KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Kasım 2025 Perşembe
°C

Hasarları onarıyor!

Bingöl Üniversitesi’nde laboratuvarda incelenmeye başlanılan Işkın bitkisinin doku, organ ve hücre hasarlarını onardığı tespit edildi. Halk tıbbında şeker hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bitki, 3 yıl boyunca her yönüyle araştırılacak.

Hasarları onarıyor!
31 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA 07:57
0
2318
0
AA aa

Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde bahar aylarında yetişen ve "ışgın, uşkun, uçkun, yayla muzu, dağ muzu" olarak adlandırılan ışkın bitkisi, Bingöl Üniversitesince yürütülen “Işkın Bitkisinden (Rheum ribes) Emodin İzolasyonu ve Yeni Biyoaktif Yarı Sentetik Emodin Türevlerinin Geliştirilmesi” proje kapsamında kimya laboratuvarlarında inceleniyor.

Bingöl Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Geçibesler tarafından yürütülen proje kapsamında Bingöl ağırlıklı olmak üzere bölgeden 250 kilogram ışkın toplanarak kısımlarına ayrıldı.

Kök, çiçek, yaprak, gövde ve meyve kısımlarına ayrılan ışkın üzerinde yapılan laboratuvarlar çalışmalarında, halk tıbbında yoğun olarak kullanılan kök kısımlarının yüksek derecede antioksidan aktivite gösterdiği belirlendi.

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Geçibesler, yaptığı açıklamada, ışkının özellikle biyolojik aktivitelerini, halk tıbbında kullanım amacına uygun olup olmadığını teyit etmek amacıyla bir takım ön tarama çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Özellikle halk tıbbında yoğun olarak kullanılan kök kısımlarının yüksek derecede antioksidan aktivite gösterdiğini gözlemlediklerini ifade eden Geçibesler, “Çalışmanın bu kısmından sonra bizim asıl hedeflerimizden bir tanesi ışkının içermiş olduğu biyoaktif moleküllerin, insanların hastalıklarında şifa bulmasını sağlayan etken maddelerin ne olduğu bulmaktır. Bunların bir kompozisyonla bir araya geldiğinde nasıl etki oluşturduğunu ve bireysel olarak kullanıldığında nasıl bir etki oluşturacağını araştırmak amacıyla ışkının, çiçek, yaprak, kök ve gövde kısımlarında içermiş olduğu etken maddelerini tek tek saflaştırıp bunların kimyasal kimliklerini kazandırıp, daha sonra bunların hem deney hayvanları üzerinde hem de laboratuvar koşullarında nasıl bir etki gösterdiğini gözlemlemek daha ileriki çalışmalarımız arasında yer alıyor” dedi.

DOKU HASARLARINI İYİLEŞTİRİYOR

Proje kapsamında üç ay önce çalışmalara başladıklarını kaydeden Geçibesler, “Yapmış olduğumuz antioksidan aktivite çalışmalarında özellikle kök kısımlarının yüksek bir antioksidan aktivite gösterdiğini söylemek mümkündür. Yani kök kısımlarının doku hasarı, organ hasarı, hücre hasarlarına karşı onarıcı etkisinin olduğunu söylemek mümkündür” diye konuştu.

Geçibesler, “Proje kapsamında daha ileri seviyelerde Bingöl'de ışkının özellikle faydalı kısımlarının biyoteknolojik yöntemlerle çoğaltarak, bunların ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayan ürünler olarak ticarileştirilmesi söz konusu olabilir.  Yani çalışmamızın bir ayağı da bunu oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Işkının, etnobotanik değeri olan bir bitki olduğunu kaydeden Geçibesler, şunları söyledi: “Işkın halk arasında özellikle şeker hastalığının iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda ışkının meyve kısımlarının sindirim sistemi rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlığı, kolesterol hastalıkları gibi rahatsızlıklarda kullanıldığını görüyoruz.  Bu mide rahatsızlıklarına iyi gelen etken bileşiğin ıslahı üzerine de çalışmalarımız olacak. Acaba rahatsızlığı, şeker hastalığı tedavisinde ya da sindirim sistemi rahatsızlıkları tedavisinde, kolesterol tedavisinde, tüksek tansiyon tedavisinde ışkının nasıl bir etki oluşturduğunu da ayrıca ortaya koymuş olacağız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.11.2025
14:19
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Motorinin litre fiyatına Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Depoları doldurmak için acele edin! İşte yeni zam miktarı ve diğer detaylar…
19.11.2025
12:50
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik Bingöl merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli tutuklandı.
19.11.2025
12:39
Küçük bir dükkânda başlamışlardı şimdi tonlarca yufka üretiyorlar
Küçük bir dükkânda başlamışlardı şimdi tonlarca yufka üretiyorlar
Bingöl'de 5 yıl önce küçük bir dükkânda yufka üreten kadınlar, şimdilerde organize sanayi bölgesinde tonlarca üretim yapıp çevre illere gönderiyor.
19.11.2025
11:59
Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı
Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar'ın görevden alındığı belirtildi.
18.11.2025
15:56
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören; 'Halkımız ve sivil toplum kuruluşlarını etkinliğe güçlü bir katılım göstermeye davet ediyoruz' dedi.
18.11.2025
12:50
Bingöl`ün yeni üretim üssü çamurdan kurtuluyor! Vali Usta, çalışmaları yerinde inceledi
Bingöl'ün yeni üretim üssü çamurdan kurtuluyor! Vali Usta, çalışmaları yerinde inceledi
Bingöl 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde tamamlanan asfalt çalışmalarını yerinde inceleyerek ilgililerden bilgi alan Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ün faydasına olan her işte elini taşın altına koyan bir anlayışla çalışmaya devam ediyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın