KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Kasım 2025 Cumartesi
°C

Hayvan barınaklarına destek

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, hayvan barınaklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, amaca uygun, düşük maliyetli hayvan barınaklarına yönelik projeleri destekleyeceklerini söyledi.

Hayvan barınaklarına destek
03 MART 2016 PERŞEMBE 21:13
0
2032
0
AA aa

 Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği “Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çalıştayı” düzenledi. Programa, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü'nden Veteriner Hekim Osman Aksoy ve DAP Bölgesinden 14 ilin Birlik Başkanları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Başkanı Emrullah Akpınar “Bölgeye hizmet vermek üzere kurulmuş bir DAP İdaresi var. İdarenin küçükbaş hayvan üreticilerine katkıları ne şekilde olur? Bunu anlamak ve bu toplantıdan çıkaracağımız sonuç ve yol haritasıyla hayvansal üretim ve hayvan sayısını artırmak için neler yapabilir bunu konuşmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.

BAŞKAN DEMİR, DAP İDARESİNİ ANLATTI

Hayvancılığın en önemli girdisinin ot ve su olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 26'sı bizim bölgede. Büyük başta ise bu oran yüzde 21-22 civarlarında. Hayvancılık, görev alanımıza giren başlıklardan bir tanesi. Hizmet sektörü, sağlık, eğitim, ulaştırma, sanayi gibi bütün sektörler görev alanımızın içine giriyor. 2015 yılında açıklanan eylem planımız bütün sektörleri içine alıyor” dedi.

Bölgenin en büyük potansiyelinin meralar olduğunu ve insanların geçim kaynaklarına bakıldığında hayvancılık öne çıktığı için, İdare olarak, tarım ve hayvancılığa ayrıca odaklandıklarını söyleyen Başkan Demir, “Sektöre ilişkin müdahale alanı olarak sırasıyla; hayvancılıkta fiziki altyapının iyileştirilmesi, damızlık canlı hayvan ihtiyacı, mesleki eğitim, son olarak değer zincirini oluşturmaktı” dedi.

 “Hayvancılıkta gelişme sağlayabilmek için ilk önce yem bitkisi üretmek ve tarıma elverişli alanları suyla buluşturmak gerekiyordu. Bu amaçla küçük ölçekli tarımsal sulama projelerini destekledik” diyen Başkan Demir, “Bölgede meraya dayalı hayvancılık yapıldığı için hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak üzere Hayvan İçme Suyu Gölet projesini devreye soktuk. 2014'de başlattığımız bu proje kapsamında 2015 yılı sonu itibariyle 45 HİS Gölet yapımı ve 29 adet Bakım onarım için toplam 9,6 milyon TL finansman desteği sağlanmış olup, 2016'da 35 proje desteklenecektir. Bu proje 2018 yılına kadar devam edecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak için 2015 yılında 5 Bin 400 tane sac sıvat, 3 Bin 630 tane de beton sıvat olmak üzere 9 bin 30 adet sıvat dağıtımı yaptık. Bu sene de devam edeceğiz. Bölge çiftçisinin mesleki becerisinin artırılması amacıyla bölgedeki veteriner ve ziraat fakültelerinin fiziki altyapılarının iyileştirilmesi için toplam 10 milyon lira kaynak aktardık. Bu amaçla bölgede 3 adet (Elazığ, Van ve Erzurum)Çiftçi Eğitim Merkezi kurulumunu destekledik.” şeklinde konuştu.

Demir, “Değer zincirinde, çiftçimizin üretmiş olduğu hayvanları bölgede paraya dönüştürmesi için ruhsatlı canlı hayvan pazarlarının kurulumunu desteklemeye başladık. 2016 yılında DAP Bölgesinde 13 adet canlı hayvan pazarını çiftçimizin hizmetine açmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Bu pazarların hemen yanına kesimhaneyi kurarak bölgeden canlı hayvan sevkiyatı yerine karkas et ticareti yapılması halinde Bölgemizde daha fazla katma değerin kalmasını sağlamış olacağız. Böyle bir entegre oluşumu gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede toplam 22 yerde ruhsatlı canlı hayvan pazarı kurulmasını öngörüyoruz. Bir sonraki aşamada amacımız ise, Başbakanımızın Erzurum'da ifade ettiği et borsasını kurmak” dedi.

Bölgede damızlık küçükbaş hayvan ihtiyacını dikkate alıp, TİGEM'in Iğdır'daki Kazım Karabekir İşletmesi'nin hayvan barınaklarını modernize ederek, elit bir sürü oluşturmak amacıyla desteklediklerini dile getiren Başkan Demir, “TİGEM'e verdiğimiz destekle, Tarım İl Müdürlükleriyle işbirliği çerçevesinde bu yıl bin adet koçun dağıtımına başlanacak. Projeyle, 10 yıl içerisinde 47 bin adet koç, 20 bin adet damızlık koyun dağıtılmış olacak” dedi.

Konuşmasının son bölümünde, bölgedeki hayvan barınaklarının iyileştirilmesi gerektiğinden söz eden Başkan Demir, bu barınakların amaca uygun, düşük maliyetli, prototip olması gerektiğine vurgu yaparak, “Böyle bir proje getirirseniz destekleyebiliriz. Bizim için şunlar olmazsa olmazlarımız diyebileceğiniz fiziki altyapıların iyileştirilmesi, sabit mekânlar, banyoluk, yapağının değerlendirilmesi gibi konularda projeniz varsa destekleyebilir, uygulamaya koyabiliriz.” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.11.2025
02:18
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Genç Yazar Asya Şanlı, 4. Sınıfta Kendi Kitabını Yazdı
Bingöl Bist Kaleönü İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Asya Şanlı, hayal gücünü kullanarak yazdığı 'Macera Peşindeki Üçlü' adlı kitabıyla hem arkadaşlarına hem de okurlara ilham veriyor. 34 sayfalık eser, anılar ve bu anılar üzerinden çıkarılan mesajlarla dolu.
21.11.2025
17:19
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Pervin Buldan, Bingöl'de düzenlenen halk buluşmasında Türkiye'nin demokratik geleceği ve Kürt meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Toplantıda demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik hakların güçlendirilmesi de öne çıkan başlıklardan oldu.
21.11.2025
16:06
Bingöl`de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Bingöl'de Hasan Bey Suyu Çevresi Ağaçlandırıldı
Musyan-Der Yönetimi ve Köylüler, mesire alanını yeşillendirdi. Altunhan, Hasan Bey Suyu'na giden yolun asfaltlanmasını talep etti.
21.11.2025
15:32
Bingöl Üniversitesi`ne
Bingöl Üniversitesi'ne 'En Başarılı Üniversite' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalışmalarına Destek Veren En Başarılı Üniversite' ödülüne layık görüldü. Ödül, törende Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e takdim edildi.
21.11.2025
13:33
Jandarma`dan Bingöl`de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Jandarma'dan Bingöl'de Suçla Mücadelede Kararlı Operasyon
Bir haftada 15 olaya müdahale edildi: Uyuşturucu madde ele geçirildi, 18 şüpheli yakalandı.
21.11.2025
12:53
Bingöl`de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Bingöl'de çalıştığı inşaatın çatısından düşen bir işçi, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın