çokça kişilerin ilgi alanına gireceği kanısındayım. Zazaca konuşanlar tarih boyu hep başka adlarla anıldılar veya kendilerini o isimlerle andılar. Örneğin: Nemrudiler, Hurriler, Lewililer, Kassitler, Hiksoslar, Dımıliler- Daylemiler, Sakalar… Biçiminde isimler ile anıldıkları bilinmektedir. Ancak; ‘Zaza' olarak kendini adlandıranlar çok az bir kesimdir. Buna ilişkin tarihte Persi- Poliste (M.Ö. 1530… ) bir kaya yazıtında Fırat ve Dicle havzasına “Zazana-Zawzana” diye tabir edildiğini de görmekteyiz” dedi.

SPONSOR ARIYOR

Sözlüğün 50 bine yakın sözcükten oluştuğunu kaydeden Bukan, şunları söyledi: “yaklaşık 40-50 bin sözcükten oluşan bu kaynağın basımı için sponsor aranmaktadır. Bu kaynağı hazırlamakla sadece Zazaca dilinin sözcüklerini derlememiş olduğumun kanısındayım. Bu kaynak; aynı zamanda Aryan dil gurubunun kök dili olduğu inancıyla insanlığın ilkel dil-sözcük yapısını derlemiş olduğum kanaatini taşımaktayım. Dillerin kökenini araştıran filolojinin esas alacağını ve bu alanda çalışma yapan dil bilimcilerine ve dünya diler ailesi ile insanlık tarihine büyük katkı sağlayacağını kanısındayım.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
yusuf zaza (@Misafir_19703)
02 Haziran 2016 Perşembe 01:51
gerçekten merak ediyorum neye göre ilk diyorsunuz.. şu an kitaplığım karşımda ve zazaca sözlüklere bakıyorum :) resmi ideolojiye uygun ilk zaza tanımıyla sözlük mü ne demek istediniz? bir de açıklamada hurri kassit yazıyor ama bence ne olduğunu bilmiyor yazan kişi...
ali veli (@Misafir_19702)
01 Haziran 2016 Çarşamba 18:07
O başlıgı hemen değiştirin. Ne ilki? Gazetecisiniz bi de peh!
Zazas and Zaza (@Misafir_19701)
01 Haziran 2016 Çarşamba 13:14
Sayin Bukan çalismanizin hayirli ve ugurlu olmasini dilerim.Bu çalismalar yok edilmek istenen Zaza milletinin ileriye güvenle bakmasi için dayanak olacaktir.Milletlerin tarih sahnesinde yeniden yer almak için mücadele ettigi bu günlerde varligimizin daha güçlü vurgulanmasi için Zaza Televizyonuna ihtiyaç oldugunuda vurgulamak isterim.Saygilarimla.
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın