KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

Hazine'den 2009'da 148,9 milyar borçlanma

Hazine, 2009 yılı için programladığı 153,9 milyar liralık toplam borç servisinin 148,9 milyar lirasını gerçekleştirebildi.

Hazine`den 2009`da  148,9 milyar borçlanma
29 OCAK 2010 CUMA 22:07
0
1396
0
AA aa

Hazine tarafından yayımlanan ve 2009 yılını kapsayan ''Kamu Borç Yönetimi Raporu''na göre Hazine, 2009 yılının tamamı için 153,9 milyar liralık toplam borç servisi planlarken, bu rakamın 5 milyar lira altında kalarak 148,9 milyar liralık borç servisi gerçekleştirdi.

2009'daki toplam borç servisinin 134,2 milyar lirası iç borç, 14,6 milyar lirası da dış borç servisinden oluştu. 2009 için 135,1 milyar lira iç borç, 18,7 milyar lira da dış borç servisi programlanmıştı.

Geçen yıl yapılan iç borç servisinin 88,1 milyar lirası anapara, 46,2 milyar lirası da faiz ödemesinden oluştu.

14,6 milyar lira tutarındaki dış borç servisinin de 8,3 milyar lirasını anapara, 6,4 milyar lirasını da faiz ödemesi oluşturdu.

-VADE UZADI, FAİZ DÜŞTÜ-

İç borçlanmanın ağırlıklı ortalama vadesi 35,3 ay olurken, TL cinsi iskontolu iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama maliyeti de yüzde 11,6 düzeyinde gerçekleşti. 2008 yılında piyasalardan yapılan iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama vadesi 31,7 ay, TL cinsi iskontolu iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama maliyeti de yüzde 19,2 olarak gerçekleşmişti.

Merkezi yönetim iç borç ödeme projeksiyonlarına göre, bu yılın Ocak ayında 19,3, Şubatta 20,6, Martta 14,3, Nisanda 17,4, Mayısta 12,9, Haziranda 12,7, Temmuzda 12,5, Ağustosta 16,8, Eylülde 12,5, Ekimde 7,8, Kasımda 17,2 ve Aralıkta da 9,8 milyar TL ödeme yapılacak.

Hazine, Şubat-Mart ve Nisan aylarında toplam 50,6 milyar lira borçlanacak. Bu borçlanmanın 48,6 milyar lirası iç borçlanma, 2 milyar lirası da dış borçlanma şeklinde olacak.

Hazine Müsteşarlığı, Şubat-Mart-Nisan aylarına ilişkin İç Borçlanma Stratejisi'ni açıkladı.

Buna göre Hazine, Şubat ayında 19,3 milyar lira, Mart ayında 13,5 milyar lira ve Nisan ayında da 17,8 milyar lira olmak üzere önümüzdeki 3 ayda toplam 50,6 milyar lira borçlanacak.

Hazine borçlanmasının 48,6 milyar lirası iç borçlanma şeklinde olacak. Şubat ve Mart ayında dış borçlanma yapılmayacak. Nisan ayında ise 2 milyar lira tutarında dış borçlanmaya gidilecek.

-ÖDEMELER-

Hazine söz konusu dönemde 56 milyar lira tutarında da geri ödemede bulunacak. Geri ödemelerin 23,6 milyar lirası Şubatta, 14,7 milyar lirası Martta ve 17,7 milyar lirası da Nisanda yapılacak.

Şubat ayındaki 23,6 milyarlık geri ödemenin 20,4 milyarı iç borç, 3,1 milyar lirası da dış borç servisi olacak. Martta yapılacak geri ödemelerin 13,6 milyar lirasını iç borç servisi, 1,1 milyar lirasını da dış borç servisi oluşturacak.

Nisan ayında ödenecek 17,7 milyar liranın 16,9 milyar lirası iç borç servisinden, 800 milyon lirası da dış borç servisinden oluşacak.

-ÖDEMELERİN ALICILARA GÖRE DAĞILIMI-

Şubat ayındaki 20,4 milyar liralık iç borç ödemesinin 16,5 milyar lirası piyasaya, 3,9 milyar lirası da kamu kurumlarına yapılan ihraçların geri ödemelerine yapılacak.

Mart ayındaki ödemenin 12,6 milyar lirası piyasaya, 875 milyon lirası da kamu kurumlarına yapılan ihraçların geri ödemelerine olacak.

Nisan ayındaki 16,9 milyarlık iç borç ödemesinin de 12,6 milyar lirası piyasaya kalan kısmı kamu kurumlarına yapılan ihraçların geri ödemelerine verilecek.

-İÇ BORÇ ÖDEMELERİNİN DÖVİZ KOMPOZİSYONU-

Şubat ayında yapılacak 20,4 milyar liralık iç borç ödemesinin 19,4 milyar lirası TL cinsi, 950 milyon lirası da döviz cinsinden olacak.

Mart ayındaki 13,5 milyar liralık geri ödemenin 13,4 milyar lirası TL cinsinden, 61 milyon lirası döviz cinsinden, Nisanda yapılacak 16,9 milyarlık iç borç ödemesinin de 16,8 milyar lirası TL cinsinden 55 milyon lirası ise döviz cinsinden olacak.

-İÇ BORÇ İHALE TAKVİMİ-

Şubat ayında 14 ay, 3 yıl, 5 yıl, 21 ay ve 7 yıl vadeli olmak üzere 5 devlet tahvili ihalesi, 1 de 6 ay vadeli bono ihalesi düzenlenecek.

Mart ayında 21 ay, 5 yıl ve 4 yıl vadeli devlet tahvili ile 6 ay vadeli bono ihaleleri yapılacak.

Nisan ayında ise 14 ay, 3 yıl, 21 ay, 7 yıl ve 5 yıl vadeli olmak üzere 5 adet tahvil ihalesi gerçekleştirilecek.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın