KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ekim 2026 Çarşamba

Ilk defa fark edildi

Bingöl merkeze bağlı kuşburnu köyünde yontma taş devrine ait olduğu tahmin edilen mağaralarda havalandırma sistemleri, mutfak, kiler, soğuk hava depoları, mahsen, gözetleme pencereleri, yazlık ve kışlık odalar, özel erzak depoları, tahrip olmuş sarnıçlar ve mağaraya çıkmak için kullanılan oyuk merdivenler bulunuyor.

Ilk defa fark edildi
02 AĞUSTOS 2008 CUMARTESİ 11:20
0
3070
0
AA aa
İlimiz milli eğitim müdürlüğünde görevli bir ilköğretim müfettişi tarafından fotoğraflanan mağaraların ilk defa tespit edildiği öğrenildi. Doğa şartlarında kaderine terke edilen taş devrine ait olduğu tahmin edilen onlarca mağara koruma altına alınmadığı gibi hiçbir incelemede yapılmamış. Köye 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve dönemin insanlarına ait olan Zommo mağaraları  onlarca farklı bölümlerden oluşuyor.
Mağaralarda havalandırma sistemleri, mutfak, kiler, soğuk hava depoları, mahsen, gözetleme pencereleri, yazlık ve kışlık odalar, özel erzak depoları, tahrip oluş sarnıçlar ve mağaraya çıkmak için kullanılan oyuk merdivenler bulunuyor. Mağaraların 200 metre yakınından geçen bir çayda dönemin insanları tarafından yılın belirli aylarında balıkçılık ile uğraştıkları olasılığını akla getiriyor. Hiçbir bilimsel araştırmanın yapılmadığı belirtilen bu mağaraların bölgenin en hakim tepesine olması o insanların düşmanlarından korunmak için  seçtikleri ve o bölgede başka insanlarında yaşadığı kanısını oluşturuyor. Bugüne kadar Bingöl tarihinde bulunan en eski tarihi kalıntı olma özelliğine sahip mağaralar şuan köylüler tarafından hayvan barınağı veya samanlık olarak kullanılıyor.  Bingöl turizmi için önemli bir etken olma özelliğine sahip mağaraların incelenmesi gerektiğini belirten köylüler, mağaraların tarihini bilmediklerini ve bugüne kadar birkaç kişi haricinde resmi olarak kimsenin gelip incelemediğini ifade ettiler. Bahse konu yerin sit alanı olması gerektiğini vurgulayan köylüler, yetkiler tarafından mağaralar için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurulması gerektiğini ifade ettiler.
Vali Balkanlıoğlu “Gereken çalışma başlatılacaktır”   
Konu ile ilgili görüştüğümüz Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, konunun il için çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, gereken girişimleri başlatacaklarını söyledi. İl Kültür Müdürlüğü kanalı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçeceklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, “ Biz valilik olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu mağara gerçekten tahmin edilen döneme ait olup olmadığı bilimsel olarak araştırılacak. Böyle bir niteliği varsa korunması ve turizme açılması için çalışmalar yapacağız”  dedi.



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.10.2026
22:40
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunun Elmalı köyü mevkiinde otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.
20.10.2026
21:58
Bingöl`de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl'de 350 öğrenciye trafik eğitimi verildi
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, iki lisede düzenlenen eğitimlerde öğrencilere trafik kuralları, trafik levhaları ve güvenli davranışlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
20.10.2026
19:43
Baraç`tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
Baraç'tan Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğüne liyakat çağrısı
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, atama ve görevlendirmelere ilişkin iddiaların açıklığa kavuşturulmasını isteyerek, 'Bingöl Millî Eğitim Müdürlüğü hiçbir sendikanın arka bahçesi olamaz' dedi. Baraç, AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata'ya da çağrıda bulundu.
20.10.2026
19:19
Bingöl`de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Bingöl'de 65 yaş üstü kaç kişi var? TUİK açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'de yaşlı nüfusun en fazla bulunduğu ili açıkladı. Bingöl'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 8,8 olarak hesaplandı. Kentin verileri, bölge illeriyle karşılaştırıldığında dikkat çeken bir tablo ortaya koydu.
20.10.2026
18:22
Bingöllü kadınların el emeği Mısır`da sergilendi
Bingöllü kadınların el emeği Mısır'da sergilendi
Bingöl Aile Destek Merkezi-2'de (ÂDEM-2) Bakır İşlemeciliği Kursu'na katılan kadınların hazırladığı ürünler, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen uluslararası fuarda sergilendi.
20.10.2026
15:06
Bingöl`de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl'de 30 bin TL ödüllü ses yarışması başlıyor!
Bingöl Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen 'Sesimin Yankısı' ses yarışması için başvurular 21 Ekim'de başlıyor. Türk Halk Müziği kategorisindeki yarışmada dereceye girenlere toplam 30 bin TL ödül verilecek. Ön elemeler aralık ayında yapılacak..
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın