KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Herkes sorumluluğunu yerine getirmeli

Vali Balkanlıoğlu, Bingöl'de yapılanlar ile yapılması gerekenleri açıkladı ve ekledi...

Herkes sorumluluğunu yerine getirmeli
13 TEMMUZ 2009 PAZARTESİ 08:18
0
1467
1
AA aa
Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, istihdamın artırılması yönünde iş imkânları oluşturmaya gayret ettiklerini belirterek, her Bingöllü üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini, her şeyin devletten beklemenin yanlış olduğunu söyledi.
Bingöl valisi İrfan Balkanlıoğlu, istihdamın artırılması, köye geri dönüşler için ödenen paralar, terörden doğan zararların karşılanması, fakir, fukaraya yapılan yardımlar, işsizler için verilen krediler ve Bingöl'ün tanıtılması konusunda bir takım açıklamalarda bulundu.
“Bingöl meyve cenneti olacaktır”
Bingöl'de istihdamın arttırılması için iş imkânları oluşturmaya gayret gösterdiklerini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, özellikle meyveciliği yaygınlaştırma çalıştıklarını, bu kapsamda fidan dağıttıklarını belirtti.
Ekilebilir tarım arazisinin az olmasından dolayı meyveciliğe ağırlık vererek çalışma başlattıklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Geldiğim sene 20 bin küsur meyve fidanı dağıttık, bu sene 50 bin 600 fidan dağıttık, seneye 100 bin fidan dağıtmayı düşünüyoruz. Bingöl'ü meyve havzası ve meyve üretim alanı yapmayı hedefliyoruz. Dağıtacağımız meyve fidanları ile Bingöl'ü meyve cenneti yapmayı düşünüyoruz. İyi bir üretim olursa yurtdışına da buradan ihracat yapılabilir. Bu konuda iyi bir piyasa oluşturmak lazım. Her sektörde rekabet olurken meyvecilikte böyle bir sorun yoktur.
Çiftçilerimizin bilinçli tarım yapması için sürekli eğitimler veriyoruz. Meyvecilik istenilen seviyeye geldiğinde yurt dışında mükemmel pazar bulunur. Bu konuda çiftçilerimize gerekli her türlü yardımı yaparak destek vereceğiz. Bingöl toprağı meyve yetiştiricilik konusunda çok uygun. Mükemmel bir toprağı var. Bölgemizde kiraz, elma, armut ve ceviz üzerinde çok iyi üretimler yapılabilir ve bu meyveler üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Talep edilmesi halinde vatandaşlara her türlü kredi veriliyor. Ceviz ekmek için proje yapanlara her türlü desteği veriyoruz. Bunu yapan vatandaşlara 15 yıl faizsiz ve bir süre ödemesiz kredi veriliyor. Köylülerimizin ceviz ekmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Bir türlü realize edilemedi ama çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda köy tüzel kişiliği olan bölgeler ve orman vasfını yitiren alanlar da Orman Bakanlığı tarafından tahsis edilebiliyor. Orman ve Tarım İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yapıyoruz. Ceviz fidesi ekmek isteyenlere Orman Müdürlüğü bedava yer veriyor. 15 yıl faizsiz kredi de veriyor” dedi.
“Köye geri dönüş projesi için Bingöl'e 5 milyon lira aktarıldı”
Köye geri dönüş kapsamında bugüne kadar 40 bin üzerinde vatandaşın müracaat ettiğini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, ancak fiilen köye geri dönenlerin 13 bin civarında sınırlı kaldığını açıkladı. Bunların da bir bölümünün yazın gelip kışın gittiğini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, yerinden, yuvasından koparılmış insanların terör olayları nedeniyle 15–20 öncesinden büyük şehirlere göç ettiğini kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, buna rağmen köyüne, yerine, vatanına bağlı vatandaşların dönmek istediğini belirterek, “Bingöl'e bu konuda bugüne kadar 5 milyon liradan fazla para geldi. Bu para ile köylerine geri dönmek isteyen vatandaşların yolları yapıldı, suları getirildi. Geçen yıl bu maksatla Genç ilçesine 1 milyon 300 bin civarında para aktarıldı. Bununla birçok köy ve mezraların yol problemi çözüldü. Kiğı, Adaklı, Yedisu, Yayladere bölgelerinde de köylerine geri dönen vatandaşların yol, su, elektrik sorununu çözmek için gerekli yardımları yaptık. Ancak köylü vatandaşların talepleri bununla sınırlı değil, ev yapılmasını ve geçim için farklı taleplerde bulunuyorlar. Bu köylere çok fazla kişi göç etmediği için genç nüfuslar oluyor, onlara okul yapmak gerekiyor. Bunlar üzerinde Dünya Bankası marifetiyle bir dizi toplantılar yaptık. Politikalar geliştiriliyor, şimdiye kadar yapılanların başarılı olup olmadığı araştırılıyor. Daha fazla ne yapılabilir hesapları yapılıyor. Sorunlar masaya yatırıldı gerekli tüm yardımı daha iyi yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Terk edilmiş köylerin yol ve su sorunu öncelikli hedefimizdir. Bunları yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Köylerine dönmek isteyenlerin yol ve su sorununu çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Terörden doğan zararların karşılanması kapsamında 49 bin hane müracaat etti”
Vali İrfan Balkanlıoğlu, terörden doğan zararların karşılanması kapsamında şimdiye kadar 49 bin 465 hanenin müracaat ettiğini ve her gün değişmekle beraber 12 bin civarında dosyanın karara bağlandığını söyledi. Dosyaları karara bağlanan 8 bin civarında vatandaşa tazminat ödenmesine karar verildiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, bu konuda istenilen ödeneğin 71 milyon lira olduğunu açıkladı. Vali Balkanlıoğlu, “Bu konuda bize gelen ödenek 60 milyon civarındadır. Komisyonlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Ben geldiğimde iki komisyon vardı, bu sayıyı 4'e çıkardım. Aşırı derecede müracaat olduğu için ister istemez bu gecikiyor. Mükerrer müracaatlar var. Bir ev için bir kaç kişi müracaat edebiliyor. Böyle olunca ister istemez komisyon çalışmaları uzamaktadır. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.
“Fakir fukara için her yıl 6 milyon lira para geliyor”
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla her yıl fakir fukaraya gerekli her türlü yardımı yaptıklarını belirten Vali Balkanlıoğlu, bu yıl il merkezinde 8 bin, il genelinde ise 20 bin ton kömür dağıttıklarını söyledi. Vali Balkanlıoğlu, “Fakir insanların yardımlardan yararlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtiyacı olan herkese kömür veriyoruz. Kış memleketinde ısınmak çok zor. Hiç bir işi olmayan insanlar nasıl alsın kömürü, tabi ki bu yardımlardan faydalanacaktır. Bingöl'e her sene değişmekle birlikte fakir fukaraya dağıtmak üzere 5 veya 6 milyon lira arasında değişen para geliyor. Bu paralar fakir, muhtaç insanlara yardım şeklinde, diğer insanlara da iş kurması ve geçimini sağlaması amacıyla veriliyor. Aslında insanları meslek sahibi yapmak için verilmesi daha iyi olur. Yeni doğan çocuklar okullara gidene kadar sağlık yardımı, okula giden çocuklarda kız ve erkekler olmak üzere annelerine aile yardımları yapıyoruz. 25 ile 40 bin lira arasında çocuk başına para ödeniyor” şeklinde konuştu.
“İş kurmak isteyenlere faizsiz kredi veriliyor”
İşsizliğin had safhada olduğu ilimizde bu sorunu çözmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, kendi işini kurmak isteyip de proje getirenlere 2 yıl veya 5 yıl ödemesiz destek verdiklerini söyledi. Vali Balkanlıoğlu: “Meyve, hayvancılık veya istihdam için proje üretenlere de faizsiz olarak bir süre ödemesiz ve sonra geri ödemeli krediler veriyoruz. Bu çalışma ile vatandaşlar meslek sahibi yapılıyor. Bu projelerden faydalanan insanlarımız var. Sanatı olup dükkân açacak imkanı olmayanlar müracaat ediyor biz de her türlü desteği veriyoruz. Sosyal güvencesi olmayıp iş kurmak isteyenler proje yaparak bize getirirse, bu projeler değerlendiriliyor ve uygun görülmesi halinde işini kurmak için gerekli tüm destek veriliyor. Aslında bu çalışma işsiz vatandaşlar için çok önemlidir. İşini kurmak isteyenler gelsin, projelerini getirsin, ne yapmak istediklerini söylesinler biz de maddi desteğimizi verelim. Böyle olunca hem vatandaşa imkan sağlamış oluruz, hem de iş alanları oluştururuz” ifadelerini kullandı.
“Bingöl'ün iyi yönde tanıtılmaya ihtiyacı var”
Bingöl'ün dışarıdan bilindiği gibi bir yer olmadığını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, bunun iyi bir tanıtım ile duyurulması gerektiğini söyledi.
Bingöllülerin çok iyi insan olduğunu, kültürlerine bağlı, inançlı ve vatanını sevdiklerini dile getiren Vali Balkanlıoğlu, ilin iyi bir tanıtıma ihtiyacının olduğunu belirtti ve ekledi
“Bingöl olduğundan farklı tanıtılıyor, bundan dolayı hepimize büyük görevler düşüyor. Gerçek anlamda ilimizi tanıtmamız gerekiyor. Yıllarca burası farklı lanse edilmiş, gerçek güzelliği yansıtılmamıştır. Kötü olarak tanıtılmış ve bunu ortadan kaldırmak amacıyla hep birlikte güzel çalışmalar yapacağız. Kırsalda terör var diye bütün Bingöl terör veya terörist ile anılmamalıdır. Bingöl'ü olumsuz olarak tanıtıyorlar” dedi.
“Bingöl'de komşusu aç iken kimse tok yatmıyor”
Bingöl'ün tam anlamıyla Anadolu kültürü yaşadığını dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, gözlemleri sonucunda insanların çok fazla yardımsever olduğunu tespit ettiğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu, “Bingöl insanı misafirperver, inançlı, değerlerine bağlı temiz, dürüst, Anadolu'nun kültür ve değerleri ile yoğrulmuş bir memlekettir. Bingöl diğer bölgelerin çoğundan daha huzurlu ve rahat bir ildir. Bingöl sanıldığının tam tersine huzur kentidir. Herkes birbirine sahip çıkıyor destekliyor. Hiç bir geliri olmayan insanlara komşuları sahip çıkıp bakıyor. Burada komşuluk ilişkileri gayet güzel. Komşusu aç iken Bingöl'de hiç kimse tok yatmıyor. Bu da çok önemli bir durumdur. Herkes kendi etrafındaki fakirlere sahip çıkıyor, başka memleketlerde böyle durumlar ile karşılaşmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

Bingol Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
un (@Misafir_977)
08 Aralık 2010 Çarşamba 00:04
merhaba 2006 altidan beri terorden dogan zararlarin karsilanmasindan dolayi bas vurmus bulunmaktayim halen bir sonuc almis deyilim bu insanlarin koyden teror tarafindan zorlan yapilan baskilardan dolayi mecburi olarak insanlarimiz koylerini bosaltmis bulunmaktadirlar devletimizin cikarmis oldugu yasadan daha dosyalari sonuclanmamistir nezaman sonuclandiracaksiniz sayin valim bingol yayladere kirkoyu icin ilginizden dolayi tesekurler
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın